top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Εγκυμοσύνη και ορμόνες: Όταν αυτές μας αλλάζουνΕγκυμοσύνη. Υπέροχη περίοδος για μια γυναίκα και η απόλυτη δικαιολογία για να κάνεις ή να μην κάνεις διάφορα πράγματα. Να γκρινιάζεις λίγο παραπάνω, να τρως  λίγο παραπάνω κ.ο.κ.. Όμως υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνεσαι μόνο εσύ αλλά κυρίως οι ορμόνες σου.


Όπως για παράδειγμα η υπνηλία. Το να κλείνεις 10ωρα βραδινού ύπνου και μέσα στην ημέρα να θες να κοιμάσαι όπου βρεις κι όπου σταθείς. Απόλαυσε αυτή την περίοδο γιατί όταν η κοιλιά θα αρχίσει να μεγαλώνει απειλητικά θα δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, ενώ όταν γεννηθεί το μωρό θα ξεχάσεις μια και καλή τον ύπνο!Μια άλλη ενοχλητική κατάσταση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η συχνοουρία. Στο πρώτο τρίμηνο θέλεις να ουρείς συνέχεια. Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα σου γεμίζουν πιο συχνά την ουροδόχο κύστη σου και οι επισκέψεις σου στη τουαλέτα είναι πιο συχνές από ποτέ. Να σου ευχηθώ καλή επιτυχία αν έχεις κάποιο μακρύ ταξίδι που πρέπει να πας, και καλό κουράγιο στον άνθρωπο που οδηγεί!


Γίνεσαι ευσυγκίνητη. Κλαις επειδή δε μπορείς να σκύψεις λόγω της μεγάλης σου κοιλιάς, κλαις γιατί είδες ένα χαριτωμένο σκυλάκι στον δρόμο, κλαις βλέποντας «Άγριες μέλισσες»….Οκέι, ρίξε το  στην εγκυμοσύνη!


Η χειρότερη και συχνότερα ενοχλητική κατάσταση που συμβαίνει στο σώμα σου είναι η δημιουργία πολλών αερίων. Λίγες γυναίκες μιλούν για αυτά, ακόμη και στον γυναικολόγο τους. Όμως είναι εκεί, υπάρχουν και απειλούν όσο τίποτε την θηλυκή σου πλευρά! Δεν φταις εσύ. Ένας από τους κύριους λόγους δημιουργίας αερίων είναι η συγκέντρωση υψηλότερων ποσοστών προγεστερόνης στον οργανισμό. Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη, η οποία -κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης- εξασφαλίζει τη χαλάρωση των μυών της μήτρας για την εμφύτευση του εμβρύου. Για αυτό, blame it on προγεστερόνη!


Η αγάπη σου ή η απέχθεια σου για συγκεκριμένα φαγητά είναι πιο έντονη από ποτέ. Μπορεί ξαφνικά να μισήσεις τις ξινές γεύσεις ενώ παλιότερα ήταν οι αγαπημένες σου, ή ακόμη και να αρχίσεις να έχεις ιδιαίτερες προτιμήσεις σε συνδυασμούς όπως, σοκολάτα με μακαρόνια. Ακούγεται αηδιαστικό αλλά για μια εγκυμονούσα με «τρελαμένες» ορμόνες μπορεί να είναι η μέγιστη λιχουδιά.


Τέλος, μια κατάσταση την οποία καμία έγκυος δεν μπορεί να ελέγξει είναι το πρήξιμο στα πόδια της ειδικά τους τελευταίους μήνες. Είναι εκείνη η περίοδος που κανένα παπούτσι δεν σου κάνει και οι άλλοτε λεπτές σου γάμπες θυμίζουν μπουκάλες οξυγόνου. Νομίζεις ότι δεν θα έχεις ποτέ ξανά τα παλιά σου πόδια αλλά πίστεψε με, μόλις γεννήσεις το σώμα σου σιγά σιγά θα επανέλθει και όλα τα παραπάνω θα ανήκουν στο παρελθόν.


Πολλά απίθανα πράγματα συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά ευτυχώς, μπορούμε απλά να κατηγορήσουμε τις ορμόνες και κατά πάσα πιθανότητα οι γύρω μας θα το καταλάβουν. Απολαύστε λοιπόν την δικαιολογία αυτή, διότι σε λιγότερο από 40 εβδομάδες δεν θα είστε σε θέση να κατηγορήσετε την ανάγκη σας για κεράσια μέσα στο καταχείμωνο!


Πηγή: www.athensvoice.gr

43 views0 comments

Comments


bottom of page