top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Καλοκαίρι & μυκητιάσεις: Τι να προσέξετε


Περίπου το 75% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μυκητιασικής κολπίτιδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 45% δύο η περισσότερα.


Συχνότερο παθογόνο είναι ο μύκητας Candida albicans, που ευθύνεται για το 85- 90% των περιπτώσεων.


Τα συμπτώματα συνήθως είναι:

- κνησμός (φαγούρα)

- αίσθημα καύσου και κολπική υπερέκκριση με τη σύσταση των κολπικών υγρών να ποικίλλει από λεπτόρρευστα και υδαρή έως παχύρευστα, με χαρακτηριστική την εικόνα παχύρρευστου κολπικού εκκρίματος που προσομοιάζει με cottage cheese.

- κάψιμο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής εποχής


Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η υγρασία από την εφίδρωση ή τα μπάνια στη θάλασσα δημιουργούν τις καταλληλότερες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητών. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως ιδιαίτερα ενοχλητικά.


Για να αποφύγετε μία κολπική μυκητίαση μπορείτε προληπτικά να κάνετε τα πιο κάτω:


  • Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα. Μειώνουν την εφίδρωση, απορροφούν την υγρασία και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μυκητίασης. Αποφύγετε τα συνθετικά.

  • Στην παραλία μην μένετε με βρεγμένο μαγιό και μην κάθεστε στην άμμο ή σε κρεβατάκια της θαλάσσας χωρίς να χρησιμοποιείτε δική σας πετσέτα.. Έχετε μαζί σας δεύτερο μαγιό ή έξτρα βαμβακερό εσώρουχο για να αλλάζετε.

  • Χρησιμοποιείτε ειδικό σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία, για να πλένεστε εξωτερικά.

  • Μην κάνετε κολπικές πλύσεις. Αλλοιώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα και το PH του κόλπου, καθιστώντας τον ευαίσθητο στους μύκητες και σε άλλα παθογόνα

  • Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης

  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά της διάρκειας σεξουαλικής επαφής. Οι μύκητες δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι. Υπάρχουν όμως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δίνουν συμπτωματολογία παρεμφερή.

Εάν έχετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα και υποψιάζεστε μυκητίαση, κλείστε αμέσως ραντεβού με τον Γυναικολόγο σας, για να σας προτείνει την πιο σωστή, για σας, φαρμακευτική αγωγή. Μην πειραματίζεστε από μόνες σας ή από ό,τι διαβάζετε στο διαδίκτυο γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρήζει διαφορετική θεραπείας.

56 views0 comments

Comentarios


bottom of page