top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Γόνιμες μέρες: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν προσπαθείτε για μωρό




Ο Mini Me ήρθε με την πρώτη, ακούραστα, αβίαστα, αμέσως. Δεν προλάβαμε να καταλάβουμε ότι θέλαμε παιδί, ήμουν ήδη έγκυος. Σαφώς νόμιζα ότι αυτό δεν αλλάζει, το ίδιο θα γινόταν και με το δεύτερο παιδί μου. Όμως όχι. Περιμέναμε αρκετά μέχρι να έρθει η δεύτερη εγκυμοσύνη. Και αυτό ίσως να οφείλεται στην άγνοια που είχα τότε για τις γόνιμες μέρες. Και τι ισχύει πραγματικά και τι όχι.


Εύχομαι να γνώριζα τότε όλα όσα ξέρω σήμερα για το θέμα. Γιατί η εγκυμοσύνη δε συμβαίνει πάντα τυχαία. Κάποιοι πρέπει να το προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο. Έτσι λοιπόν, καταθέτω εδώ όσα μπορούν να βοηθήσουν εσάς που προσπαθείτε για μωρό.



1. Γόνιμες μέρες και ωορρηξία. Ποια η διαφορά;

Ε, λοιπόν είχα μπερδευτεί τόσο πολύ με τις «γόνιμες μέρες» και την «ωορρηξία». Και είμαι σίγουρη ότι είσαι και εσύ μπερδεμένη. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν γιατί είναι σημαντικό:


🌸Η ωορρηξία είναι η απελευθέρωση ενός ωαρίου.


🌸Οι γόνιμες μέρες είναι ένα παράθυρο.


Έτσι λοιπόν το πιο γόνιμο παράθυρό σου είναι λίγες ημέρες πριν από την ωορρηξία και μια μέρα μετά. Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο σώμα σου τρεις με πέντε ημέρες. Ενώ το ωάριο επιβιώνει για περίπου 12 με 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης. Το σπέρμα είναι υπομονετικό και περιμένει την απελευθέρωση του ωαρίου. Οπότε αν έχετε επαφές μέσα στο γόνιμο παράθυρό σου, αυξάνεις τις πιθανότητες σύλληψης.


2. Ωορρηξία την 14η μέρα του κύκλου. Ισχύει;

Είμαι σίγουρη ότι το έχεις διαβάσει, ακούσει, σου το έχουν πει. Πιθανόν να το γράφει ακόμη και στην εφαρμογή του κινητού σου. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι αυτό τελικά δεν ισχύει πάντα. Ο λόγος είναι απλός. Ο γυναικείος οργανισμός δεν λειτουργεί βάσει εγχειριδίου χρήσης και στην πραγματικότητα, πολλοί από τους κύκλους σου διαφέρουν από μήνα σε μήνα.


Σε μια πρόσφατη μελέτη1 με πάνω από 800 γυναίκες, μόνο το 14% των γυναικών με κύκλο 28 ημερών στην πραγματικότητα κάνουν ωορρηξία την 14η ημέρα. Η ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να κυμαίνεται από την 11η ημέρα έως την 20η. Οι έμμηνοι κύκλοι σου ποικίλλουν σε μήκος, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζεις πότε είναι οι γόνιμες μέρες σου.


Ο μόνος τρόπος για να εντοπίσεις με σιγουριά την ημέρα της ωορρηξίας σου, είναι να κρατάς ημερολόγιο και να προμηθευτείς τεστ ωορρηξίας, που μπορείς να τα κάνεις στο σπίτι.


3. Η γονιμοποίηση μπορεί να γίνει μόνο τις γόνιμες μέρες;

Θα μου πεις, καλά αυτό το ήξερα, φυσικά και μπορεί να γίνει μόνο τις γόνιμες μέρες! Οκ, το θέμα όμως είναι να γνωρίζεις τις γόνιμες μέρες σου.


Η σύλληψη γίνεται όταν το σπερματοζωάριο ενώνεται με το ωάριο την κατάλληλη στιγμή. Αυτό γίνεται μέσα στο γόνιμο παράθυρο σου, δηλαδή στις 3 μέρες, περίπου στη μέση του κύκλου σου (ο ακριβής εντοπισμός του γόνιμου παραθύρου σου επιτυγχάνεται με τεστ ωορρηξίας). Τότε η σύλληψη είναι δυνατή.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται με τις επαφές πριν την ωορρηξία και την ημέρα της ωορρηξίας. Καλό είναι λοιπόν να μην αφήσουμε το ωάριο να περιμένει το σπερματοζωάριο, αλλά το αντίθετο.


4. Πόσο συχνά πρέπει να έρχεται το ζευγάρι σε επαφή τις γόνιμες μέρες;

Πριν την ευκολία των τεστ ωορρηξίας, οι γιατροί μπορούσαν να σου προτείνουν στο περίπου τη συχνότητα των επαφών. Συνήθως πρότειναν επαφές μέρα παρά μέρα μέσα σε ένα δεκαήμερο. Αυτή η μέθοδος, εκτός από κουραστική, αποδυναμώνει και το σπέρμα, λόγω των καθημερινών και συχνών επαφών.


Ουσιαστικά έτσι, μειώνεται ο αριθμός των ώριμων σπερματοζωαρίων, άρα και η ποιότητα του σπέρματος. Σήμερα όμως είναι εφικτό να γνωρίζεις ακριβώς το γόνιμο παράθυρο σου με τα τεστ ωορρηξίας, ώστε να επικεντρώσετε τις επαφές σας στις γόνιμες μέρες.


5. Μετά από ένα θετικό τεστ ωορρηξίας, πότε πρέπει να έρθει σε επαφή το ζευγάρι;

Ένα θετικό τεστ ωορρηξίας σημαίνει ένα απλό πράγμα, αλλά το σημαντικότερο όλων. Ότι ξέρεις με απόλυτη σιγουριά ότι θα έχεις ωορρηξία και μπορείτε να προγραμματίσετε τις επαφές σας με το σύντροφο σου. Οι οποίες είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τις σωστές μέρες, δηλαδή μέσα στο γόνιμο σου παράθυρο. Έτσι λοιπόν, αν προσπαθείτε για μωρό ξεκινάτε επαφές την ημέρα που θα δεις το πρώτο θετικό τεστ ωορρηξίας. Η σωστή χρονική στιγμή θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες για σύλληψη.


Και όταν μετά από όλα αυτά κρατήσεις ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στα χέρια σου, θα ξεκινήσει ένα διαφορετικό, πανέμορφο ταξίδι!


Πηγή: www.e-mama.gr





232 views0 comments

Comments


bottom of page