top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Λίγη αιμορραγία στην περίοδο : Γιατί η περίοδός μου είναι τόσο ελαφριά;Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την έμμηνο ρύση ενός ατόμου και να κάνουν την περίοδό του ασυνήθιστα ελαφριά. Το σωματικό βάρος, η άσκηση και το άγχος μπορούν όλα να προκαλέσουν ελαφριές περιόδους και το να γνωρίζεις γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο.


Οι περίοδοι που είναι ελαφρύτερες από το συνηθισμένο δεν αποτελούν συνήθως λόγο ανησυχίας. Οι άνθρωποι συχνά διαπιστώνουν ότι η εμμηνορροϊκή ροή τους ποικίλλει από μήνα σε μήνα και μερικοί μήνες είναι απλώς ελαφρύτεροι από άλλους.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ελαφριά περίοδος μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή απώλεια βάρους. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει εγκυμοσύνη ή κατάσταση που σχετίζεται με ορμόνες. Ομοίως, ένα άτομο μπορεί να έχει κηλίδες ή έγχρωμες εκκρίσεις που μπερδεύει για περίοδο.


Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για μερικές πιθανές αιτίες των ελαφρών περιόδων, πώς να τις αναγνωρίσετε και πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.


Αιτίες ελαφριάς περιόδου

Η εμμηνορροϊκή ροή κάθε ατόμου είναι ξεχωριστή . Είναι φυσιολογικό αυτή η ροή να ποικίλλει κάθε μήνα και μπορεί επίσης να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η περίοδος ενός ατόμου μπορεί να γίνεται βαρύτερη ή ελαφρύτερη καθώς μεγαλώνει.


Ορισμένες πιθανές αιτίες των περιόδων αυτών περιλαμβάνουν τις ακόλουθες.


Ηλικία

Η ροή της περιόδου μπορεί να ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Όταν ένα άτομο ξεκινά για πρώτη φορά την περίοδό του, για παράδειγμα, οι ροές του είναι συνήθως πιο ελαφριές και μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο κηλίδες. Οι περίοδοι τείνουν να γίνονται πιο τακτικές όταν το άτομο είναι στα 20 και στα 30 του.


Στα τέλη της δεκαετίας των 30 και 40, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερες και μικρότερες περιόδους. Μπορεί επίσης να έχουν μήνες χωρίς περίοδο και μετά να έχουν πιο βαριά περίοδο αργότερα. Οι περίοδοι συχνά γίνονται πιο ελαφριές και πιο ακανόνιστες κατά την περιεμμηνόπαυση.


Έλλειψη ωορρηξίας

Μερικές φορές, ένα άτομο έχει ακανόνιστες περιόδους επειδή το σώμα του δεν απελευθερώνει ένα ωάριο. Αυτό είναι γνωστό ως ανωορρηξία και μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύτερες ή ακανόνιστες περιόδους.


Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι έχουν πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια. Αυτό αναφέρεται όταν οι ωοθήκες τους σταματούν να λειτουργούν σωστά πριν την εμμηνόπαυση.


Το σωματικό βάρος αλλάζει

Τα άτομα που είναι λιποβαρή ή που χάνουν γρήγορα μεγάλο ποσό βάρους μπορεί να παρατηρήσουν ότι η περίοδός τους είναι πολύ ελαφριά ή ότι σταματά τελείως. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει επειδή το επίπεδο λίπους στο σώμα τους γίνεται πολύ χαμηλό, γεγονός που μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία.


Η υπερβολική άσκηση και οι διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ελαφρύτερη περίοδο ή να σταματήσουν την έμμηνο ρύση ενός ατόμου.


Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περίοδοι ενός ατόμου συνήθως σταματούν. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να μπερδέψουν την αιμορραγία εμφύτευσης για μια ελαφριά περίοδο. Αυτή είναι μια ελαφριά ποσότητα κηλίδων που συμβαίνει όταν το ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας.


Εάν ένα άτομο έχει κηλίδες μετά από μια απώλεια περιόδου, μπορεί να πρέπει να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης.


Ιατρικές καταστάσεις

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν τις ορμόνες ενός ατόμου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

  • δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

  • σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

  • περιεμμηνόπαυση

  • σύνδρομο CushingΣτρες

Οι παρατεταμένες περίοδοι στρες μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες του σώματος, οι οποίες μπορεί να διακόψουν τον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει τις περιόδους ενός ατόμου να επανέλθουν στο φυσιολογικό.


Συμπτώματα ελαφριάς περιόδου

Οι περισσότερες εμμηνορροϊκές περίοδοι αποτελούνται από περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας αίματος.


Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταξύ των ατόμων και μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο αίμα χάνει πραγματικά ένα άτομο.


Ένα άτομο θα πρέπει να σημειώσει εάν η περίοδός του είναι πιο ελαφριά από ό,τι συνήθως. Μπορούν να το κάνουν αυτό παρακολουθώντας πόσα ταμπόν ή επιθέματα χρησιμοποιούν ή παρακολουθώντας πόσο αίμα συλλέγει ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως.


Τα ακόλουθα μπορεί να υποδεικνύουν μια ελαφριά περίοδο:

  • περίοδος που είναι μικρότερη σε διάρκεια από ό,τι συνήθως για το άτομο

  • λιγότερες αλλαγές επιθέματος ή ταμπόν από το συνηθισμένο

  • καμία συνήθης έντονη ροή για τις πρώτες 1-2 ημέρες, αλλά μια σταθερή, ελαφριά ροή

  • αιμορραγία που μοιάζει με κηλίδες σε διάστημα λίγων ημερών αντί για σταθερή ροή

  • Μερικές φορές, μια ελαφριά περίοδος μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως μειωμένος πόνος στην πλάτη, κράμπες της μήτρας ή αλλαγές στη διάθεση.


Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Το να έχετε μια ελαφριά περίοδο δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν κάποιος έχει σταθερά ελαφριές περιόδους ή αρχίσει να παραλείπει τελείως περιόδους, θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό.


Ένα άτομο θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν μια ελαφριά περίοδος συμπίπτει με άλλα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία, όπως πυελικός πόνος.


Πηγή: www.testpap.com


2,231 views0 comments

Commentaires


bottom of page