top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

3 μύθοι που πιθανόν να ακούσατε για την άσκηση και την εγκυμοσύνη


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας αλλάζει αρκετά. Η σωστή διατροφή αλλά και η άσκηση, μετά βέβαια και από τις συμβουλές που θα πάρετε από τον Γυναικολόγο σας, καθώς κάθε εγκυμοσύνη και κάθε γυναικά είναι διαφορετική, μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε ένα υγιές σώμα και ένα πιο υγιές έμβρυο.

Γύρω από την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επικράτησαν τα τελευταία χρόνια κάποιοι μύθοι, τους οποίους ο ειδικός της μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής του Johns Hopkins βοηθά στην κατάρριψη τους.


Μύθος #1: Εάν δεν ασκείστε συνήθως, δεν πρέπει να ξεκινήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Αυτός ο μύθος έχει πολλαπλασιαστεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η εγκυμοσύνη είναι στην πραγματικότητα η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης – ακόμα κι αν δεν έχετε ασκηθεί ποτέ πριν. Οι οδηγίες δημόσιας υγείας για τις έγκυες γυναίκες συνιστούν μέτρια άσκηση ή δραστηριότητα για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα (ή 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα). Οι παρακάτω είναι ιδανικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:


Περπάτημα: Το περπάτημα με μέτριο ρυθμό μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός, εύκολος τρόπος για να εκπληρώσετε τις προτεινόμενες οδηγίες. Εάν περπατάτε, θα πρέπει να μπορείτε να περπατάτε και να μιλάτε ταυτόχρονα. Εάν δεν μπορείτε, θα πρέπει να επιβραδύνετε.


Δραστηριότητες στο γυμναστήριο: Η άσκηση στο ελλειπτικό ή η άσκηση στο νερό στην πισίνα είναι υγιεινοί και ασφαλείς τρόποι για να παραμείνετε δραστήριοι.


Πιλάτες ή γιόγκα: Οι πιλάτες και η γιόγκα μπορεί να είναι διανοητικά και σωματικά ευεργετικά. Ωστόσο, η hot yoga δεν συνιστάται γιατί πρέπει να παραμένετε πάντα ψύχραιμες και ενυδατωμένες ενώ είστε έγκυος.


Το πιο σημαντικό πράγμα κατά την εκτέλεση αυτών των ασκήσεων είναι να το διατηρήσετε σε μέτριο επίπεδο. Μην πιέζετε τον εαυτό σας σε σημείο εξάντλησης.


Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με ασκήσεις που θα μπορούσαν να σας κάνουν να χάσετε την ισορροπία σας, καθώς η πτώση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Το ποδήλατο, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι η ασφαλέστερη μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του αυξημένου κινδύνου πτώσης. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρείτε κάτι που σας αρέσει ενώ παραμένετε ασφαλείς. Μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε τι λειτουργεί με το προσωπικό σας ιστορικό.


Μύθος #2: Οι αθλήτριες μπορούν να συνεχίσουν την έντονη άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς λόγο ανησυχίας.


Εάν είστε αθλήτρια υψηλών επιδόσεων, μπορείτε συνήθως να διατηρήσετε το πρόγραμμα άσκησής σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον η εγκυμοσύνη σας δεν έχει περιπλοκή. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να προσέχετε περισσότερο πώς αισθάνεστε ενώ ασκείστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Οι γυναίκες που είναι υψηλά αθλητικές μπορεί να έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αποφεύγουν την κόπωση ή τις κράμπες. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην πιέζετε τον εαυτό σας πέρα ​​από ένα «ασφαλές» όριο, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει το έμβρυο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παρέχει πρόσθετη καθοδήγηση για να βρείτε τη σωστή ισορροπία.


Μύθος #3: Η μόνη αξία της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος πιο εύκολα μετά τη γέννηση του μωρού σας.


Η άσκηση είναι ένα τεράστιο συστατικό της απώλειας βάρους μετά τον τοκετό. Αλλά η πραγματική αξία της άσκησης κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι τα άλλα απίστευτα οφέλη για την υγεία. Η μεταβολική σας λειτουργία βελτιώνεται δραματικά με την άσκηση και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιομεταβολικής νόσου μειώνεται. Ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε άμεση απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει πάντα να συνεχίζετε να ασκείτε επειδή το σώμα σας ωφελείται εσωτερικά.


H τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Και αυτό ισχύει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Πηγή: www.testpap.com

41 views0 comments
bottom of page