top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Εγκυμοσύνη: Τα πολλαπλά οφέλη του φυσιολογικού τοκετού


Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά το μωρό τους. Όμως, ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι μόνο ζήτημα επιθυμίας, κάποιας εξιδανικευμένης εικόνας ή ηθικής επιταγής, αλλά και ζήτημα υγείας. Πώς προκύπτει, όμως, αυτό και γιατί θα πρέπει να παροτρύνονται οι γυναίκες να γεννούν φυσιολογικά;


Η γέννηση ενός μωρού είναι μια μοναδική στιγμή απέραντης ευτυχίας, χαράς και συναισθηματικής ολοκλήρωσης για τη μητέρα, αλλά και για όλη την οικογένεια. Ο ερχομός του νεογνού στον κόσμο συνοδεύεται από μακρά προσμονή εννέα μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζευγάρι καλείται να διανύσει ένα όμορφο ταξίδι σκέψεων, ονείρων και ενίοτε προβλημάτων μέχρι να έρθει η επιθυμητή καλή ώρα. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι κοπέλες που έχουν πλάσει στο μυαλό τους εικόνες για τον τοκετό τους πολλά χρόνια πριν καν επέλθει η εγκυμοσύνη.


Είναι γεγονός πως η μεγάλη πλειονότητα των μελλοντικών μητέρων επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινούνται και οι προσπάθειες του μαιευτικού προσωπικού.


Αποτελεί ηθική υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας στον χώρο της μαιευτικής η ψυχολογική στήριξη και παρότρυνση των επιτόκων καθ’ όλη την περίοδο της κυήσεως και ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο μήνα. Η καλλιέργεια ενός γόνιμου πεδίου εμπιστοσύνης βοηθά να αποβληθούν ενδεχόμενες φοβίες και άγχη σχετικά με κάτι το πρωτόγνωρο και άγνωστο, ιδίως όταν πρόκειται για την πρώτη γέννα.


Άμεσα πλεονεκτήματα


Εξάλλου, τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα, για το νεογνό, αλλά και για το ζευγάρι γενικότερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά.


Η λεχώνα μόνο λίγες ώρες μετά τον φυσιολογικό τοκετό έχει αναρρώσει πλήρως. Δύναται άμεσα να πάρει το νεογέννητο στην αγκαλιά της και να θηλάσει τόσο εντός της Αίθουσας Τοκετών όσο και στο δωμάτιό της, καθώς μπορεί να κινείται πολύ άνετα, απαλλαγμένη γρήγορα από ορούς και καθετήρες.


Δεν χρειάζεται να είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι της και μόνο λίγες ώρες μετά τον τοκετό μπορεί να κάνει το μπάνιο της. Ο πόνος συνήθως είναι ελάχιστος και περιγράφεται ως τράβηγμα στην περιοχή του περινέου, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά αναλγητικά.


Επομένως, ο θηλασμός ξεκινά νωρίτερα, η πρώτη επαφή μητέρας - νεογνού είναι άμεση και ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες ευκολότερης εδραίωσης του θηλασμού και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιδρώντας καταλυτικά στη σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του βρέφους.


Αλλά και οι συναισθηματικοί δεσμοί ενισχύονται μέσα από τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Η επίτοκος νιώθει πως πράγματι προσπαθεί και συμμετέχει ενεργά στη γέννηση του μωρού της με κάθε εξώθηση. Η γέννηση του νεογνού αποτελεί τη μέγιστη επιβράβευσή της, γεμίζοντάς τη με ένα ανεπανάληπτο αίσθημα ολοκλήρωσης και ευτυχίας. Παράλληλα, η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού δίνει και στον πατέρα τη δυνατότητα να στέκεται στο πλάι της συζύγου του, να την ενισχύει συνεχώς και να μοιράζεται όλες αυτές τις μαγικές στιγμές μαζί της, βλέποντας τη γέννηση του μωρού τους από κοντά.


«Γερό» μωρό


Επίσης, για την ίδια την υγεία του νεογνού ο φυσιολογικός τοκετός φέρει πολλαπλά οφέλη. Αποτελεί ουσιαστικά μια διαδικασία φυσιολογικής ωρίμανσης του αναπνευστικού συστήματος του εμβρύου, ώστε να ανταποκριθεί ευκολότερα στις συνθήκες του εξωμήτριου περιβάλλοντος. Επομένως, ο κίνδυνος αναπνευστικής δυσχέρειας του νεογνού μετά τη γέννησή του απομακρύνεται σημαντικά επί φυσιολογικού τοκετού.


Επιπρόσθετα, ο αποικισμός του δέρματος και του εντέρου του νεογνού από τα «καλά» βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου κατά τη διέλευσή του από το πυελογεννητικό σύστημα της μητέρας, ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό του σύστημα και παρέχει ισχυρή προστασία καθ’ όλη τη μετέπειτα ζωή του. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι μελέτες που καταδεικνύουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των νεογνών που γεννήθηκαν φυσιολογικά, όπως ελάττωση της επίπτωσης βρογχικού άσθματος και σακχαρώδους διαβήτη.


Στις μέρες μας και στη χώρα μας ειδικότερα η μαιευτική επιστήμη στέκεται στο πλευρό της μέλλουσας μητέρας με υπευθυνότητα, προσφέροντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας για την ίδια και το μωρό της, προκειμένου να απολαύσει το δικό της μοναδικό θαύμα της φύσης.



Πηγή: ΛΗΤΩ

111 views0 comments
bottom of page