top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Πότε να ανησυχείτε για τις κράμπες στην αρχή της εγκυμοσύνης;Όταν είστε έγκυος, είναι φυσικό να παρατηρείτε —και να ανησυχείτε— κάθε νέο πόνο και πόνο στο σώμα σας. Αυτό είναι διπλό για πόνους που μοιάζουν με κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα σας που μπορεί να σας κάνουν να ανησυχείτε ότι έχετε αποβολή.


Αλλά οι κράμπες κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι εκπληκτικά συχνές και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε αποβολή. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction διαπίστωσε ότι παρόλο που το 85% των γυναικών παρουσίασαν κράμπες στην κοιλιά σε κάποιο σημείο κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, μόνο το 28% απέβαλε.


Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τους πολλούς λόγους που μπορεί να εμφανίσετε κράμπες κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη που είναι αρκετά φυσιολογικοί και τρόπους για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση, καθώς και πώς να αναγνωρίσετε πότε ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα που απαιτεί κλήση ή επίσκεψη στο γιατρό σας.


Αιτίες κράμπες στην πρώιμη εγκυμοσύνη


Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσετε κράμπες κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα είναι απολύτως φυσιολογικά και εντελώς καλοήθη.


Εμφύτευση: Οι κράμπες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα πολύ πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Καθώς ένα γονιμοποιημένο ωάριο εισχωρεί στα τοιχώματα της μήτρας, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση που είναι γνωστή, όχι περίεργα, ως κράμπα εμφύτευσης. Αυτή η εμφύτευση μερικές φορές συνοδεύεται από αιμορραγία ή κηλίδες. Καθώς η εγκυμοσύνη σας συνεχίζεται, τόσο οι κηλίδες όσο και οι κράμπες θα υποχωρήσουν.


Αλλαγές της μήτρας: Καθώς αυτό το ισχυρό, μυϊκό όργανο αρχίζει να επεκτείνεται (κάτι που θα συμβεί πολύ πριν αρχίσετε να δείχνετε), μπορεί να βιώσετε κάτι που μοιάζει με κράμπες. Πιθανότατα θα το παρατηρήσετε περισσότερο όταν φτερνίζεστε ή βήχετε ή όταν αλλάζετε θέση.


Πόνος στρογγυλού συνδέσμου: Γύρω στην εβδομάδα 13 της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσετε κοιλιακό άλγος που προκαλείται από την ταχεία επέκταση του συνδέσμου που υποστηρίζει τη μήτρα που ονομάζεται στρογγυλός σύνδεσμος. Όταν αυτή η συγκεκριμένη δομή τεντώνεται, μπορεί να αισθανθείτε έναν οξύ πόνο ή έναν θαμπό πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας.


Γαστρεντερικά συμπτώματα: Η αλλαγή των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας την σημαντική επιβράδυνσή του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, τα οποία όλα μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακή δυσφορία και κράμπες.


Σεξουαλική επαφή: Το σπέρμα περιέχει πολλές προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες που απελευθερώνονται φυσικά κατά τη διάρκεια του τοκετού για να βοηθήσουν τον τράχηλο να ωριμάσει και να διασταλεί κατά την προετοιμασία για τον τοκετό. Δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία σχετίζεται με συσπάσεις, η προσταγλανδίνη μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες μετά την επαφή κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη.


Πώς να ανακουφίσετε τις κράμπες στην πρώιμη εγκυμοσύνη


Οτιδήποτε μπορεί να σας προκαλεί κράμπες ή πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, αφού αποκλείσετε ένα σοβαρό πρόβλημα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να απαλύνετε τη δυσφορία σας.


Άλλαξε θέση. Αν κάθεστε, ξαπλώστε ή κάντε μια ήπια βόλτα, για παράδειγμα. Εάν είστε ξαπλωμένοι, καθίστε ή πηγαίνετε μια βόλτα.


Κάντε ένα μπάνιο μόνοι σας. Η χαλάρωση σε ζεστό (όχι καυτό) νερό μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση όλων των μυών και των αρθρώσεων σας—συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τη μήτρα σας. Αν δεν έχετε χρόνο για μούσκεμα, δοκιμάστε να σταθείτε σε ένα ζεστό ντους για λίγα λεπτά.


Βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενυδατωμένες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν η πηγή του κοιλιακού σας πόνου είναι αέρια ή δυσκοιλιότητα. Τα υγρά μπορούν να κάνουν τα πράγματα να κινούνται στον πεπτικό σωλήνα. Εάν είστε πραγματικά ακανόνιστος, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες ασφαλείς λύσεις για τη δυσκοιλιότητα, όπως η κατανάλωση περισσότερων διαιτητικών ινών ή η λήψη μαλακτικού κοπράνων ή ήπιου καθαρτικού.


Δοκιμάστε μια άσκηση χαλάρωσης. Μια στάση γιόγκα, που ονομάζεται στάση Ανακλινόμενης Γωνίας, μπορεί να βοηθήσει. Για να κάνετε αυτή τη στάση, ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα (στηρίξτε το κεφάλι και το κάτω μέρος της πλάτης σας με μαξιλάρια αν χρειάζεται). Λυγίστε τα γόνατά σας και φέρτε τα πέλματα των ποδιών σας ενωμένα, επιτρέποντας στα γόνατά σας να χαλαρώσουν στα πλάγια. Αυτό θα ανοίξει τη λεκάνη σας. Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε φυσικά για πέντε έως 10 λεπτά.


Μην παίρνετε ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Η έρευνα έχει βρει ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2018 στο American Journal of Obstetrics & Gynecology, διαπίστωσε ότι η λήψη ΜΣΑΦ κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.


Πηγή: www.testpap.com

746 views0 comments

תגובות


bottom of page