top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Μαστίτιδα στον θηλασμό



Η μαστίτιδα είναι η φλεγμονή μέρους του μαστού και συμβαίνει μερικές φορές στην διάρκεια της γαλουχίας.


Η άσηπτη μαστίτιδα συμβαίνει όταν δεν υπάρχει μόλυνση από μικρόβια. Συνήθως το ένα στήθος προσβάλετε κάθε φορά. Όταν υπάρχει μαστίτιδα το στήθος εμφανίζει μια περιοχή που μπορεί να είναι:


κόκκινη ευαίσθητη, επώδυνη και ερεθισμένη σκληρή στην αφή ασυνήθιστα ζεστή (περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο μαστό)

Στην περίπτωση της σηπτικής μαστίτιδας η διόγκωση του μαστού μπορεί να προκληθεί και από μόλυνση με μικρόβια. Σημάδια αυτής της μορφής φλεγμονής είναι επιπλέον:


το έντονο ρίγος ο πυρετός, συνήθως πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου κόπωση και καταβολή γενικότερα


Τι προκαλεί την μαστίτιδα;

Η άσηπτη μαστίτιδα (που δεν είναι οφείλεται σε λοίμωξη) μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους:


Από μη καλή αποσυμφόρηση του στήθους που έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένει γάλα στους αδένες. Όταν η μητέρα ταΐζει το μωρό της αραιά ή σύμφωνα με αυστηρό ωράριο, αφήνει μεγάλα μεσοδιαστήματα χωρίς ερεθισμό του στήθους ή δε θηλάζει το νεογέννητό της τη νύχτα. Όταν ο μαστός πιέζεται από σφιχτό στηθόδεσμο, από τη ζώνη της τσάντας ή από τα δάχτυλα. Από κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ραγάδα ή τραυματισμό στη θηλή και να διευκολύνει τα μικρόβια να εισέλθουν στο στήθος.

Επίσης το άγχος και κούραση ειδικά εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί αυξάνει τον κίνδυνο μαστίτιδας. Η μαστίτιδα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της περιόδου του θηλασμού, αλλά είναι συχνότερη κατά τον πρώτο μήνα.


Ποια είναι η θεραπεία της μαστίτιδας;

Τα πρώτα μέτρα είναι η τακτική εφαρμογή θερμών επιθεμάτων στο σημείο της φλεγμονής και ο συχνός θηλασμός του μωρού, ώστε να παραμένει ο μαστός άδειος. Ο τακτικός θηλασμός από τον μαστό που έχει το πρόβλημα βοηθά ώστε η φλεγμονή να υποχωρήσει πιο γρήγορα. Η ταυτόχρονη χρήση παρακεταμόλης (Depon, Panadol) και ιβουπροφαίνης (Nurofen, Algofen) είναι σημαντική ώστε να απαλύνει τον πόνο.


Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μέσα σε ένα 24ωρο ή επιδεινωθούν γρήγορα και εμφανιστεί υψηλός πυρετός και καταβολή, μιλήστε με τον ιατρό ή την μαία σας. Μπορεί να χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση ή ισχυρότερα αναλγητικά.


Πόσο καιρό διαρκεί η μαστίτιδα;

Σε περίπτωση άσηπτης μαστίτιδας η βελτίωση της εικόνας είναι ζήτημα λίγων ωρών, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Η χρήση απλών αναλγητικών είναι η μόνη φαρμακευτική αγωγή που θα χρειαστείτε.


Εάν η φλεγμονή οφείλεται σε μικρόβιο και διαγνωστεί νωρίς, η αντιμετώπισή της είναι εύκολη και αποτελεσματική. Θα πρέπει να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα το αργότερο εντός 48 ωρών από την έναρξη της αντιβίωσης και σύντομα εντελώς καλά. Είναι σημαντικό όμως να πάρετε όλη την θεραπεία που προβλέπεται, ακόμη και εάν αισθανθείτε γρήγορα καλά, για να μην εμφανιστεί πάλι η φλεγμονή λίγες ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.


Αν το στήθος παραμένει ευαίσθητο, είναι επώδυνο στην αφή και ο πυρετός επιμένει μετά από μια ή δύο ημέρες, μιλήστε με τον ιατρό σας χωρίς καθυστέρηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μαστίτιδα μπορεί να προκληθούν επιπλοκές. Μια μαστίτιδα που δεν έχει θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα μαστού, το οποίο απαιτεί:


χρήση ισχυρής ενδοφλέβιας αντιβίωσης ή χειρουργική επέμβαση (διάνοιξη αποστήματος), συνήθως υπό γενική αναισθησία.


Πως μπορώ να αποφύγω μια μαστίτιδα;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να πάθετε μαστίτιδα είναι να ξεκουράζεστε τακτικά και να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ενώ θηλάζετε. Όσο πιο κουρασμένη είστε, τόσο πιο επιρρεπής να πάθετε μαστίτιδα γίνεστε. Επιπλέον:


Μην αφήνετε το στήθος σας να γεμίζει υπερβολικά και να διογκώνεται. Εάν νιώθετε ότι το στήθος σας δεν είναι άδειο μετά από τον θηλασμό ή την άντληση ή εάν έχετε ένα μπλοκαρισμένο πόρο, χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες και κάντε μασάζ για να απομακρύνεται το γάλα. Αποφύγετε τα στενά ρούχα στην περιοχή του στήθους ή τους στενούς στηθόδεσμους με μπανέλα. Φροντίστε να φοράτε μαλακά και άνετα σουτιέν θηλασμού.


Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω εάν έχω μαστίτιδα;

Όχι. Αντίθετα, είναι σημαντικό να συνεχίζετε τον θηλασμό κατά την διάρκεια της φλεγμονής. Αν και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος σε αυτές στις συνθήκες, ο συχνός θηλασμός διατηρεί την παράγωγη γάλακτος και εμποδίζει την περαιτέρω συμφόρηση του μαστού. Η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων στο στήθος για μερικά λεπτά πριν από κάθε τάισμα μπορεί να βοηθήσει.


Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια αντλία άντλησης του μητρικού γάλακτος (θήλαστρο), και δώστε το γάλα στο μωρό με το μπουκάλι εάν:


Το μωρό δεν καταφέρνει να αδειάσει καλά το στήθος κατά την διάρκεια του γεύματος, στην φάση της φλεγμονής. Αν διαπιστώσετε ότι ο θηλασμός σας προκαλεί μεγάλη δυσφορία.

Θυμηθείτε όμως ότι το μωρό σας είναι πάντα σε θέση να αδειάσει το στήθος σας καλυτέρα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα σε σχέση με ένα θήλαστρο.


Η μαστίτιδα επηρεάζει το μωρό;

Η μαστίτιδα δεν έχει καμία άμεση επίπτωση στο μωρό σας. Μπορεί όμως να μειώσει την παραγωγή γάλακτος από τον μαστό που έχει νοσήσει.


Εάν το μωρό σας νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, το γάλα που αντλείτε στην φάση της μαστίτιδας κρατείστε το για μελλοντική χρήση. Η μαστίτιδα μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του γάλακτος σε νάτριο (αλάτι). Οι περισσότεροι ιατροί θα απέφευγαν να δώσουν αυτό το γάλα σε ένα βρέφος που νοσηλεύεται στη μονάδα. Το γάλα αυτό όμως δεν είναι επιβλαβές αν δοθεί αργότερα.


Πηγή: www.kalogeo.gr


64 views0 comments

Comments


bottom of page