Από τη στιγμή που μαθαίνει μία γυναίκα ότι είναι έγκυος η ζωή της αλλάζει εντελώς. Και από εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα έτσι ώστε να έχει μια ομαλή και ασφαλή εγκυμοσύνη για την ίδια και το μωρό της.
Το πρώτο βήμα είναι φυσικά η επισκέψη στον Γυναικόλογο σας, όπου θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη σας και θα σας δώσει τις πρώτες συμβουλές και θα σας παραπέμψει στις πρώτες εξετάσεις.
Προσωπικό ιατρικό ιστορικό: Ενημερώστε τον παροχέα σας για τυχόν χρόνιες παθήσεις υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας, όπως επιληψία, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία ή αλλεργίες. Είναι σημαντικό να ελέγχετε αυτές τις ιατρικές καταστάσεις πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε τον παροχέα σας για τα τρέχοντα φάρμακα, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και προηγούμενες εγκυμοσύνες, ειδικά εάν είχατε επιπλοκές εγκυμοσύνης, όπως αποβολή.
Οικογενειακό ιατρικό ιστορικό: Η αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού της μητέρας και του πατέρα θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν κάποιος από τους γονείς είχε ιατρικές παθήσεις που μπορεί να μεταδοθούν στο παιδί σας. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, γενετικές ανωμαλίες, διανοητική αναπηρία ή άλλα προβλήματα υγείας.
Γενετική: Αρκετές γενετικές διαταραχές μπορεί να είναι κληρονομικές (μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά τους). Παραδείγματα περιλαμβάνουν δρεπανοκυτταρική αναιμία, νόσο Tay-Sachs και κυστική ίνωση. Τα γονίδια που προκαλούν ορισμένες γενετικές διαταραχές μπορούν να εντοπιστούν με εξετάσεις αίματος πριν από την εγκυμοσύνη. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον γενετικό έλεγχο πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.
Κατάσταση εμβολίου: Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα βεβαιωθεί ότι είστε ενημερωμένοι για τα τρέχοντα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της ερυθράς (γερμανική ιλαρά) και της ανεμευλογιάς. Δεν είναι ασφαλές να κάνετε αυτά τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η λήψη των ασθενειών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες. Εάν δεν έχετε ανοσία, θα πρέπει να κάνετε τα εμβόλια τουλάχιστον ένα μήνα πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνεστε για το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, το οποίο είναι ασφαλές σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.
Έκθεση σε ιούς: Αναφέρετε τυχόν πιθανές εκθέσεις στον ιό Ζίκα ή COVID-19 στον πάροχο σας. Η ύπαρξη οποιουδήποτε ιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.
Έλεγχος ενδοοικογενειακής βίας (IPV): Η βία από τους οικείους συντρόφους (IPV) είναι σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση που προκαλείται από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει καταναγκασμό στην αναπαραγωγή και καταναγκασμό εγκυμοσύνης.
Έλεγχος πριν την εγκυμοσύνη
Ως μέρος της συμβουλευτικής πριν από τη σύλληψη, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας σας. Ένας έλεγχος πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να περιλαμβάνει:
Εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τον τύπο αίματος σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Πυελική εξέταση για να ελέγξετε την υγεία των πυελικών σας οργάνων (κόλπος, τράχηλος, μήτρα και ωοθήκες).
Τεστ Παπανικολάου για να ελέγξετε για καρκίνο λαμβάνοντας δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας.
Φυσική εξέταση για την αξιολόγηση του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του παλμού, της θερμοκρασίας του σώματος και του ρυθμού αναπνοής.
Πώς να προετοιμάσετε το σώμα σας για την εγκυμοσύνη
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε το σώμα σας για εγκυμοσύνη και να βεβαιωθείτε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή υγεία πριν συλλάβετε:
Αποφύγετε το αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών σας, την έμμηνο ρύση και την ωορρηξία. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα για το μωρό, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού και των αναπτυξιακών διαταραχών.
Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο καλή για τη γενική σας υγεία, είναι απαραίτητη για τη θρέψη ενός εμβρύου. Επιλέξτε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες. Αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα, λιπαρά τρόφιμα. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης σε όχι περισσότερο από ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Εξαλείψτε την έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες: Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε τοξικές και χημικές ουσίες (όπως μόλυβδος και φυτοφάρμακα) και ακτινοβολία (όπως ακτίνες Χ). Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ορισμένων τύπων ακτινοβολίας και ορισμένων χημικών και τοξικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Ασκηθείτε τακτικά και διαχειριστείτε το σωματικό σας βάρος: Είναι σημαντικό να ασκείστε τακτικά και να διατηρήσετε το σωστό βάρος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες μπορεί να εμφανίσουν ιατρικά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
Πηγή: www.testpap.com
Comments