Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη εποχή για την εγκυμοσύνη.
Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στη ζέστη και η θερμότητα σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία.
Η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος στο πρώτο τρίμηνο. Οι εναλλαγές διάθεσης στην εγκυμοσύνη το καλοκαίρι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή δυσφορία στην αφόρητη ζέστη.
Σε πολλές χώρες του βορείου ημισφαιρίου περισσότερα μωρά γεννιούνται τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο από ότι τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου με τον Αύγουστο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Με τους καλοκαιρινούς καύσωνες να γίνονται όλο και πιο συχνοί, οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται να βρουν τρόπους να διαχειριστούν την υπερβολική ζέστη.
Πως η εγκυμοσύνη το καλοκαίρι κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τις γυναίκες
Οι συνθήκες θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τις έγκυες γυναίκες. Πολλές γυναίκες δεν θεωρούν καν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ως απειλή για τα αγέννητα παιδιά τους.
Σε μια γυναίκα που είναι έγκυος το καλοκαίρι, η ζέστη μαζί με την υγρασία μπορούν να προκαλέσουν θερμική εξάντληση, αφυδάτωση και γενικό άγχος όταν βρίσκονται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
11 συμβουλές για να περάσετε το καλύτερο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας
Μια γυναίκα έγκυος το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για να αποφύγει την υπερθέρμανση και την αφυδάτωση. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη ζέστη του καλοκαιριού!
Ένας τρόπος να μένουμε ενυδατομένοι και υγειείς είναι να πίνουμε πολύ νερό. Σας προτείνουμε την κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών την ημέρα!
Ακόμα κι αν δεν διψάτε, πιείτε άφθονο νερό, υγρά ηλεκτρολυτών χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και φυσικούς χυμούς για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν λόγω της εφίδρωσης.
Γνωρίζατε ότι εάν τα ρούχα σας είναι πολύ στενά, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε άβολα; Για να αποφύγετε την υπερβολική εφίδρωση, φορέστε φαρδιά, ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια του σώματος σας.
Μείνετε μέσα σε δροσερό και πολύ καλά αεριζόμενο χώρο είτε στο σπίτι ή στην εργασία σας. Κρατήστε το κλιματιστικό σε συνεχή λειτουργεία ή ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε τους ανεμιστήρες σε συνεχή λειτουργία.
Για όσες έγκυες εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, τα συχνά διαλείμματα βοηθούν το σώμα να μειώσει τα επίπεδα θερμοκρασίας και stress. Αποφύγετε τον έντονο μεσημεριανό ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Βγείτε νωρίς το πρωΐ ή το βραδάκι, όταν η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη.
Αγοράστε μπουκάλια ψεκασμού νερού και ψεκάστε το δέρμα σας, έτσι ώστε η εξάτμιση του νερού από το σώμα σας να μπορέσει να κατεβάσει τη θερμοκρασία του.
Το μπάνιο στη θάλασσα είναι ένας υπέροχος τρόπος άσκησης αλλά και μείωσης της θερμοκρασίας του σωματός σας.
Φροντίστε να βάζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή μεγαλύτερο. Το αντιηλιακό καλό είναι να μπαίνει 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνετε συχνά αν ιδρώνετε πολύ ή βουτάτε στη θάλασσα
Να φοράτε ένα καπέλο με φαρδύ χείλος για να προστατεύετε το κεφάλι και το πρόσωπό σας και γυαλιά ηλίου.
Τρώτε πιο συχνά υγιεινά και μικρά γεύματα, αποφύγετε τρόφιμα και ποτά γεμάτα με θερμίδες, πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη επειδή αυξάνουν τη μεταβολική θερμότητα.
Μπορεί η καλοκαιρινή ζέστη να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;
Αν η θερμοκρασία του σώματος της εγκύου ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου για περισσότερο από 10 λεπτά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θερμικής εξάντλησης, ηλίασης και αφυδάτωσης.
Η έλλειψη υγρών μπορεί να επιφέρει συσπάσεις Braxton-Hicks (ψευδείς πόνοι τοκετού) αργότερα στην εγκυμοσύνη, συνήθως δεν γίνονται αισθητές μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η έκθεση σε υπερβολικές θερμοκρασίες αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης, θνησιγένιας και εκ γενετής ελαττωματικής λειτουργίας της καρδιάς ή άλλης διαταραχής της διάπλασης.
Θυμηθείτε δεν μένουμε δροσεροί μόνο για να νιώσουμε πιο άνετα αλλά κυρίως για να είμαστε σίγουροι ότι οι παραπάνω επιπλοκές δε θα συμβούν!
Γι’αυτόν το λόγο καλέσετε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω ανησυχητικά σημάδια εγκυμοσύνης:
Τακτικές συσπάσεις ή κράμπες
Κολπική αιμορραγία, διαρροή κολπικών υγρών
Πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα χέρια
Πονοκέφαλοι και θολή όραση
Έλλειψη κινητικότητας του εμβρύου
Πόνοι κατά τη διάρκεια της ούρησης, πυελικοί ή κοιλιακοί πόνοι, πόνοι χαμηλά στη μέση
Πηγή: www.ivf-embryo.gr
Comments