top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

5 από τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό

Updated: Mar 3, 2022Η εκπλήρωση κοινωνικών και οικογενειακών προσδοκιών είναι βαρύ φορτίο για οποιονδήποτε. Αλλά όταν προσθέτετε ένα μωρό στο μείγμα (κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας!), μπορεί να γίνει συντριπτικό. Οι αϋπνίες, οι ορμόνες και τα νέα συναισθήματα κατακλύζουν μετά τη γέννηση ενός μωρού, για να μην αναφέρουμε ότι το μητρικό άγχος και η κατάθλιψη είναι οι πιο συχνές επιπλοκές του τοκετού, επηρεάζοντας έως και 1 στις 5 γυναίκες.


Οι διαταραχές ψυχικής υγείας της μητέρας (MMHDs) περιλαμβάνουν μια σειρά από διαταραχές και συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και ψύχωση. Αν και συχνά αναφέρεται πιο συχνά ως «επιλόχειος κατάθλιψη», υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι επιλόχειων διαταραχών ψυχικής υγείας που επηρεάζουν τις νέες μητέρες.


Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και της περιόδου μετά τον τοκετό (μαζί συχνά αναφέρεται ως περιγεννητική περίοδος). Αυτές οι ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε και είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι νομίζετε. Αν και εκτιμάται ότι μία στις πέντε γυναίκες έχει μια μητρική διαταραχή ψυχικής υγείας, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν διαγιγνώσκονται, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να πιστεύουν ότι ο αριθμός θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι νέοι γονείς βιώνουν επίσης το baby blues—έως και το 80 τοις εκατό των γυναικών υποφέρουν από αυτό τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες μετά τον τοκετό.


Το χειρότερο είναι ότι μόνο το 30 τοις εκατό των γυναικών που κάνουν θετική εξέταση για κατάθλιψη ή άγχος αναζητούν ή λαμβάνουν θεραπεία. Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτές οι διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες για τις μητέρες, τα μωρά, τις οικογένειες και τις κοινότητες. Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος τόσο για την κατάθλιψη όσο και για το άγχος μπορεί να μειωθεί (και μερικές φορές ακόμη και να προληφθεί) και με τη θεραπεία, οι γυναίκες μπορούν να ανακάμψουν.


Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ορισμένα από τα συμπτώματα των προκλήσεων ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό, αλλά αξίζει να δώσουμε προσοχή. Ακολουθούν πέντε τύποι καταστάσεων ψυχικής υγείας της μητέρας που πρέπει να προσέξετε:


Κοινές Διαταραχές Ψυχικής Υγείας της Μητέρας


Επιλόχειος κατάθλιψη

Η κατάθλιψη εγκυμοσύνης και της λοχείας (PPD) είναι μια διαταραχή της διάθεσης που μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, σύμφωνα με το ACOG, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια λύπη, δυσκολία συγκέντρωσης ή δυσκολία να βρουν χαρά σε δραστηριότητες που κάποτε αγαπούσαμε μέχρι σοβαρή κατάθλιψη και οι μητέρες με προϋπάρχουσα κατάθλιψη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη, σύμφωνα με το The Blue Dot Project.


Αν και δεν υπάρχει καμία μοναδική αιτία για PPD, οι ειδικοί την αποδίδουν στην πτώση των ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης μετά τον τοκετό και γενικά στρεσογόνους παράγοντες που αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου μετά τον τοκετό. Με την κατάλληλη φροντίδα ψυχικής υγείας, η PPD είναι θεραπεύσιμη και ο κίνδυνος σοβαρής κατάθλιψης μπορεί επίσης να προληφθεί.


Δυσθυμία, Επίμονη Καταθλιπτική Διαταραχή

Η δυσθυμία ορίζεται ως η κακή διάθεση που εμφανίζεται για τουλάχιστον δύο χρόνια, μαζί με τουλάχιστον δύο άλλα συμπτώματα κατάθλιψης. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα άτομα με δυσθυμία μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, να αισθάνονται απελπισία ή να έχουν γενικά αισθήματα ανεπάρκειας. Οι γυναίκες με προϋπάρχουσα δυσθυμία μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα/κατάθλιψη κατά την περιγεννητική περίοδο, σύμφωνα με το The Blue Dot Project.


Εγκυμοσύνη και Γενικό Άγχος μετά τον τοκετό

Μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό να ανησυχείτε πριν ή μετά την απόκτηση μωρού, αλλά αν το άγχος σας είναι κάτι περισσότερο από το μωρό και δεν μπορείτε να διώξετε αυτές τις ανησυχίες από τον εγκέφαλό σας, μπορεί να υποφέρετε από γενικευμένο άγχος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ή μετά τον τοκετό. Περίπου το 10 τοις εκατό των γυναικών θα αναπτύξουν άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, σύμφωνα με την American Pregnancy Association. Το άγχος αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.


Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν ανησυχία, ταχυπαλμία, αδυναμία ύπνου, υπερβολική ανησυχία για το «τι θα γινόταν αν »—ερωτήσεις όπως «τι γίνεται αν το μωρό μου εμφανίσει SIDS» ή «τι γίνεται αν το μωρό μου έχει αυτισμό» και ακραία ανησυχία για το ότι δεν είναι καλός γονέας ή να μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα για την οικογένειά της, σύμφωνα με το The Blue Dot Project.


Εγκυμοσύνη και ΙΨΔ μετά τον τοκετό

Η Μητρική Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD) επηρεάζει το 3 έως 5 τοις εκατό των γυναικών. Περίπου το 50 τοις εκατό των γυναικών με ΙΨΔ μετά τον τοκετό έχουν ενοχλητικές ή ανεπιθύμητες σκέψεις για σκόπιμη βλάβη στο βρέφος τους (π.χ. πέταγμα του μωρού). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και οι εμμονές συχνά περιέχουν ανησυχητικό περιεχόμενο, δεν αντιπροσωπεύουν μια ψυχωτική διαδικασία, όπου οι μητέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βλάψουν τον εαυτό τους ή τα βρέφη/παιδιά τους, σύμφωνα με το The Blue Dot Project.


PTSD που σχετίζεται με τη γέννηση

Πάνω από το 45 τοις εκατό των γυναικών αισθάνονται ότι είχαν μια τραυματική εμπειρία τοκετού και το 4 τοις εκατό βιώνουν διαταραχή μετατραυματικού στρες λόγω του τοκετού. Οι γυναίκες που παλεύουν με PTSD συχνά βιώνουν αναμνήσεις και αναδρομές από το γεγονός. Αυτό το PTSD μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς γιορτάζουν τα γενέθλια ενός παιδιού, που είναι η επέτειος του δικού τους τραύματος, καθώς και τους επόμενους τοκετούς.


Πηγή: www.testpap.com

89 views0 comments

Comments


bottom of page