Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη διαφόρων βιταμινών για την υποστήριξη της υγείας και της ανάπτυξης τόσο της μητέρας όσο και του αναπτυσσόμενου μωρού. Εδώ είναι μερικές απαραίτητες βιταμίνες για την εγκυμοσύνη:
Φολικό οξύ (φολικό): Το φυλλικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του μωρού, ο οποίος αργότερα σχηματίζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών. Συνιστάται η λήψη ενός προγεννητικού συμπληρώματος που περιέχει 400-800 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ημερησίως, ιδανικά ξεκινώντας πριν από τη σύλληψη και συνεχίζοντας σε όλο το πρώτο τρίμηνο.
Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την υποστήριξη του αυξημένου όγκου αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βοηθά στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας, η οποία είναι κοινή στις εγκύους. Οι ανάγκες σε σίδηρο είναι υψηλότερες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως συνιστάται η λήψη ενός προγεννητικού συμπληρώματος που περιλαμβάνει σίδηρο. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, εμπλουτισμένα δημητριακά και φυλλώδη πράσινα λαχανικά θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στη διατροφή.
Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών, των δοντιών, των μυών και των νεύρων του μωρού. Εάν η πρόσληψη ασβεστίου από τη μητέρα είναι ανεπαρκής, το μωρό θα αντλήσει ασβέστιο από τα οστά του. Συνιστάται η κατανάλωση περίπου 1.000-1.300 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ενισχυμένα φυτικά γάλατα, το τόφου, ορισμένα ψάρια (π.
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D συνεργάζεται με το ασβέστιο για να υποστηρίξει την υγεία και την ανάπτυξη των οστών. Βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το ασβέστιο. Η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί μέσω της έκθεσης στον ήλιο και διατροφικών πηγών όπως τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί), τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα. Ωστόσο, ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν συμπλήρωμα βιταμίνης D, ειδικά εάν έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο ή χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, όπως εσπεριδοειδή, μούρα, ακτινίδιο, πιπεριές, ντομάτες και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουν βιταμίνη Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού. Καλές πηγές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες), συμπληρώματα με βάση τα φύκια και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Εάν η κατανάλωση ψαριών περιοριστεί ή αποφευχθεί, μπορεί να συνιστάται ένα προγεννητικό συμπλήρωμα που περιέχει DHA.
Ενώ μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να παρέχει πολλές από τις απαραίτητες βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα προγεννητικά συμπληρώματα συχνά συνιστώνται για να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για εξατομικευμένες συστάσεις με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.
Πηγή: www.testpap.com
Commenti