top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Επηρεάζει το τρέξιμο την περίοδο σας;


Παρόλο που μια τακτική περίοδος είναι σημάδι καλής σωματικής και ορμονικής υγείας, ορισμένα άτομα φοβούνται τη μηνιαία ροή τους. Αυτές οι λίγες μέρες τείνουν να προκαλούν κάποιες αλλαγές, είτε στη ρουτίνα είτε στις συνήθειες. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και αντίστροφα – οι ρουτίνες και οι συνήθειές σας όλο τον υπόλοιπο μήνα έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.


Οι δρομείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου τους επηρεάζει την απόδοσή τους— ίσως αισθάνεστε λίγο πιο νωθροί ενώ συμμετέχετε στην κανονική διαδρομή σας. Αλλά το τρέξιμο, γενικά, έχει επίσης την ικανότητα να επηρεάσει την περίοδο μιας γυναίκας. Αυτό δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες, αλλά μερικές μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι μηνιαίες περίοδοι τους αλλάζουν ανάλογα με το πώς αλλάζουν τη ρουτίνα της φυσικής τους κατάστασης.


Το τρέξιμο κάνει την περίοδό σας να μην έρχεται;


Περίπου το 14 έως 25 τοις εκατό των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία παλεύουν με αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως) ή ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους, λόγω πολλών αιτιών. μηνιαία κανονικότητα, δεν είναι απαραίτητα ασυνήθιστη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό στο σώμα σας—άγχος, διατροφή, νέα φάρμακα, ακραία άσκηση— επομένως μην βιαστείτε να δείξετε το δάχτυλό σας στη διαδρομή τρεξίματος.


Τούτου λεχθέντος, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και οι επαγγελματίες δρομείς χάνουν μερικές φορές μια περίοδο λόγω των ακραίων συνηθειών άσκησης τους. Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως συνήθως προκαλούνται από ανωορρηξία και επακόλουθες ορμονικές αλλαγές. Τα μειωμένα οιστρογόνα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο συσσώρευση ιστού στη μήτρα και επακόλουθη έλλειψη αποβολής αυτής της επένδυσης ή έμμηνο ρύση.


Σκεφτείτε την περίοδό σας ως έναν τρόπο για να παρακολουθείτε πόσο καλά το σώμα σας χειρίζεται το άγχος της προπόνησης. Η απώλεια της περιόδου σας μπορεί να υποδηλώνει ότι είτε πρέπει να αυξήσετε τα καύσιμα που καταναλώνετε είτε να μειώσετε τον προπονητικό σας φόρτο. Χωρίς περίοδο για μήνες κάθε φορά, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπενία, οστεοπόρωση και κατάγματα από στρες.


Εκτός από τα αδύναμα οστά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, με αποτέλεσμα συχνότερες ασθένειες τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ψυχαγωγικούς δρομείς.


Τα μειωμένα οιστρογόνα και η αμηνόρροια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές συνέπειες για την καρδιά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει τη μη σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σας και να αυξήσει τα επίπεδα LDL (ή κακής) χοληστερόλης.


Το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις δεν προκαλεί εγγενώς αμηνόρροια, αλλά μπορεί να είναι μια συνέπεια της πολύ σκληρής προπόνησης χωρίς αρκετό καύσιμο.


Αλλαγές στη ροή της περιόδου σας


Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μία δρομέας μεγάλων αποστάσεων μπορεί να βιώσει ελαφρύτερες ή μικρότερες περιόδους από το σύνηθες. Αυτό οφείλεται στις ίδιες ορμονικές αλλαγές που προκαλούν αμηνόρροια, απλώς η περίοδος δεν θα φύγει εντελώς. Μια ελαφρύτερη ροή από αυτή που έχετε συνηθίσει μπορεί να είναι ένα κόκκινο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.


Οι αλλαγές στη ροή της περιόδου μπορεί επίσης να προκύψουν από την απώλεια βάρους. Το σωματικό λίπος παράγει οιστρογόνα, τα οποία προκαλούν τη συσσώρευση της επένδυσης της μήτρας, με αποτέλεσμα μια μηνιαία αιμορραγία. Η απώλεια βάρους λόγω υπερβολικής άσκησης ή θερμιδικού περιορισμού μειώνει την ποσότητα των οιστρογόνων που παράγει το σώμα σας με αποτέλεσμα η επένδυση της μήτρας σας να είναι πιο λεπτή.


Μια ελαφρύτερη περίοδος μπορεί να σημαίνει ότι η περίοδος δεν έρχεται λόγω ανωορρηξίας, που σημαίνει ότι το σώμα δεν απελευθερώνει ωάριο. Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται για να εξοικονομήσει ενέργεια. Η περικοπή της έντονης άσκησης ή η αύξηση της πρόσληψης ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της ροής στο φυσιολογικό.

Πώς να επαναφέρετε την περίοδό σας


Τα καλά νέα είναι ότι είναι απολύτως δυνατό να αναρρώσετε από την αμηνόρροια. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δρομείς δεν χρειάζεται καν να κάνουν ένα πλήρες διάλειμμα από το τρέξιμο – οι γιατροί, οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι και οι αθλητικοί διατροφολόγοι είναι σπουδαίοι πόροι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.


Για να βοηθήσετε να επανέλθει η περίοδός σας και να αποτρέψετε τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στην υγεία, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.


Η κατανάλωση επαρκών θερμίδων που περιλαμβάνουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά—υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος—είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των διατροφικών στόχων που υποστηρίζουν την αναπαραγωγική υγεία. Συμπεριλάβετε δύο έως τρία σνακ μεταξύ των γευμάτων που αποτελούνται από δύο από τις τρεις ομάδες τροφίμων. Πάντα να τρώτε μέσα σε 30 έως 60 λεπτά από την ολοκλήρωση της προπόνησής σας.


Μπορεί να σας συμβουλεύσει η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης να μειώσετε σημαντικά την προπόνησή σας ή να σταματήσετε εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να ανακάμψει. Μιλήστε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για πρόσθετα συμπληρώματα που σας συμβουλεύουν.


Πηγή: www.testpap.com

75 views0 comments

Comentarios


bottom of page