top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Εμμηνοπαύση και κάποια μυστικά που θα σας ανακουφίσουν


Υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την εμμηνόπαυση ή έστω να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά της.

Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που συμβαίνει στις γυναίκες με το τέλος της αναπαραγωγικής χρονικής περιόδου στη ζωή τους.

Αν ταλαιπωρείστε από την εμμηνόπαυση μην παραμελήσετε να πάρετε την προσωπική συμβουλή του Γιατρού σας, καθώς οι παρακάτω συμβουλές είναι γενικές και μπορείς να μην ισχύουν για όλες τις γυναίκες.


1. Μάθετε όλα τα στάδια της εμμηνόπαυσης


Μάθετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ακανόνιστοι κύκλοι, εξάψεις και κολπική ξηρότητα. Κατά μέσο όρο, αυτό ξεκινά στην ηλικία των 47 ετών. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως εναλλαγές της διάθεσης, απώλεια της λίμπιντο, εφίδρωση, αίσθημα παλμών της καρδιάς, πονοκέφαλοι και διαταραχές του ύπνου.


Εμμηνόπαυση: Πιθανότατα δεν θα το συνειδητοποιήσετε μέχρι να τελειώσει εντελώς.


Μεταεμμηνόπαυση: ξεκινά μετά την πρώτη εμμηνορροϊκή περίοδο (προεμμηνόπαυση) και διαρκεί για το υπόλοιπο της ζωής σας. Εάν τα συμπτώματα, όπως η κολπική αιμορραγία οποιουδήποτε είδους, συνεχίζονται σε αυτό το στάδιο και γίνονται πιο σοβαρά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


2. Διατροφή

Αποφύγετε:

– Την καφεΐνη.

– Τα ανθρακούχα ποτά που περιέχουν φώσφορο μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστού.


Περιορίστε τις τροφές:

– Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μειώνουν την ικανότητα μεταβολισμού των οιστρογόνων.

– Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης περιορίζει επίσης την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τα οιστρογόνα και μειώνει την ανοσία.


Αυξήστε την πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν:

* Σόγια.

* Δημητριακά.

* Βρώμη.

* Σιτάρι

* Καφέ ρύζι

* Αμύγδαλα

* Κάσιους

* Φρέσκα φρούτα και λαχανικά


Τα κόκκινα σταφύλια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την οστική απώλεια, βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μειώνουν τις εξάψεις.


Η φυσική προγεστερόνη είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η φυσική προγεστερόνη προκαλεί λίγες παρενέργειες.


3. Η άσκηση είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία. Η τακτική άσκηση (τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα) θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου, καθώς και καρδιακών παθήσεων.


4. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις εξάψεις


Οι εξάψεις είναι η αντίδραση του οργανισμού στην πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, μια προσωρινή απόκλιση στη θερμοκρασία του σώματος. Μια τυπική “εξάψεις” διαρκεί περίπου 2-3 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο αισθάνεται “εξάψεις” στο πρόσωπο και το άνω μέρος του σώματος, η θερμοκρασία του δέρματος αυξάνεται ξαφνικά κατά 7-8°C και το άτομο ιδρώνει έντονα. Η θερμοκρασία επανέρχεται συνήθως στο φυσιολογικό επίπεδο εντός 30 λεπτών.


– Φορέστε ελαφριά ρούχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, μαλλί), καθώς οι χημικές ίνες δεν συγκρατούν τη θερμότητα και προκαλούν εφίδρωση, κάνοντας το σύμπτωμα πιο έντονο.


– Κρατήστε αρχείο με τις εξάψεις και αναφέρετε τις στο γιατρό σας, ώστε να γνωρίζει τι τις προκαλεί. Για να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις, πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές.


– Αποφύγετε, αν είναι δυνατόν, τα ζεστά μέρη. Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία.


– Αποφύγετε τα καυτά και πικάντικα φαγητά.


Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, τα κολπικά τοιχώματα μπορεί να γίνουν ξηρά και λιγότερο ελαστικά, προκαλώντας πόνο και δυσφορία. Χρησιμοποιήστε ειδικά λιπαντικά.


6. Σταματήστε το κάπνισμα, καθώς προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση και επιταχύνει την απώλεια οστικής μάζας.


7. Αντιμετωπίστε την αϋπνία. Η αϋπνία είναι πολύ συχνή πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να προκαλείται από νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις. Μερικές φορές, όμως, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αυξημένη παραγωγή ορμονών που τις αναγκάζουν να ξυπνούν την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Μικρές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν.


*Φροντίστε την κρεβατοκάμαρά σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας κάτω από τους 20°C τη νύχτα.


*Τα οιστρογόνα μπορούν μερικές φορές να σας βοηθήσουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


*Κάντε ένα μπάνιο πριν πάτε για ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας.


*Μπορείτε να πάρετε ηρεμιστικά για σύντομο χρονικό διάστημα για να ρυθμίσετε τον κύκλο του ύπνου. Ωστόσο, δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση.


Σημείωση: Εάν δεν έχετε περίοδο για έναν ολόκληρο χρόνο, δεν μπορείτε πλέον να μείνετε έγκυος. Ωστόσο, να θυμάστε ότι εξακολουθείτε να κινδυνεύετε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως η γονόρροια και το HIV/AIDS. Το σεξ με περισσότερα από ένα άτομα ή η μη χρήση προφυλακτικού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.


Συμπέρασμα

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό βιολογικό γεγονός στη ζωή κάθε γυναίκας και δεν μπορεί να προληφθεί.Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιακές παθήσεις.


Πηγή: www.testpap.com

45 views0 comments

Comments


bottom of page