Το Mycoplasma genitalium ( μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων ), είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο, μικρό και παθογόνο βακτήριο που ζει στα κύτταρα του δέρματος των ουροφόρων και γεννητικών οδών στον άνθρωπο. Οι ιατρικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν το 2007 και το 2015 αναφέρουν ότι το μυκόπλασμα genitalium εμφανίζεται όλο και σε περισσότερους ανθρώπους. Η αντίσταση σε πολλαπλά αντιβιοτικά γίνεται διαδεδομένη, συμπεριλαμβανομένης της αζιθρομυκίνης, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν η πιο αξιόπιστη θεραπεία.
Τα βακτήρια απομονώθηκαν για πρώτη φορά από την ουρογεννητική οδό του ανθρώπου το 1981 και τελικά αναγνωρίστηκε ως νέο είδος μυκοπλάσματος το 1983. Μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε άνδρες και γυναίκες. Αυξάνει επίσης τον παράγοντα κινδύνου εξάπλωσης του HIV με υψηλότερα ποσοστά σε εκείνα που είχαν προηγουμένως αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά αζιθρομυκίνης.
Συγκεκριμένα, προκαλεί:
ουρηθρίτιδα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, καθώς και
τραχηλίτιδα και πυελική φλεγμονή στις γυναίκες.
Το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων εξακολουθεί να έχει το μικρότερο γονιδίωμα από οποιονδήποτε γνωστό (φυσικά απαντώμενο) αυτοαντιγραφόμενο οργανισμό και έτσι είναι συχνά ο οργανισμός επιλογής σε ελάχιστη έρευνα γονιδιώματος.
Πως μεταδίδεται το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων
Το κολλάτε εάν κάνετε σεξ με κάποιον που έχει μολυνθεί. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα.
Εάν είστε γυναίκα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι:
Έχετε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
Αιμορραγία από τον κόλπο μετά το σεξ
Αποβολή από τον κόλπο
Εάν είστε άντρας, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει:
Ουρηθρίτιδα – ένα πρήξιμο της ουρήθρας
Τσούξιμο ή κάψιμο όταν ουρείτε
Διάγνωση
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, η ένδειξη έναρξης της διάγνωσης για τη μόλυνση από μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων είναι:
Ανίχνευση νουκλεϊκού οξέος (DNA και / ή RNA) ειδικό για Mgen σε κλινικό δείγμα
Οι τρέχοντες σύντροφοι ατόμων που έδειξαν θετικό για μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων πρέπει να αντιμετωπίζονται με το ίδιο αντιμικροβιακό με τον ασθενή με δείκτη.
Εάν ο τρέχων σύντροφος δεν παρευρεθεί για αξιολόγηση και εξέταση, θα πρέπει να προσφέρεται θεραπεία με το ίδιο σχήμα με τον ασθενή του δείκτη για επιδημιολογικούς λόγους.
Για επιδημιολογικούς λόγους πρέπει να γίνεται έλεγχος για σεξουαλικές επαφές τους προηγούμενους 3 μήνες. Στην ιδανική περίπτωση, τα δείγματα πρέπει να συλλέγονται πριν από τη θεραπεία και η θεραπεία δεν πρέπει να χορηγείται πριν το αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμο.
Η εξέταση για μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων με συνδυασμό μεταλλάξεων ανίχνευσης και αντοχής σε μακρολίδες θα παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη εξατομικευμένων αντιμικροβιακών θεραπειών, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση των ασθενών και να ελεγχθεί η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής
Για να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση που ονομάζεται NAAT (τεστ ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων) για να αναζητήσει τα γονίδια των βακτηρίων. Θα ζητήσει δείγμα ούρων (ή σπέρματος από άνδρες) ή θα πάρουν ένα στυλεό από τον κόλπο, τον τράχηλο ή την ουρήθρα.
Για θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε έναν από αυτούς τους τύπους αντιβιοτικών:
Μακρολίδες όπως η αζιθρομυκίνη (μία δόση ZIthromax )
Τετρακυκλίνες όπως η δοξυκυκλίνη
Μια δεύτερη σειρά θεραπευτικού migt είναι με φθοροκινολόνες όπως η μοξιφλοξασίνη ( Avelox ).
Ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθεί σε θεραπεία. Εάν το πρώτο φάρμακο δεν λειτουργεί, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει διαφορετικό.
Μπορείτε να αποτρέψετε το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ.
Πηγή: www.mikroskopisi.gr
Comments