top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

To χρώμα του αίματος της περιόδου και τι λέει για την υγεία σας!Το αίμα περιόδου είναι επίσης γνωστό ως εμμηνορροϊκό αίμα ή έμμηνο ρύση. Η εμφάνισή του θα αλλάζει από μέρα σε μέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και από τη μια περίοδο στην άλλη. Είναι επίσης διαφορετικό από το ένα άτομο στο άλλο.


Αυτό που βλέπετε στο μαξιλάρι, το ταμπόν ή στη λεκάνη της τουαλέτας είναι ένα μείγμα αίματος και ιστού από την επένδυση της μήτρας σας. Γι’ αυτό το χρώμα και το πάχος του δεν είναι το ίδιο με το αίμα που ρέει στις φλέβες σας.


Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς μοιάζει το αίμα περιόδου και γιατί. Θα σας βοηθήσει επίσης να γνωρίζετε πότε η ροή του αίματός σας είναι εντός ενός εύρους για το τι είναι κοινό και πότε υπάρχει λόγος να ανησυχείτε περισσότερο.


Τι προκαλεί την εμμηνορροϊκή αιμορραγία


Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος ελέγχεται από τις ορμόνες στο σώμα σας. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν πότε και εάν οι ωοθήκες σας παράγουν ωάρια. Ρυθμίζουν επίσης την πάχυνση της επένδυσης της μήτρας σας, γνωστή και ως ενδομήτριο.


Η περίοδός σας ξεκινά όταν οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν το ενδομήτριο. Αρχίζει να διασπάται και να διαχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας σας. Η περίσσεια αίματος και ιστών ρέουν προς τα κάτω μέσω του τραχήλου της μήτρας, του ανοίγματος στη μήτρα σας και προς τα έξω μέσω του κόλπου σας.


Πώς μοιάζει το αίμα περιόδου


Το αίμα της περιόδου μπορεί να περιγραφεί με διάφορους τρόπους. Είναι χρήσιμο να σκεφτείτε όχι μόνο πόσο αιμορραγείτε, αλλά το χρώμα του αίματος και τη συνοχή της ροής καθώς αλλάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου σας.


Φωτεινό κόκκινο


Το έντονο κόκκινο αίμα είναι πιο νέο, καθώς έχει περάσει από τον κόλπο σας πιο γρήγορα και πρόσφατα. Είναι πολύ πιθανό να δείτε αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα στην αρχή της περιόδου σας.

Μπορεί επίσης να δείτε πιο φωτεινό αίμα σε στιγμές που έχετε κράμπες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κράμπες συμβαίνουν όταν η μήτρα συσπάται. Αυτές οι συσπάσεις οδηγούν σε βαρύτερη ροή αίματος.


Συνοχή


Το αίμα της περιόδου σας μπορεί να είναι αραιό και υδαρές. Μπορεί επίσης να είναι παχύρρευστο και κολλώδες. Το λεπτό και υδαρές αίμα περιόδου είναι συνήθως πιο ροζ, ενώ η παχιά και κολλώδης απόρριψη είναι συνήθως πιο καφέ.


Αυτές οι αλλαγές στη συνοχή του είναι συχνές στο τέλος του κύκλου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ενδομητρικού ιστού έχει ήδη περάσει.


Οι αλλαγές στο μείγμα του πάχους του αίματος περιόδου μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι υπάρχει λιγότερη συσσώρευση στην επένδυση της μήτρας σας. Αυτό είναι σύνηθες καθώς ένα ηλικιωμένο άτομο πλησιάζει στην εμμηνόπαυση ή σε άτομα των οποίων οι ορμόνες επηρεάζονται από το στρες ή την υπερβολική άσκηση.


Θρόμβοι


Το αίμα περιόδου μπορεί επίσης να περιέχει κάποιους θρόμβους. Η πήξη είναι αυτό που βλέπουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν κόβουν ένα δάχτυλο και η αιμορραγία σταματά γρήγορα. Οι ουσίες στο αίμα, που ονομάζονται παράγοντες πήξης, λειτουργούν για να σταματήσουν την αιμορραγία.


Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, υπάρχουν μικρά αιμοφόρα αγγεία που σχίζονται καθώς διαχωρίστηκε ο ιστός που επενδύει τη μήτρα. Οι ορμονικές αλλαγές σηματοδοτούν το τέλος της περιόδου σας και η επένδυση θα αρχίσει να δημιουργείται ξανά. Οι παράγοντες πήξης λειτουργούν επίσης ως μέρος αυτού του κύκλου.


Θρόμβοι που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 1 ίντσα είναι ένα σημάδι ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάγνωση μηνορραγίας ή βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας.


Εξαιρετικά παχύ


Το αίμα της περιόδου είναι λίγο πιο παχύρρευστο από την κανονική αιμορραγία λόγω του ιστού που περιέχει. Αλλά αν δείτε μεγάλα εξογκώματα ή θρόμβους στο αίμα της περιόδου σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε ινομυώματα.


Τα ινομυώματα είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις του τοιχώματος της μήτρας. Αυτές οι αναπτύξεις είναι καλοήθεις και δεν είναι σημάδι καρκίνου. Μπορούν, ωστόσο, να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία και βαριά αιμορραγία σε μερικούς ανθρώπους.


Μεγάλες Ποσότητες Αίματος


Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ποσότητες αίματος περιόδου. Οι ποσότητες θα αλλάξουν επίσης κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Είναι φυσιολογικό για μερικούς ανθρώπους να έχουν περιόδους με πολύ ελαφριά ροή αίματος. Άλλοι μπορεί να έχουν πολύ βαριά ροή αίματος που είναι κοινή για αυτούς.


Ωστόσο, η έντονη αιμορραγία μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αιμορραγείτε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα που κατακλύζετε τα προϊόντα της περιόδου σας. Αυτό ισχύει επίσης εάν χρειάζεται να τα αλλάζετε περισσότερες από μία φορά την ώρα.


Η εξαιρετικά βαριά αιμορραγία της περιόδου μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης αιμορραγικής διαταραχής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αιμορραγικής διαταραχής ή έχετε λάβει ποτέ θεραπεία για αναιμία, η οποία επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το οξυγόνο που μεταφέρουν.


Αιμορραγία κανονικής περιόδου


Οι περίοδοι έρχονται σε ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών. Πόσο ευρύ φάσμα; Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θεωρούν ότι τα ακόλουθα πράγματα είναι όλα φυσιολογικά:


Εμμηνορροϊκός κύκλος που διαρκεί οπουδήποτε από 24-38 ημέρες

Διάρκεια κύκλου που ποικίλλει έως και 20 ημέρες κατά τη διάρκεια του έτους

Αιμορραγία για οπουδήποτε από τεσσεράμισι έως οκτώ ημέρες κάθε φορά

Χάνοντας οπουδήποτε από 5 έως 80 χιλιοστόλιτρα (ml) αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Υπάρχει επίσης το ερώτημα τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Το αίμα της περιόδου μπορεί να είναι πηχτό, λεπτό, ροζ ή ακόμα και μαύρο. Μερικές γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα ή δύο σερβιέτες ή κύπελλα εμμήνου ρύσεως κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Άλλες πρέπει να τα αλλάζουν κάθε δύο ώρες. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κράμπες. άλλοι χρειάζονται πάντα ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή φάρμακο για τον πόνο.


Θα ξέρετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, αν προσέξετε πώς είναι το αίμα της περιόδου σας και πώς είναι ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος. Η παρακολούθηση της περιόδου σας βοηθά να γνωρίζετε εάν κάτι έχει αλλάξει. Μπορεί να σας οδηγήσει να αναζητήσετε φροντίδα με βάση το πώς αλλάζει η περίοδός σας.


Μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας


Η αιμορραγία της μήτρας δεν είναι ασυνήθιστη. Έως και το 25% των ατόμων σε αναπαραγωγική ηλικία σε όλο τον κόσμο θα εμφανίσουν κάποιου τύπου μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας. Αυτή η αιμορραγία παίρνει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων περιόδων που:

  • Είναι πολύ κοντά μεταξύ τους ή πολύ μακριά

  • Είναι πολύ πιο βαριά από ό,τι θα περίμενε κανείς

  • Διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που θεωρείται κανονικό εύρος


Πηγή: www.testpap.com

192 views0 comments

Comments


bottom of page