top of page
Search

Τοξοπλάσμωση: Συχνές ερωτήσεις για την τοξοπλάσμωση

Writer: Νικόδημος ΧριστοφήΝικόδημος Χριστοφή

Updated: Nov 20, 2022



Η τοξοπλάσμωση εμφανίζεται συχνότερα όταν καταναλωθούν κατά λάθος ωοκύστεις T. gondii ή ιστικές κύστεις. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν:


  • Καταναλώνετε μολυσμένο κρέας που είναι είτε ωμό είτε καλά μαγειρεμένο (ειδικά χοιρινό, αρνί ή ελάφι).

  • Χειρίζεστε μολυσμένο κρέας ή αγγίζετε επιφάνειες ή σκεύη που έχουν μολυνθεί από ωμό κρέας.

  • Καταπιείτε κατά λάθος περιττώματα γάτας ενώ καθαρίζετε το κουτί απορριμμάτων ή όταν κάνετε κηπουρική σε μολυσμένο έδαφος.

  • Τρώτε άπλυτα φρούτα και λαχανικά που έχουν αγγίξει χώμα μολυσμένο με περιττώματα γάτας.

  • Πίνετε νερό μολυσμένο με κόπρανα γάτας.

  • Καταναλώνετε μολυσμένα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Τρώτε μολυσμένα ωμά θαλασσινά.


Κατά την εγκυμοσύνη

Η συγγενής τοξοπλάσμωση εμφανίζεται όταν το T. gondii μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η μητέρα έχει μολυνθεί κατά τη διάρκεια της ίδιας της εγκυμοσύνης ή στους τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη.


Το να μολυνθείτε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό σας θα μολυνθεί. Στην πραγματικότητα, κατά τις αρχές του πρώτου τριμήνου, ο κίνδυνος θα είναι σχετικά χαμηλός (λιγότερο από έξι τοις εκατό). Ωστόσο, καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, ο κίνδυνος θα αυξάνεται σταθερά


Μέχρι το τρίτο τρίμηνο, οι πιθανότητες μετάδοσης μπορεί να κυμαίνονται από 60 τοις εκατό έως 80 τοις εκατό.


Λιγότερο συχνά, η μετάδοση μπορεί να συμβεί σε μητέρες που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με T. gondii. Αυτό το βλέπουμε κυρίως σε γυναίκες με HIV. Μεταξύ αυτού του πληθυσμού γυναικών, οι βραδυζωίτες μπορεί μερικές φορές να επανενεργοποιηθούν και να γίνουν μολυσματικοί. Ο κίνδυνος τείνει να αυξάνεται σε συνδυασμό με την πτώση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι προκαλεί τοξοπλάσμωση;

Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii. Είναι σχετικά συχνό, επηρεάζοντας ένα στα 10 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πώς οι γάτες προκαλούν τοξοπλάσμωση στον άνθρωπο;

Αν και η τοξοπλάσμωση μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε θερμόαιμο πλάσμα, το παράσιτο μπορεί να αναπαραχθεί μόνο στα έντερα των γατών. Εξαιτίας αυτού, μια μολυσμένη γάτα μπορεί να ρίξει εκατομμύρια κύστεις T. gondii στα κόπρανα για έως και δύο εβδομάδες. Μόλις αποβληθούν, οι κύστεις μπορούν να παραμείνουν μολυσματικές για περισσότερο από ένα χρόνο σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους.


Πώς παθαίνεις τοξοπλάσμωση;

Η μόλυνση μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κύστεις T. gondii ή με την κατά λάθος κατάποση περιττωμάτων γάτας μέσω της επαφής από το χέρι με το στόμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λιγότερο συχνά, η τοξοπλάσμωση μπορεί να μεταδοθεί από έναν δότη στον λήπτη ενός οργάνου ή μοσχεύματος βλαστοκυττάρων.


Ποιες είναι οι συνήθεις οδοί μόλυνσης από τοξοπλάσμωση;

Οι συμπεριφορές από το χέρι με στόμα βοηθούν στη διευκόλυνση της μόλυνσης από T. gondii. Οι συνήθεις οδοί από του στόματος μετάδοσης περιλαμβάνουν:


  • Τρώγοντας ωμά ή καλά μαγειρεμένα κρέατα που περιέχουν κύστεις T. gondii (ειδικά αρνί, χοιρινό και ελάφι)

  • Τρώγοντας ωμά φρούτα ή λαχανικά μολυσμένα με χώμα που περιέχει περιττώματα γάτας

  • Αγγίζοντας το στόμα σας μετά από επαφή με κουτί απορριμμάτων ή μολυσμένο χώμα

  • Κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος, ιδιαίτερα κατσικίσιου

  • Τρώγοντας ωμά οστρακοειδή


Ποιος κινδυνεύει από σοβαρή τοξοπλάσμωση;

Οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι με προχωρημένο HIV, διατρέχουν κίνδυνο δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ικανό να ελέγξει τη μόλυνση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν καταρράκτη δυνητικά απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων του εγκεφάλου ή των πνευμόνων καθώς και σε σοβαρή βλάβη της όρασης.


Τι γενετικές ανωμαλίες προκαλεί η τοξοπλάσμωση;

Η συγγενής τοξοπλάσμωση εμφανίζεται όταν η μητρική λοίμωξη εξαπλώνεται στο έμβρυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αποβολής και θνησιγένειας. Τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενή τοξοπλάσμωση έχουν συχνά εγκεφαλικές δυσπλασίες, νευρολογικά προβλήματα, απώλεια όρασης ή ακοής και κινητικές διαταραχές.


Πόσο συχνή είναι η συγγενής τοξοπλάσμωση;

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο κίνδυνος μετάδοσης του T. gondii από τη μητέρα στο παιδί αυξάνεται με κάθε τρίμηνο—από 25% το πρώτο τρίμηνο σε 54% το δεύτερο τρίμηνο και 65% το τρίτο τρίμηνο.


Πηγή: www.testpap.com

 
 
 

コメント


© drnicodemoschristofi 2019, Cyprus.

Ακολουθήστε μας στα social media

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • Wix Facebook page
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon

Thanks for submitting!

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή

9:00-14:00, 16:00-20:00

Σάββατο 9:00-14:00

bottom of page