top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Ναυτία στην εγκυμοσύνη


Η Ναυτία στην εγκυμοσύνη είναι συχνή, ιδιαίτερα στην αρχή της κύησης.

Οι ναυτίες και οι εμετοί οφείλονται στην ορμόνη της εγκυμοσύνης, την β χοριακή γοναδοτροπίνη. Αυτή εκκρίνεται από τον πλακούντα. Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ποσότητες β χοριακής είναι μεγάλες, έτσι η ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι έντονα. Μετά το πρώτο τρίμηνο τα επίπεδά της στο αίμα πέφτουν. Έτσι τα συμπτώματα υποχωρούν και θα νιώθετε καλύτερα.

Η ναυτία και οι εμετοί τείνουν να είναι συχνότερα και εντονότερα εάν έχετε δίδυμα.

Θα ήθελα να δείτε την θετική πλευρά : έντονη ναυτία στην εγκυμοσύνη σημαίνει ότι έχετε στο αίμα σας καλές ποσότητες β χοριακής, ότι ο πλακούντας  εμφυτεύεται καλά  και επομένως η εγκυμοσύνη εξελίσσεται καλά.

Απλά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα είναι:

  • Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.

  • Να αποφεύγετε τα βαριά, μαγειρευτά γεύματα με καρυκεύματα.

  • Να τρώτε στεγνές τροφές (πχ, φρυγανιές, μπισκότα, φρούτα, γιαούρτια κλπ)

  • Να αποφεύγετε έντονες μυρωδιές (πχ. αρώματα, καπνούς, μυρωδιές μαγειρεμένου φαγητού) διότι μπορεί να κάνουν την ναυτία σας εντονότερη.

  • Να αποφεύγετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια του φαγητού

Εάν θέλετε λίγη παραπάνω βοήθεια, μπορείτε να πάρετε από το φαρμακείο ένα φυτικό σκεύασμα με ginger, που πιστεύουμε ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας της εγκυμοσύνης. Ή ακόμη δοκιμάστε μπισκότα ή κέικ με τζίντζερ.

Εάν συνεχίζετε να έχετε ναυτία στην εγκυμοσύνη ή εμέτους, να ξέρετε ότι μπορούμε να σας δώσουμε φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι ασφαλή και δεν επηρεάζουν το μωρό. Συνήθως δίνουμε είτε Βιταμίνη  Β6 είτε αντισταμινικά.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η ναυτία και οι εμετοί είναι τόσο έντονα που μπορεί να αφυδατωθείτε και να χάσετε κιλά. Αυτήν την κατάσταση την ονομάζουμε Υπερέμεση της Κύησης. ορεί να χρειαστείτε εξετάσεις αίματος (γενική εξέταση αίματος, ηλεκτρολύτες, εξετάσεις νεφρικής λειτουργίας, ηπατικές δοκιμασίες κλπ) εισαγωγή στο Νοσοκομείο και θεραπεία ( ορούς, ενδοφλάβια αντιεμετικά).

Μετά το πρώτο τρίμηνο η ναυτία και οι εμετοί (όπως και όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης) τείνουν να εξαφανίζονται.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλές ή θεραπεία γύρω από την ναυτία στην εγκυμοσύνη, κλείστε ένα ραντεβού στο 22 469279 για να σας δει ο Γιατρός.


Πηγή: www.sofokleousin.gr


83 views0 comments
bottom of page