top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Τεστ HPV: Πότε πρέπει να το κάνω



Τα τεστ HPV εντοπίζουν ορισμένους τύπους ιού που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επειδή ο HPV είναι κοινός και συχνά υποχωρεί από μόνος του, δεν είναι πάντα απαραίτητο να γίνεται έλεγχος για αυτόν.


Πώς λειτουργεί το τεστ HPV;

Ένα τεστ HPV αναζητά ορισμένους τύπους υψηλού κινδύνου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τύπων 16 και 18, που προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


Ένα τεστ HPV μπορεί να είναι μέρος του τακτικού σας ελέγχου. Κατά τη διάρκεια ενός τεστ HPV, ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας βάζει ένα μεταλλικό ή πλαστικό κάτοπτρο στον κόλπο σας. Το κάτοπτρο ανοίγει για να διαχωρίσει τα τοιχώματα του κόλπου σας έτσι ώστε να μπορούν να δουν τον τράχηλό σας. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας χρησιμοποιεί στη συνέχεια ένα μικρό δειγματολήπτη – μια μικροσκοπική σπάτουλα ή βούρτσα – για να πάρει απαλά ένα μικρό αριθμό κυττάρων από τον τράχηλό σας. Τα κύτταρα αποστέλλονται σε εργαστήριο για να εξεταστούν.


Μερικές φορές θα κάνετε ένα τεστ HPV ταυτόχρονα με το τεστ Παπ — αυτό ονομάζεται συντεστ. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας ενδέχεται να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο δείγμα κυττάρων και για τις δύο εξετάσεις. Ή μπορεί να χρειαστεί να πάρουν 2 δείγματα.


Ένα τεστ HPV διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Δεν θα πρέπει να πονάει, αλλά μπορεί να αισθανθείτε κάποια ενόχληση ή πίεση όταν ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας ανοίγει το κάτοπτρο μέσα σας. Μπορεί επίσης να νιώσετε ένα ελαφρύ ξύσιμο όταν παίρνουν τα κύτταρα από τον τράχηλό σας.


Πρέπει να κάνω τεστ HPV;

Το πόσο συχνά κάνετε το τεστ εξαρτάται από την ηλικία σας, το ιατρικό ιστορικό και τα αποτελέσματα των τελευταίων τεστ Παπανικολάου ή HPV. Γενικά, είναι καλή ιδέα να κάνετε τεστ HPV κάθε 5 χρόνια εάν είστε μεταξύ 25 και 65 ετών. Μετά την ηλικία των 65 ετών, μπορεί να μην χρειάζεστε πλέον τεστ HPV.


Μπορεί να μπορείτε να κάνετε τεστ HPV αντί για τεστ Παπανικολάου. Ή η νοσοκόμα ή ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε ταυτόχρονα τεστ HPV και τεστ Παπανικολάου (που ονομάζεται συν-τεστ).


Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις πιο συχνά εάν είχατε προβλήματα με τον τράχηλό σας στο παρελθόν, είχατε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν η μητέρα σας πήρε ένα φάρμακο που ονομάζεται DES ενώ ήταν έγκυος μαζί σας. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα σας πει ποιες εξετάσεις χρειάζεστε και πόσο συχνά πρέπει να τις κάνετε.


Τι γίνεται αν το τεστ HPV μου είναι θετικό;

Ο HPV είναι το πιο κοινό ΣΜΝ, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι σπουδαίο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν σεξ παθαίνουν HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ο HPV συνήθως υποχωρεί από μόνος του.


Εάν το τεστ HPV σας βγει θετικό, η νοσοκόμα ή ο γιατρός σας θα κάνει συνήθως ένα τεστ Παπανικολάου στη συνέχεια – αυτό είναι για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αλλαγές κυττάρων στον τράχηλό σας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο δείγμα από το τεστ HPV σας για να κάνουν το τεστ Παπανικολάου ή μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ένα νέο δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας.


Εάν έχετε θετικό τεστ HPV, μην πανικοβληθείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο – σημαίνει απλώς ότι έχετε έναν τύπο HPV που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρκίνο στο μέλλον. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε πιο συχνά τεστ HPV ή/και Παπ, ώστε η νοσοκόμα ή ο γιατρός σας να μπορεί να παρακολουθεί τον τράχηλό σας για να βεβαιωθεί ότι παραμένετε υγιείς.


Η άσκηση ασφαλέστερου σεξ – που σημαίνει χρήση προφυλακτικών ή οδοντικών φραγμάτων κατά τη διάρκεια του κολπικού, του πρωκτού και του στοματικού σεξ – βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων μετάδοσης του HPV σε κάποιον άλλο.


Πηγή: www.testpap.com







84 views0 comments

Comments


bottom of page