top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Συμβουλές για να αντέξετε τη ζέστη στην εγκυμοσύνη



Για να αποφύγει η έγκυος την υπερθέρμανση και την αφυδάτωση πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική. Oι εξής συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν:


- Να αποφεύγετε την παραμονή σε υπαίθριους χώρους όταν έχει πολλή ζέστη, με ή χωρίς υγρασία (καύσωνας).


- Να παραμένετε σε κλιματιζόμενους χώρους όσο περισσότερο μπορείτε.


- Να κάνετε καθημερινά δροσερά μπάνια (στο σπίτι, στην πισίνα, στην θάλασσα, αλλά όχι το μεσημέρι). Ωστόσο, το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ κρύο, διότι ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να προστατευθεί από το κρύο, με συνέπεια να διακοπεί η αποβολή θερμότητας.


- Να πίνετε άφθονα υγρά εάν ιδρώνετε πολύ. Ο γενικός κανόνας είναι πως η μέση γυναίκα χρειάζεται 1 έως 3 ποτήρια νερό περισσότερα απ’ όσα πριν μείνει έγκυος. Αν και το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, μπορείτε να πίνετε και φρέσκο χυμό (π.χ. πορτοκαλιού), γάλα, παγωμένο τσάι (καλύτερα χωρίς ζάχαρη), αλλά να προσέχετε τον καφέ (δεν συνιστώνται πάνω από ένας-δύο καφέδες την ημέρα) και να αποφεύγετε το αλκοόλ. Προσέξτε να μην το παρακάνετε με τα υγρά, διότι η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να αραιώσει τους ηλεκτρολύτες στο αίμα, με συνέπεια να προκληθεί μυϊκή κόπωση, κράμπες ή ακόμα και τάση για λιποθυμία. Αν ξαφνικά νιώσετε δίψα (μερικές φορές με ζάλη και/ή πονοκέφαλο) τότε έχετε ήδη ήπια αφυδάτωση και πρέπει να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά.


- Να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καρπούζια, αγγούρι, πεπόνια και γενικότερα τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής είναι ό,τι πρέπει για έξτρα ενυδάτωση του οργανισμού.


- Να κάνετε ποδόλουτρα με κρύο νερό.


- Να χρησιμοποιείτε ψυχρά επιθέματα (π.χ. παγοκύστη τυλιγμένη με πετσέτα) για να δροσίζετε το εσωτερικό των χεριών σας και το πίσω μέρος των ποδιών σας.


- Να έχετε συνεχώς δίπλα σας ένα μικρό ψεκαστήρα με δροσερό νερό, ώστε να δροσίζετε το δέρμα σας όποτε νιώθετε ότι το χρειάζεστε.


- Να κάνετε τις δουλειές σας νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν θα έχει δροσίσει λίγο.


- Να μην τρώτε πολύ αλάτι για να μην κάνετε κατακράτηση υγρών, γιατί ούτως ή άλλως είναι αυξημένα τα υγρά του σώματός σας εξαιτίας της εγκυμοσύνης (ο όγκος του αίματος π.χ. αυξάνεται έως και 50%). Ωστόσο, δεν πρέπει να το αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας, διότι με την εφίδρωση χάνετε και ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο) που επίσης χρειάζονται αναπλήρωση.


- Να ξαπλώνετε κάθε μεσημέρι για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε να ξεκουράζετε λίγο το σώμα σας.


- Να φοράτε φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, από υφάσματα που «αναπνέουν» και δεν «ποτίζουν» από τον ιδρώτα. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται εύκολα από τα υφάσματα, μειώνονται οι πιθανότητες για δερματικό εξάνθημα κάτω από τους μαστούς και την κοιλιά, το οποίο είναι συχνό πρόβλημα στις εγκύους.


- Μπείτε σε κλειστό, κλιματιζόμενο χώρο με την παραμικρή ένδειξη αδυναμίας, κόπωσης, ζάλης ή υπερβολικής δίψας. Ξαπλώστε κάπου και αρχίστε να πίνετε μικρές γουλιές από δροσερό νερό (αν είναι δυνατό, να περιέχει και διάλυμα ηλεκτρολυτών). Αν δεν νιώσετε σύντομα καλύτερα, τηλεφωνήστε στον γιατρό σας.


- Να φοράτε άνετα πέδιλα (όχι σαγιονάρες), που θα στηρίζουν καλά την καμάρα και το υπόλοιπο πόδι. Να προτιμάτε παπούτσια μισό νούμερο μεγαλύτερα από το κανονικό σας μέγεθος.


- Να αποφεύγετε την ορθοστασία, για να μην πρήζονται τα πόδια σας.


- Να τρώτε νωρίς την ημέρα ένα πλήρες πρωινό γεύμα για να αποφύγετε την ζάλη και την υπόταση στη διάρκειά της. Φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι μικρά και ελαφριά.


- Να μην κάθεστε ποτέ μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, διότι μόλις ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο και κλείσετε τον κλιματισμό, η εσωτερική του θερμοκρασία του αρχίζει να αυξάνεται πολύ γρήγορα (και επικίνδυνα).


Πηγή: www.onmed.gr

158 views0 comments
bottom of page