top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Κολποσκόπηση


Σε κάποιες γυναίκες το παθολογικό τεστ Παπανικολάου μπορεί να προκαλέσει αγωνία ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Με σωστή ενημέρωση και προληπτικό έλεγχο, οι προ-καρκινικές αλλοιώσεις μπορούν να θεραπευτούν πολύ νωρίς χωρίς να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και τη γονιμότητα της γυναίκας.


Για την αναγνώριση προ-καρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο είναι απαραίτητη η γυναικολογική εξέταση , το τεστ Παπανικολάου , η ταυτοποίηση του HPV ιού και η κολποσκόπηση.


Ο γυναικολόγος θα αξιολογήσει οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό στα παραπάνω, και ανάλογα με τα ευρήματα της κολποσκόπησης, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα της θεραπείας, αν χρειάζονται.


Όταν λάβετε το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου, είναι πιθανό να αναφέρει κάποιο παθολογικό αποτέλεσμα που συνήθως θα περιγράφεται με κάποιο από τα ακόλουθα : ASCUS, LSIL, HSIL ή παρουσία HPV λοίμωξης.


Αυτές οι αλλαγές αναφέρονται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας που είναι ο τράχηλος και δείχνουν ότι μπορεί να έχουν συμβεί κάποιες αλλαγές που ενδεχομένως να εξελιχθούν σε βάθος χρόνου, αν δεν αντιμετωπιστούν, σε καρκίνο του τραχήλου.


Η κολποσκόπηση είναι μια πολύ απλή εξέταση που επιτρέπει στον ιατρό να εξετάσει τον τράχηλο και τον κόλπο της ασθενούς με λεπτομέρεια.


Συμβατική κολποσκόπηση και σύγχρονη Dysis κολποσκόπηση

ΚολποσκόπησηΗ κολποσκόπηση με τη χρήση του Dysis Ultra V4 κολποσκοπίου αποτελούσε μια υπηρεσία που μέχρι σήμερα παρεχόταν μόνο στην Αγγλία και στις Η.Π.Α. Από φέτος η μέθοδος που αλλάζει συνολικά τον τρόπο που πραγματοποιείται η κολποσκόπηση έρχεται και στην Ελλάδα. Η δυνατότητά της να βοηθάει στη διάγνωση μέσω ειδικών τεχνικών φασματομετρίας, επιτρέπει τη μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα στην εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται η περίπτωση λάθος διάγνωσης, η μη αναγνώριση βλάβης καθώς και η πιθανότητα για περιττές χειρουργικές επεμβάσεις. Μπορεί επίσης να υποδείξει σημεία που φαινομενικά φαίνονται αθώα αλλά υποκρύπτουν σοβαρές αλλοιώσεις και μέχρι σήμερα ίσως να διέφευγαν ακόμα και από έμπειρους κολποσκόπους.


Η ειδική τεχνική DysisMap επιτρέπει την κατανόηση της εξέτασης από την ασθενή και συγχρόνως μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε την υπάρχουσα κατάσταση με μελλοντική επίσκεψη για να ελεγχθεί η στασιμότητα ή μη της νόσου.


Η χρήση του Dysis Ultra V4 κολποσκοπίου δίνει περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της εξέτασης, έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο να αναγνωρίζει βλάβες στα αρχικά τους στάδια (που μπορεί να περνούσαν απαρατήρητες), βοηθάει στην ακρίβεια των βιοψιών σε περίπτωση που χρειαστούν, ενώ δίνει πλήρη δυνατότητα στην ασθενή να παρακολουθεί την εξέταση και να παίρνει ακριβές αντίγραφό της.


Κλινικές μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία της κολποσκόπησης με τη χρήση του Dysis Ultra V4 και διεθνείς οργανισμοί εισηγούνται τη χρήση του Dysis Ultra V4 κολποσκοπίου ως επικουρική και πληρέστερη αντιμετώπιση της παθολογίας του τραχήλου.


Η εισαγωγή αυτής της τεχνικής σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες καταδεικνύει την ασφάλεια αλλά και τα πρωτοποριακά σημεία της τεχνικής αυτής. Με άμεσο και κατανοητό τρόπο τα αποτελέσματα της εξέτασης παρουσιάζονται με χρωματικές αναλογίες, διαμορφώνοντας έναν « χάρτη » που φανερώνει παθολογικά σημεία και φυσιολογικές περιοχές του τραχήλου.


Η υψηλής ευκρίνειας οθόνη και κάμερα του κολποσκοπίου απεικονίζουν αυτόν τον «χάρτη» με τις αλλοιώσεις του τραχήλου παρέχοντας τα εξής πλεονεκτήματα:


  • Βοηθούν στην αναγνώριση άτυπων αγγείων

  • Μειώνουν την πιθανότητα αδιάγνωστης νόσου

  • Μειώνουν τον αναγκαίο αριθμό βιοψιών για ασφαλή τελική διάγνωση

  • Αναγνωρίζουν βλάβες σε πιο αρχικά στάδια έως και σε ποσοστό 60 % βάσει διεθνών ερευνών.

  • Επιτρέπουν τη συντηρητική αντιμετώπιση βλαβών στη βάση της στενής παρακολούθησης και της απόλυτης ασφάλειας του ογκολογικού αποτελέσματος.

  • Διασφαλίζουν την ασφαλή και με ακρίβεια αξιολόγηση της προόδου της νόσου μέσω της πιστής καταγραφής εικόνας και βίντεο και επιτυγχάνεται έτσι η αυτόματη σύγκρισή τους μέσω ειδικών λογισμικών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί κάποιες αλλοιώσεις στον τράχηλο μπορεί να υποχωρήσουν χωρίς χειρουργική θεραπεία, αν είστε υγιείς.

Προετοιμασία για κολποσκόπηση

Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν περιλαμβάνει ειδική προετοιμασία, παρά μόνο ό,τι θα κάνατε πριν από την ετήσια τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για τη λήψη τεστ Παπ. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια καθώς απαιτείται η χρήση κολποδιαστολέα για την απώθηση των κολπικών τοιχωμάτων και την επιμελή εξέταση του τραχήλου.


Καλό θα ήταν να μην έχετε έρθει σε σεξουαλική επαφή και να μην έχετε χρησιμοποιήσει κολπικά ταμπόν για 48 ώρες πριν την εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για τις κολπικές πλύσεις.


22 views0 comments

Comments


bottom of page