top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Γόνιμες μέρες: πότε είναι και τι χρειάζεται να ξέρωΣκεφτείτε τις γόνιμες μέρες ως ένα παράθυρο ευκαιρίας στον γυναικείο κύκλο, κατά τη διάρκεια του οποίου η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι στο ζενίθ της. Ας κατανοήσουμε περισσότερο για το πώς λειτουργεί η γονιμότητα, πώς να υπολογίσετε ποιες είναι οι πιο γόνιμες ημέρες, τι να περιμένετε και πότε μπορεί να χρειαστείτε ιατρικές συμβουλές.


Πότε κάνω ωορρηξία;

Για να υπολογίσετε την ημέρα της ωορρηξίας, πρέπει να γνωρίζετε τον κύκλο σας. Ο μέσος γυναικείος κύκλος είναι 28 ημέρες, αλλά κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ένας κύκλος που έρχεται κάθε 21 με 35 ημέρες θεωρείται φυσιολογικός. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα, συνήθως, 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Άρα σε μια γυναίκα που έχει κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία αναμένεται περίπου την 14η ημέρα και σε μια γυναίκα με κύκλο 35 ημερών την 21η ημέρα αντίστοιχα.


Πώς υπολογίζω τις γόνιμες μέρες

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο απλή. Το "παράθυρο" γονιμότητας ανοίγει περίπου 5 ημέρες πριν την ωορρηξία και κλείνει 12-24 ώρες μετά. Αν έχετε έναν πολύ τακτικό κύκλο, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Ωστόσο, αν ο κύκλος σας είναι ασταθής, τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο πιο περίπλοκα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να καταγράφετε τον κύκλο σας για αρκετούς μήνες για να εντοπίσετε τις πιο γόνιμες ημέρες.


Θερμοκρασία σώματος τις γόνιμες μέρες

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας; Μπορεί να είναι ένα από τα φυσικά σημάδια του σώματός σας που δείχνουν τις γόνιμες μέρες. Κατά την αρχική φάση του κύκλου, η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή (36,1-36,6°C) λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων. Πριν την ωορρηξία, μια απότομη πτώση χαρακτηρίζει την προετοιμασία για την απελευθέρωση του ωαρίου, ενώ μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία ανεβαίνει (κατά 0,3-0,6°C) εξαιτίας της προγεστερόνης που παράγεται σε αυτή τη φάση του κύκλου. Η βασική θερμοκρασία του σώματος θα παραμείνει υψηλή αν υπάρξει εγκυμοσύνη.


Χρήση των τεστ ωορρηξίας (LH τεστ) και πώς λειτουργούν

Για τις γυναίκες που είτε δεν έχουν τον χρόνο να παρακολουθούν τη βασική θερμοκρασία του σώματος τους κάθε μέρα, τα τεστ ωορρηξίας είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αυτά τα τεστ, γνωστά και ως LH τεστ, ανιχνεύουν την αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στα ούρα, κάτι που συμβαίνει 24 έως 36 ώρες πριν την ωορρηξία. Η απότομη άνοδος είναι συνήθως ένα σαφές σημάδι ότι ένα ωάριο είναι έτοιμο να απελευθερωθεί από τον ωοθήκη. Τα τεστ λειτουργούν με την ανίχνευση της LH, βοηθώντας σας να προβλέψετε με ακρίβεια πότε θα συμβεί η ωορρηξία, και επομένως, ποιες είναι οι πιθανότερες μέρες για επιτυχή σύλληψη.


Παρατήρηση των αλλαγών στις κολπικές εκκρίσεις

Ακούγεται λίγο παράξενο; Μπορεί, αλλά είναι φυσικό και αποτελεσματικό. Οι κολπικές εκκρίσεις αλλάζουν σύσταση και γίνονται λεπτότερες και πιο διάφανες κατά τις γόνιμες μέρες, γεγονός που διευκολύνει την κίνηση των σπερματοζωαρίων από τον τράχηλο της μήτρας προς το ωάριο.


Πιθανότητα εγκυμοσύνης τις γόνιμες μέρες

Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί το "μικρό θαύμα"; Η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες είναι υψηλότερες κατά τις γόνιμες μέρες, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πιθανότητα μπορεί να είναι κοντά στο 20-25% σε κάθε κύκλο όπου ένα ζευγάρι έχει ελεύθερες επαφές. Το κλειδί εδώ είναι η συνεχής παρακολούθηση και η κατανόηση του εμμηνορροϊκού κύκλου και τις αλλαγές που αυτός προκαλεί στο σώμα σας.


Γιατί δεν μένω έγκυος ούτε τις γόνιμες μέρες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μέχρι ορμονικές διαταραχές και ιατρικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη γυναίκα αλλά το ζευγάρι. Αν έχετε προσπαθήσει για αρκετό καιρό χωρίς επιτυχία, μπορεί να είναι ώρα για μια επίσκεψη στον γυναικολόγο.


Διαταραχές και παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα

Από το στρες μέχρι ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να παίξουν ρόλο στη γονιμότητά σας. Συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και το βάρος μπορεί να είναι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν. Ο κυριότερος λόγος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ποσοστά επιτυχίας φαίνεται να είναι η ηλικία της γυναίκας.


Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Αν προσπαθείτε για περισσότερο από ένα χρόνο (ή έξι μήνες αν είστε άνω των 35 ετών) χωρίς επιτυχία, είναι καιρός για μια συνάντηση με τον ειδικό. Διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ μπορεί να βοηθήσουν τις περισσότερες φορές στον εντοπισμό των αιτιών της υπογονιμότητας.

Η γονιμότητα είναι ένα ταξίδι, και όπως κάθε ταξίδι, έχει τις δυσκολίες του. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα κάτι που αξίζει κάθε προσπάθεια.


61 views0 comments

Comments


bottom of page