top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Αυχενική διαφάνεια (υπερηχογράφημα 11 - 14 εβδομάδων)


Για πιο λόγο γίνεται η εξέταση;


Σκοπός της εξέτασης είναι ο προσδιορισμός του κινδύνου που υπάρχει σε κάθε κύηση σε συνάρτηση με την ηλικία της μητέρας, για την παρουσία στο έμβρυο διαφόρων χρωμοσωμικών ανωμαλιών, συχνότερη από τις οποίες είναι το σύνδρομο Down.



Κάθε γυναίκα έχει την πιθανότητα να αποκτήσει ένα παιδί με χρωμοσωμική ανωμαλία.

Η πιθανότητα αυτή, για τις συνήθεις χρωμοσωμικές ανωμαλίες, εξαρτάται από την ηλικία της μέλλουσας μητέρας και αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία της.


Τι είναι η αυχενική διαφάνεια;


Η αυχενική διαφάνεια είναι η παρουσία υποδόριου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου.


Η ποσότητα αυτού του υγρού ποικίλει μεταξύ των εμβρύων.


Η ύπαρξη αυξημένης ποσότητας αποτελεί σημαντικό δείκτη που αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης στο έμβρυο κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας (π.χ. σύνδρομο Down, τρισωμία 18, τρισωμία 13) ή ανωμαλίας από το καρδιαγγειακό του σύστημα (συγγενείς καρδιοπάθειες).


Η διαπίστωση αυξημένης αυχενικής διαφάνειας δε σημαίνει απαραίτητα, ότι το έμβρυο αυτό δεν είναι υγιές, όμως μπορεί να αποτελέσει σοβαρή ένδειξη για περαιτέρω έλεγχο του εμβρύου, με κάποια επεμβατική μέθοδο προγεννητικού ελέγχου, όπως είναι η βιοψία τροφοβλάστης (χοριακής λάχνης) και η αμνιοπαρακέντηση.


Τι ελέγχεται με την εξέταση;


Ελέγχεται το πάχος του αυχένα του εμβρύου, της καρδιακής συχνότητας, και του κεφαλουραίου μήκους του εμβρύου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Fetal Medicine Foundation, καθώς και έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, προσδιορίζεται ο κίνδυνος για την ύπαρξη κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας.


Κατά τη διενέργεια της εξέτασης πέρα από τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας μπορούν να προσδιοριστούν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο που έχει το έμβρυο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως η παρουσία ρινικού οστού, η συχνότητα της καρδιάς του εμβρύου, η ροή του αίματος στο φλεβώδη πόρο, η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας της καρδιάς, η παρουσία μονήρους ομφαλικής αρτηρίας, η μεγακύστη, ο εξόμφαλος κ.α.


Η ευαισθησία της εξέτασης μπορεί να αυξηθεί, όταν γίνει παράλληλα και μέτρηση δυο ορμονών της PAPP-A και της β χοριακής γοναδοτροπίνης. Σε κυήσεις με έμβρυα με τρισωμία 21 η συγκέντρωση της ελεύθερης β-hCG στον ορό της μητέρας είναι αυξημένη σε σχέση με κυήσεις με φυσιολογικά έμβρυα, ενώ η PAPP-A είναι χαμηλότερη. Σε κυήσεις με έμβρυα με τρισωμία 18 ή 13, τόσο η β-hCG, όσο και η PAPP-A είναι ελαττωμένες



Επίσης κατά τη διάρκεια της εξέτασης πραγματοποιείται και ένας αδρός έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου και γίνεται εκτίμηση των κυήσεων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν στη συνέχεια της εγκυμοσύνης επιπλοκές όπως η προεκλαμψία, η ενδομήτρια καθυστέρηση της αύξησης του εμβρύου και ο πρόωρος τοκετός.


Πότε γίνετε η εξέταση;


Γίνεται από την 11η εβδομάδα έως την 14 εβδομάδα, όταν το μήκος του εμβρύου είναι μεταξύ 45 και 84 χιλιοστά.


Από ποιον γίνετε η εξέταση;


Η αυχενική διαφάνεια (όπως και το υπερηχογράφημα β' επιπέδου και ο επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος) πρέπει να πραγματοποιείται από εξιδικευμένους υπερηχογραφιστές, που ασχολούνται αποκλειστικά με τον προγεννητικό έλεγχο, είναι πιστοποιημένοι από το Fetal Medicine Foundation (FMF) και οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεχή ετήσιο έλεγχο των αποτελεσμάτων τους για ανανέωση της αδειοδότησης τους.


65 views0 comments
bottom of page