top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Ασκήσεις Κέγκελ κατά τη διάρκεια της Εγκυμοσύνης


Πυελικό Έδαφος

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από μια ομάδα μυών, ιστών και συνδέσμων που εκτείνεται από το ηβικό οστό (μπροστά) μέχρι τον κόκκυγα στο κατώτερο άκρο της σπονδυλικής στήλης στο πίσω μέρος. Λειτουργεί σαν αιώρα, υποστηρίζοντας ζωτικά όργανα όπως την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και τα έντερα, καθώς και βοηθώντας στον έλεγχο των κινήσεων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.


Τι είναι οι Ασκήσεις Κέγκελ;


Πήραν το όνομά τους από τον γυναικολόγο Andrew Kegel, ο οποίος την δεκαετία του 1940 εστίασε τις προσπάθειές του για να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη. Οι ασκήσεις Kegel βοηθούν στην ενίσχυση και τόνωση των μυών του πυελικού εδάφους.


Γιατί οι ασκήσεις Kegel είναι σημαντικές κατά την εγκυμοσύνη;


Οι ασκήσεις Kegel είναι εξαιρετικά καλές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς πυελικού εδάφους με τους εξής τρόπους:

1. Οφέλη από την τόνωση και την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόπτωσης.

2. Διευκολύνουν τη σωστή κίνηση της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες αιμορροΐδων και παρέχοντας ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

3. Μειώνουν τις πιθανότητες ακράτειας ούρων ή διαρροής (συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια όλων των τριμήνων της εγκυμοσύνης) όταν η έγκυος γελά, βήχει ή κουβαλά κάτι βαρύ.

4. Βοηθούν τη γυναίκα να αντέξει το συνεχώς αυξανόμενο βάρος του εμβρύου.

5. Αποδεικνύονται ωφέλιμες στον ένατο μήνα καθώς χαλαρώνουν το πυελικό έδαφος, συντομεύοντας τη δεύτερη φάση του τοκετού, καθώς προσπαθείτε να σπρώξετε το μωρό έξω, ελαχιστοποιώντας επίσης τις πιθανότητες να χρειαστείτε επισιοτομή (διατομή στην είσοδο του κόλπου για να βοηθήσουμε τον τοκετό).


Πώς να κάνετε ασκήσεις Kegel κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εντοπίσει τους μυς του πυελικού εδάφους, κάτι που μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση του δακτύλου σας στον κόλπο και πιέζοντας τους γύρω μυς. Ωστόσο, αυτό δεν συνιστάται εάν εμφανίζετε συχνά αιμορραγία ή ο γιατρός σας έχει συστήσει να μην κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε από τον γυναικολόγο ή τις μαίες να σας δείξουν την ανατομία σας και την σωστή εφαρμογή της τεχνικής.

2. Σφίξτε τους μυς του πυελικού εδάφους, κρατήστε τους για 4-5 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 8-10 φορές και αυξήστε σταδιακά το χρόνο κράτησης των μυών για να φτάσετε στα 10 δευτερόλεπτα.

3. Δοκιμάστε να κάνετε δύο σετ τρεις φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων Kegel, φανταστείτε ότι είναι σαν να διακόπτετε τη ροή των ούρων σας ή σαν να εμποδίζετε τη διέλευση αερίων.


Πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε ασκήσεις Kegel για εγκυμοσύνη


1. Πάντοτε να έχετε την ουροδόχο κύστη σας άδεια πριν κάνετε τις ασκήσεις.

2. Ενώ ασκείτε το πυελικό σας έδαφος, αποφύγετε να τραβάτε το στομάχι σας, να σταματάτε την αναπνοή σας, να μετακινείτε τα πόδια σας ή να πιέζετε τον γλουτό σας και τους κοιλιακούς μυς. Η μόνη περιοχή που πρέπει να δουλέψετε είναι ο πυελικός μυς.

3. Μην επιχειρείτε τις ασκήσεις κατά την ούρηση, διότι μπορεί να επηρεασθεί η μυϊκή τονικότητα και υπάρχει κίνδυνος ουρολοίμωξης.

4. Εάν έχετε ήδη ακράτεια ούρων, προσπαθήστε να σφίξετε τους μυς του πυελικού σας εδάφους τη στιγμή που βήχετε ή φτερνίζεστε, διότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή απώλειας ούρων.

5. Αποφύγετε να την υπερβολική άσκηση ενθουσιασμένη από την βελτίωση, διότι είναι πιθανόν μετά να χρειαστεί να πιέζεστε κατά την ούρηση ή κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.


Είναι οι μπάλες Kegel ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


Οι κολπικές μπάλες Kegel, γνωστές και ως μπάλες απόλαυσης, διευκολύνουν το έργο των ασκήσεων Kegel, καθώς ενισχύουν τους κολπικούς μύες, βελτιώνουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, η προσπάθεια εισαγωγής τους στον κόλπο σας όταν είστε έγκυες αυξάνει τους κίνδυνους βακτηριακών λοιμώξεων.


Πότε να μην κάνουμε ασκήσεις Kegel;


Παρότι θεωρούνται ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πρώιμης, αλλά και τελικής φάσης της εγκυμοσύνης, αποφύγετε να τις κάνετε σε ημέρες που αισθάνεστε πολύ στρες ή κούραση. Εάν αισθανθείτε αυξημένα κολπικά υγρά ή αίμα , πόνο στον κόκκυγα ή οποιαδήποτε ενόχληση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, σταματήστε. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τις μαίες ή το ιατρείο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ασκήσεων Kegel είναι ότι οι άλλοι δεν ξέρουν ούτε καν πότε τις κάνετε. Περιμένοντας το φανάρι, στο χώρο εργασίας, στο γιατρό…όπου και όποτε θέλετε! Στην πραγματικότητα, αν τις κάνετε σε όλη σας τη ζωή -και όχι μόνο όταν περιμένετε μωρό- θα εξασφαλίσετε ένα υγιές πυελικό έδαφος…


44 views0 comments

Commentaires


bottom of page