top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Τι μπορείτε να κάνετε για την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυσηΟι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση συχνά συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει, ότι οι εμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος από τις γυναίκες, που δεν έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση. Αλλά ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αυτή η αύξηση βάρους δεν είναι σαφής.


Μια ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, διερωτάται πώς διαφορετικοί παράγοντες όπως η ηλικία, η εμμηνόπαυση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ευθύνονται για την αύξηση βάρους, που συχνά βιώνουν οι γυναίκες μέσης ηλικίας. Μελέτησαν τα επίπεδα δραστηριότητας περισσότερων από 3.000 γυναικών σε όλη τη χώρα. Διαπίστωσαν, ότι παραμένοντας ενεργές, πολλές απέτρεψαν την αύξηση βάρους.


Σε μια άλλη μελέτη όπου τόσο άνδρες όσο και γυναίκες μελετήθηκαν για 20 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι διατηρούσαν πολύ υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας παρουσίασαν μικρότερες αυξήσεις στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στην περίμετρο μέσης.


Πώς να σταματήσετε την αύξηση βάρους

Λοιπόν, τι πραγματικά προκαλεί αύξηση βάρους στη μέση ηλικία; Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα των γυναικών κατά τη μέση ηλικία, εξετάστε μερικές από τις άλλες αλλαγές στη ζωή που συμβαίνουν συχνά:


  • Τα παιδιά απομακρύνονται από το σπίτι

  • Μειωμένος φόρτος εργασίας γύρω από το σπίτι

  • Συνταξιοδότηση

  • Αυξημένες μετακινήσεις

  • Αυξημένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες αναψυχής

  • Αυξημένος χρόνος για κοινωνικές δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα/ψυχαγωγία/φαγητό έξω

  • Αλλαγή στις προτεραιότητες της ζωής

  • Πιο αργοί ρυθμοί στη ζωή

Δεν θα βιώσει κάθε άτομο αυτές τις αλλαγές, αλλά πολλές από αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού επιπέδου φυσικής δραστηριότητας. Όταν το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας μειώνεται, το ίδιο μειώνεται και ο μεταβολισμός σας. Αυτό το μοτίβο οδήγησε ορισμένους ερευνητές να αναρωτηθούν, εάν η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται σε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής και όχι σε μια αλλαγή στις ορμόνες.


Για να επιτύχετε απώλεια βάρους ή για να αποτρέψετε την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση, παραμείνετε δραστήριες και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Εάν ο τρόπος ζωής σας αρχίζει να αλλάζει καθώς μεγαλώνετε, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη σωματική δραστηριότητα και τον έλεγχο των μερίδων στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων σας:


Όταν τα παιδιά απομακρύνονται από το σπίτι, χρησιμοποιήστε τον επιπλέον χρόνο σας για άσκηση. Γίνετε μέλος ενός γυμναστηρίου, οργανώστε μια ομάδα πεζοπορίας ή μάθετε ένα νέο άθλημα. Η προπόνηση δύναμης, ειδικότερα, βελτιώνει τη μυϊκή μάζα.

Εάν έχετε περισσότερο χρόνο για διασκέδαση, μάθετε μερικές υγιεινές συμβουλές μαγειρικής και μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας γεύματα με λίγες θερμίδες και λιπαρά.

Τα ταξίδια και οι δραστηριότητες αναψυχής μπορεί να περιλαμβάνουν άσκηση. Πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες ειδικεύονται στις ενεργές διακοπές. Αντί να ξαπλώνετε στην παραλία, κάντε ποδήλατο, πεζοπορία ή κωπηλατήστε στον αγαπημένο σας τροπικό προορισμό.


Χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι η χρήση συνταγογραφούμενων οιστρογόνων, προγεστερόνης ή τεστοστερόνης για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Σε ορισμένες γυναίκες, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει αποτρέψει την αύξηση βάρους. Ωστόσο, δεν είναι μια θεραπεία που αποσκοπεί στην πρόληψη της αύξησης βάρους, και σχετίζεται επίσης με παρενέργειες, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.


Εάν θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μαζί με τον γιατρό σας, μπορείτε να προσδιορίσετε την καλύτερη θεραπεία για τα ιδιαίτερα συμπτώματά σας.


Πηγή: www.testpap.com

57 views0 comments

Comments


bottom of page