Περισσότερο από το 50% των εγκύων έχουν καούρες την περίοδο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Η καούρα είναι στην ουσία η αίσθηση καψίματος στο οισοφάγο που προκαλεί το οξύ του στομάχου.
Τα συμπτώματα της καούρας στην εγκυμοσύνη
Η καούρα στην εγκυμοσύνη συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα:
Πόνος ή αίσθηση καψίματος στον λαιμό και στο στήθος, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση φαγητού
Φούσκωμα ή αίσθηση κορεσμού
Ρέψιμο
Πικρή γεύση στο στόμα
Βήχας ή πονόλαιμος
Καούρα στην εγκυμοσύνη: Αίτια
Οι καούρες στην εγκυμοσύνη προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές οι οποίες μεταξύ άλλων επηρεάζουν τους μύες του πεπτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η ορμόνη προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα επιτρέποντας έτσι στα οξέα του στομάχου να ρέουν πίσω στο οισοφάγο.
Επίσης, όσο το μωρό μεγαλώνει, η μήτρα πιέζει το στομάχι, ωθώντας τα οξέα του προς τα πάνω. Αν και σπάνιο, οι πέτρες στη χολή μπορεί επίσης να προκαλέσουν καούρα στην εγκυμοσύνη.
Τρόποι να αντιμετωπίσετε την καούρα φυσικά
Κάντε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα. Ιδανικά κάντε πέντε με έξι γεύματα την ημέρα καταναλώνοντας στο κάθε ένα από αυτά μικρές ποσότητες.
Τρώτε αργά και όχι βιαστικά. Την ώρα του φαγητού τρώτε μικρές μπουκιές και μασήστε καλά την τροφή πριν την καταναλώσετε.
Αποφύγετε τα τηγανητά, τα πικάντικα και τα λιπαρά φαγητά καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Πιείτε νερό πριν ή μετά το φαγητό, όχι κατά τη διάρκεια. Η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο φροντίστε να καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα νερού πριν και μετά το φαγητό.
Αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Ιδανικά περιμένετε δύο με τρεις ώρες τουλάχιστον.
Όταν ξαπλώνετε έχετε το κεφάλι πιο ψηλά σε σχέση με τα πόδια. Μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε ένα ακόμα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας.
Φορέστε άνετα ρούχα. Επιλέξτε ρούχα άνετα που δεν πιέζουν το στομάχι σας.
Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει τις καούρες. Δείτε εδώ τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της δυσκοιλιότητας.
Πηγή: www.mothersblog.gr
Comments