top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Έκτοπη κύηση : Συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε!Έκτοπη εγκυμοσύνη είναι όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει σε μία από τις σάλπιγγες (που ονομάζεται σαλπιγγική εγκυμοσύνη), αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στον τράχηλο της μήτρας ή αλλού στην κοιλιακή χώρα. Η έκτοπη κύηση δεν είναι βιώσιμη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στις εγκύους, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.


Τα ποσοστά εμφάνισης εξωμήτριων κυήσεων έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια σε περίπου 1% έως 2% όλων των κυήσεων. Αυτή η κατάσταση είναι η κύρια αιτία σοβαρών επιπλοκών εγκυμοσύνης και ευθύνεται για περισσότερο από το 75% των θανάτων μητέρων πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, οι πρόοδοι στις διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα.


Συμπτώματα

Οι έκτοπες εγκυμοσύνες μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στη μία ή και στις δύο πλευρές της κάτω κοιλιακής περιοχής, πόνο στον ώμο και/ή αδυναμία ή ζάλη, μαζί με τυπικά συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως ευαισθησία στο στήθος, ναυτία και απώλεια περιόδου. Ορισμένες γυναίκες θα έχουν κολπική αιμορραγία ή κηλίδες και τα επίπεδα της ορμόνης εγκυμοσύνης της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) μπορεί να αυξηθούν πιο αργά από το αναμενόμενο.


Το 98% των έκτοπων κυήσεων συμβαίνουν στη σάλπιγγα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι να σπάσει τη σάλπιγγα, η οποία θα προκαλέσει έντονη εσωτερική αιμορραγία στην κοιλιά και μπορεί να οδηγήσει σε σοκ. Τα συμπτώματα μιας ρήξης περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην κοιλιακή περιοχή, κολπική αιμορραγία, ζάλη και λιποθυμία.


Διάγνωση

Η διάγνωση μιας έκτοπης εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς η επιβεβαίωση της θέσης του εμβρύου δεν είναι πάντα ξεκάθαρη νωρίς στην εγκυμοσύνη. Εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων ορμονών της εγκυμοσύνης, του τύπου αίματος και της μέτρησης αίματος, ο γιατρός σας ενδέχεται να χρησιμοποιήσει διακολπικό υπερηχογράφημα για να ελέγξει εάν ο σάκος κύησης είναι ορατός στη μήτρα.


Επίπεδα HCG

Τα επίπεδα hCG σας μπορεί να υποβληθούν σε έλεγχο για να ελεγχθεί ο ρυθμός αύξησης της ορμόνης στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου. Σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες, η ορμόνη θα πρέπει να διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο ημέρες. Μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη εάν τα επίπεδα της hCG δεν αυξάνονται όπως αναμένεται, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί ένδειξη έκτοπης εγκυμοσύνης.


Υπέρηχος

Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της θέσης του εμβρύου. Εάν η εγκυμοσύνη της μήτρας επιβεβαιωθεί μέσω υπερήχου, τότε η πιθανότητα έκτοπης εγκυμοσύνης είναι σπάνια. Μερικές φορές, είναι πολύ νωρίς για να διαγνωστεί μια έκτοπη κύηση μέσω υπερήχων, επειδή το έμβρυο και ο σάκος κύησης είναι πολύ μικροί για να βρεθούν. Εάν συμβεί αυτό, η εξέταση θα πρέπει να επαναληφθεί αργότερα.


Λαπαροσκόπηση

Σε επείγουσες περιπτώσεις, θα γίνει μια διαδικασία λαπαροσκόπησης για την παροχή διάγνωσης και θεραπείας. Αυτό γίνεται σε χειρουργείο. Εάν μια έκτοπη κύηση επιβεβαιωθεί λαπαροσκοπικά, ο χειρουργός πιθανότατα θα αφαιρέσει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.


Αιτίες

Σε υγιείς εγκυμοσύνες, το ωάριο και το σπέρμα συναντώνται στη σάλπιγγα, σχηματίζουν ένα έμβρυο και στη συνέχεια ταξιδεύουν στη μήτρα για εμφύτευση και ανάπτυξη. Στην έκτοπη κύηση, το έμβρυο δεν φτάνει στη μήτρα και εμφυτεύεται αλλού.


Μια κοινή αιτία της έκτοπης εγκυμοσύνης, ειδικά της σαλπιγγικής εγκυμοσύνης, είναι μια ανωμαλία της σάλπιγγας. Όταν υπάρχουν μπλοκαρίσματα, φλεγμονή ή παραμορφωμένες περιοχές στη σάλπιγγα, το έμβρυο μπορεί να κολλήσει και να εμφυτευτεί σε λάθος μέρος. Η χειρουργική επέμβαση ή η μόλυνση της σάλπιγγας μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό.


Μια άλλη ύποπτη αιτία είναι η ορμονική ανισορροπία, ειδικά των οιστρογόνων. Οι ανωμαλίες του εμβρύου μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Ακόμα, πολλά παραμένουν άγνωστα για το πώς, γιατί και πότε εμφανίζεται η έκτοπη κύηση. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλούς παράγοντες κινδύνου που συχνά συνοδεύουν αυτήν την πάθηση.


Πηγή: www.testpap.com

91 views0 comments

Comentarios


bottom of page