Η πείνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που πολλές μέλλουσες μητέρες βιώνουν. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν την αυξημένη αίσθηση πείνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα εκτελεί σημαντικές λειτουργίες για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
1. Μεταβολικές Ανάγκες: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της μητέρας υφίσταται σημαντικές μεταβολικές αλλαγές. Ο μεταβολισμός της αυξάνεται για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου, υπάρχει αύξηση του όγκου του αίματος και γίνεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, και η πείνα είναι ένας φυσιολογικός τρόπος για το σώμα να σας πει ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.
2. Αύξηση Αίματος: Η παραγωγή επιπλέον αίματος για να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο εμβρύο και να αντιμετωπίσει την αύξηση του όγκου του αίματος συμβάλλει στην αίσθηση της πείνας. Η ανάγκη για επιπλέον θρεπτικά συστατικά και ενέργεια μπορεί να οδηγήσει την εγκυμονούσα σε αυξημένη επιθυμία για φαγητό.
3. Ορμονικές Αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η αύξηση των επιπέδων ορμονών, η ορμόνη ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροπίνης (hCG) και η προγεστερόνη, μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο της πείνας και της κορεσμού.
Τι Μπορείτε Να Κάνετε:
1. Υγιεινές Επιλογές: Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα που παρέχουν τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες για εσάς και το εμβρύο και ειδικότερα εντάξτε στη διατροφή σας τις φυτικές ίνες. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το δυσκοιλιότητα και παράλληλα θα σας κρατήσουν χορτάτες για περισσότερη ώρα.
2. Συχνά Σνακ: Όπου κι αν είστε φροντίστε να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ τα οποία θα καταναλώσετε αν αισθανθείτε λιγουρες. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι σημαντικά για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσετε την αίσθηση πείνας χωρίς να βάζετε επιπλέον κιλά.
3. Επαρκής ενυδάτωση. Στοχεύστε στη κατανάλωση 8 με 10 φλιτζάνια νερό την ημέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποφύγετε αναψυκτικά και άλλα ζαχαρώδη ροφήματα τα οποία δεν σας ξεδιψάνε και δεν έχουν και κανένα διατροφικό όφελος.
4. Συμβουλευτείτε τον Γιατρό σας: Εάν αντιμετωπίζετε αδιαχώριστα προβλήματα με την πείνα ή τη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον Γυναικολόγο ή τον Διατροφόλογο σας για περαιτέρω συμβουλές και καθοδήγηση.
Καθώς κάθε εγκυμονούσα γυναίκα είναι μοναδική, είναι σημαντικό να εξετάζετε τις ατομικές ανάγκες σας και να προσαρμόζετε τη διατροφή σας υπό την επίβλεψη ενός ειδικού υγείας.
Comments