top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Πονάει το Τεστ-Παπ; Και 12 άλλες συχνές ερωτήσεις!



Πονάει το Τεστ- Παπ;


Τα τεστ Παπανικολάου δεν πρέπει να πονάει. Εάν κάνετε το πρώτο σας Παπ, μπορεί να αισθάνεστε λίγο άβολα επειδή είναι μια νέα αίσθηση που το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει ακόμα.


Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι αισθάνεται σαν ένα μικρό τσίμπημα, αλλά ο καθένας έχει ένα διαφορετικό όριο για τον πόνο. Υπάρχουν επίσης άλλοι υποκείμενοι παράγοντες που μπορεί να κάνουν την εμπειρία ενός ατόμου πιο άβολη από την εμπειρία ενός άλλου.


Πρέπει να το κάνω;


Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Τα τεστ Παπανικολάου μπορούν να ανιχνεύσουν προκαρκινικά κύτταρα στον τράχηλό σας και, με τη σειρά τους, να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


Αν και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται συχνά από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) – ο οποίος εξαπλώνεται μέσω των γεννητικών ή πρωκτικών επαφών – θα πρέπει να κάνετε ετήσια τεστ Παπανικολάου ακόμα και αν δεν είστε σεξουαλικά ενεργοί.


Εάν είχατε υστερεκτομή, μπορεί να χρειάζεστε τακτικά τεστ Παπανικολάου. Εξαρτάται από το αν αφαιρέθηκε ο τράχηλός σας και αν κινδυνεύετε από καρκίνο. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε τακτικά τεστ Παπανικολάου μετά την εμμηνόπαυση. Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν χρειάζεστε τεστ Παπανικολάου, μιλήστε με το γιατρό σας ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.


Γιατί το κάνουμε ;


Τα τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν έχετε μη φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Εάν έχετε μη φυσιολογικά κύτταρα, ο γιατρός σας μπορεί να διενεργήσει περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν τα κύτταρα είναι καρκινικά. Εάν χρειαστεί, θα συστήσει μια διαδικασία για την καταστροφή των ανώμαλων κυττάρων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


Είναι αυτό το ίδιο πράγμα με την πυελική εξέταση;


Το τεστ Παπανικολάου είναι διαφορετικό από την πυελική εξέταση, αν και οι γιατροί συχνά κάνουν τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια των πυελικών εξετάσεων. Η πυελική εξέταση περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την εξέταση των αναπαραγωγικών οργάνων – συμπεριλαμβανομένου του κόλπου, του αιδοίου, του τραχήλου, των ωοθηκών και της μήτρας. Ο γιατρός σας θα επιθεωρήσει οπτικά τον αιδοίο και το κολπικό σας άνοιγμα για ασυνήθιστες εκκρίσεις, κοκκινίλες και άλλους ερεθισμούς. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα εισαγάγει ένα όργανο γνωστό ως speculum στον κόλπο σας.


Αυτό θα τους επιτρέψει να επιθεωρήσουν το εσωτερικό του κόλπου σας και να ελέγξουν για κύστες, πρήξιμο και άλλες ανωμαλίες. Μπορεί επίσης να εισάγουν δύο δάχτυλα με γάντια στον κόλπο σας και να πιέσουν την κοιλιά σας. Αυτό το τμήμα είναι γνωστό ως χειροκίνητη εξέταση. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ανωμαλιών των ωοθηκών ή της μήτρας.


Πόσο συχνά πρέπει να κάνω ένα;


Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά τα εξής:


  • Τα άτομα ηλικίας 21 έως 29 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια.

  • Τα άτομα ηλικίας 30 έως 65 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου και τεστ HPV κάθε πέντε χρόνια. Η ταυτόχρονη εκτέλεση και των δύο δοκιμών ονομάζεται «συν-δοκιμή».

  • Τα άτομα που έχουν HIV ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου συχνότερα. Ο γιατρός σας θα σας δώσει μια ατομική σύσταση εξέτασης.

  • Προτείνεται μία φορά το χρόνο για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.


Ο HPV μπορεί να κοιμάται για χρόνια και να εμφανιστεί φαινομενικά από το πουθενά. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί επίσης να προκληθεί από κάτι διαφορετικό από τον HPV, αν και αυτό είναι σπάνιο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε πυελική εξέταση. Γενικά συνιστάται να κάνετε ετήσιες πυελικές εξετάσεις ξεκινώντας από την στιγμή που θα ξεκινήσετε τις σεξουαλικές επαφές , εκτός εάν έχετε ιατρικό λόγο να ξεκινήσετε νωρίτερα. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει πυελική εξέταση πριν συνταγογραφήσει τον έλεγχο των γεννήσεων.


Πηγή: www.testpap.com

2,418 views0 comments

Comentarios


bottom of page