top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Εγκυμοσύνη, γρίπη και η σημασία του εμβολιασμού


Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι όταν οι μητέρες λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης, τα μωρά τους αντιμετωπίζουν λιγότερες νοσηλείες για γρίπη, ιδιαίτερα εάν το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών ή έχει γεννηθεί από μητέρα που έλαβε το εμβόλιο στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.


Ο γυναικολόγος δρ. Thomas Howell Jr. λέει ότι δεν είναι σημαντικό μόνο οι έγκυες να κάνουν εμβόλιο γρίπης αλλά και οι άνθρωποι γύρω τους:


“Οι έγκυες είναι μια ομάδα που πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης. Γνωρίζουμε ότι εάν είστε έγκυος, ο κίνδυνος να αρρωστήσετε περισσότερο από γρίπη, COVID-19 ή οποιαδήποτε πνευμονική αναπνευστική νόσο, για διάφορους φυσιολογικούς λόγους, είναι πολύ υψηλότερος”.


Η υγεία τους εξαρτάται από την υγεία των άλλων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γρίπης.


"Θέλουμε οι έγκυες να προστατεύονται όσο περισσότερο μπορούν. Ένας από τους τρόπους που το κάνουμε αυτό είναι προστατεύοντας όλη την κοινότητα", λέει ο δρ. Howell.


Λέει ότι τα εμβόλια της γρίπης είναι ασφαλή τόσο για την μητέρα, όσο και για το αναπτυσσόμενο μωρό:


"Δεν είναι ένας ιός από τον οποίο μπορεί να μολυνθεί το μωρό. Δεν σου προκαλεί γρίπη ούτε σε αρρωσταίνει, όπως νομίζουν πολλοί. Σκοπός αυτών των εμβολιασμών είναι να σας αποτρέψουν από το να αρρωστήσετε περισσότερο, ιδιαίτερα βαριά. Και γνωρίζουμε ότι εάν είστε έγκυος, ο κίνδυνος σας είναι πολύ μεγαλύτερος”.


Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους τους 6 μηνών και άνω να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο, για να βοηθήσουν στην προστασία τόσο του εαυτού τους, όσο και των άλλων από την εξάπλωση του ιού. Δεν είναι πολύ αργά για να εμβολιαστείτε. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να γίνει πλήρως αποτελεσματικό το εμβόλιο.


Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού

  • Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

  • Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα στα χέρια σας εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό

  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας

  • Αποφύγετε τον συνωστισμό με άλλους ανθρώπους, όταν η γρίπη εξαπλώνεται στην περιοχή σας

  • Αποφύγετε να έρθετε σε στενή επαφή με άλλους που είναι άρρωστοι

  • Καλύψτε το στόμα σας με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και μετά πλύνετε τα χέρια σας

  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως πάγκους, διακόπτες και πόμολα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της μόλυνσης.

  • Εξασκείτε καλές συνήθειες γενικής υγείας: Ασκηθείτε τακτικά, κοιμηθείτε καλά, πίνετε πολλά υγρά, ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και διαχειριστείτε το άγχος.


Οι περισσότεροι που αρρωσταίνουν με γρίπη μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. Για όσες είναι έγκυες και άλλους που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από ιούς του αναπνευστικού, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό. Υπάρχουν αντιικά φάρμακα και θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν.


Πηγή: www.onmed.gr

22 views0 comments

Comments


bottom of page