Ο όρος «εγκέφαλος της εγκυμοσύνης» αποτελεί κατ’ ουσίαν απόδοση στην ελληνική γλώσσα του αγγλικού όρου «pregnancy brain». Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στην έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών, όπως αυτές περιγράφονται από αρκετές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από:
διαταραχές της μνήμης (η γυναίκα δυσκολεύεται να θυμηθεί γεγονότα, λέξεις ή καταστάσεις ή ξεχνάει υποχρεώσεις, γεγονότα, ονόματα και καταστάσεις)
δυσκολίες στη συγκέντρωση
αποπροσανατολισμό
αδεξιότητα
Πόσο συχνός είναι ο «εγκέφαλος της εγκυμοσύνης»
Τα διαθέσιμα σχετικά επιστημονικά στοιχεία είναι μάλλον αντικρουόμενα. Θα μπορούσαμε στο σημείο αυτό να αναφερθούμε καταρχήν σε μελέτη του 2018 (Davies και συνεργάτες). Οι συντάκτες του πονήματος αυτού προχώρησαν σε ανασκόπηση της διεθνούς σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας και περιέλαβαν στην ανάλυσή τους 20 επιστημονικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 709 έγκυες και 521 μη έγκυες γυναίκες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι γνωσιακές λειτουργίες των γυναικών παρουσίαζαν σαφή επιδείνωση κατά τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο. Παρατηρήθηκε μάλιστα, πως πτώση της γνωσιακής λειτουργίας καταγράφεται ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Αντίθετα, επιστήμονες, που συνέγραψαν αντίστοιχη ανασκόπηση το 2019 (Brown και συνεργάτες), δεν εντόπισαν ουσιαστική αλλαγή στη γνωσιακή λειτουργία της γυναίκας, όσο αυτή είναι έγκυος
Ποιοι είναι οι ενδεχόμενη μηχανισμοί, που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εκδήλωση του «εγκεφάλου της εγκυμοσύνης»;
Ο «συνήθης ένοχος» για κάθε τι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κύησης και επηρεάζει τη ζωή της εγκύου είναι οι ορμόνες της κύησης. Η επιρροή των ορμονών στις γνωσιακές λειτουργίες περιγράφεται εκτενώς σε έτερη μελέτη του 2018 (Ali και συνεργάτες).
Εξάλλου, επιστήμονες, που συνέταξαν μελέτη του 2014 κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως κάτω από την επιρροή ορμονών της κύησης εκδηλώνονται δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο της γυναίκας και συγκεκριμένα σε μία περιοχή, που ονομάζεται ιππόκαμπος.
Αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου της εγκύου έχουν καταγραφεί από πλήθος μελετών και ενδέχεται και αυτές να βρίσκονται πίσω από διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών, που αναφέρονται από κάποιες γυναίκες κατά την κύηση.
Οι διαταραχές αυτές έχουν αποδοθεί εξάλλου και στην πτώση της ποιότητας του ύπνου κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και στην ψυχολογική πίεση, που αρκετές γυναίκες αισθάνονται τότε.
Είναι δυνατόν οι διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών κατά την εγκυμοσύνη να συνδέονται με παθολογίες της κύησης;
Η έκπτωση των γνωσιακών λειτουργικών κατά την κύηση έχουν συσχετισθεί και με παθολογίες της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και σε έτερη μελέτη του 2019 (Pop και συνεργάτες) το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να συνδέεται με υποθυρεοειδισμό.
Επιπροσθέτως, ο «εγκέφαλος της εγκυμοσύνης» έχει συσχετισθεί και με την εκδήλωση διαβήτη κύησης, όπως καταγράφεται τόσο σε μελέτη του 2018 (John και συνεργάτες), όσο και σε μελέτη του 2021
Επίσης, όπως σημειώνεται σε μελέτη του 2023, οι μειωμένες γνωσιακές λειτουργίες κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να συνδέονται και με την εκδήλωση κατάθλιψης τότε.
Αν παρουσιάζω τέτοιες δυσκολίες συγκέντρωσης στην εγκυμοσύνη τι μπορώ να κάνω;
Καταρχήν, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε!
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάποιες απλές αλλαγές στη ζωή σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν:
καταγράφετε ό,τι χρειάζεται να θυμάστε, όπως κοινωνικές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις
απλοποιήστε τη ζωή σας και αν αισθάνεστε πως το πρόγραμμά σας είναι πιεσμένο, αναβάλετε ό,τι είναι εφικτό να αναβληθεί. Με άλλα λόγια, ξεκαθαρίστε ποιες είναι πραγματικά οι προτεραιότητές σας.
ζητήστε βοήθεια από τους οικείους σας για να φέρετε εις πέρας διαδικασίες, που σας δυσκολεύουν
προσπαθήστε να ξεκουράζεστε, όποτε αυτό είναι δυνατόν
φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς
ευεργετική σε κάποιες περιπτώσεις είναι και η άσκηση, ακόμα και το απλό περπάτημα, όποτε φυσικά αυτό δεν απαγορεύεται. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο ιατρός σας.
Πηγή: www.mothersblog.gr
Comentarios