top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Γιατί δεν έχω καθόλου κολπικές εκκρίσεις;



Η τραχηλική βλέννα είναι σημαντική για τη σύλληψη. Η γόνιμη βλέννα του τραχήλου της μήτρας χρειάζεται για να βοηθήσει το σπέρμα να επιβιώσει και να κολυμπήσει από τον τράχηλο στη μήτρα και τελικά στις σάλπιγγες. Ορισμένες μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων στεγνώνουν την αυχενική βλέννα για περαιτέρω πρόληψη της εγκυμοσύνης.


Τα προβλήματα με την τραχηλική βλέννα μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να μείνετε έγκυος, αλλά δεν θα προκαλέσουν απαραίτητα υπογονιμότητα. Πιο σοβαρά προβλήματα βλέννας του τραχήλου της μήτρας μπορεί να απαιτήσουν θεραπεία γονιμότητας ή ορμονική υποστήριξη.


Όταν τα προβλήματα της τραχηλικής βλέννας εμποδίζουν την εγκυμοσύνη, ιατρικά αναφέρεται ως εχθρική αυχενική βλέννα. Η εχθρική αυχενική βλέννα μπορεί να αναφέρεται σε σοβαρή κολπική ξηρότητα, προβλήματα με κολπικές εκκρίσεις που είναι πολύ όξινες ή αναφέρονται σε ανοσολογικά προβλήματα.


Η ηλικία, οι κολπικές λοιμώξεις, οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής και οι ορμονικές ανισορροπίες είναι μερικές αιτίες των προβλημάτων της βλέννας του τραχήλου της μήτρας. Ακόμη και τα φάρμακα γονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ξηρότητας του κόλπου.


Ρόλος στην εγκυμοσύνη


Η τραχηλική βλέννα είναι απαραίτητη για την επίτευξη εγκυμοσύνης, καθώς δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον μέσα στο οποίο το σπέρμα μπορεί να ευδοκιμήσει και να κινηθεί ελεύθερα.


Λίγο πριν την ωορρηξία, τα αυχενικά υγρά θα αυξηθούν και θα γίνουν περισσότερο σαν ωμά ασπράδια αυγού στη συνοχή τους. Σε αυτή τη μορφή, η βλέννα του τραχήλου της μήτρας θρέφει ενεργά τα σπερματοζωάρια και ενισχύει την ικανότητά τους να κινούνται μέσω του αυχενικού πόρου.


Οποιαδήποτε προβλήματα με τη βλέννα μπορεί να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία και να κάνουν την εγκυμοσύνη ακόμα πιο δύσκολη.


Αιτίες


Η εχθρότητα της αυχενικής βλέννας είναι ένας όρος που μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε αριθμό πιθανών προβλημάτων με τα αυχενικά υγρά. Μεταξύ μερικών από τις πιο κοινές αιτίες:


Η παχιά, ξηρή ή κολλώδης βλέννα προκαλείται συχνά από ορμονικές ανισορροπίες και συχνά συνυπάρχει προβλήματα ωορρηξίας. Η πυκνή σύσταση παρεμβαίνει άμεσα στην κινητικότητα του σπέρματος. Κάποιες παρενέργειες φαρμάκων μπορεί να το προκαλέσουν.

Η όξινη βλέννα δημιουργεί ένα περιβάλλον εχθρικό για το σπέρμα. Ενώ οι ορμονικές ανωμαλίες μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία του pH, η οξύτητα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης ή ζυμομυκήτων.

Τα φλεγμονώδη κύτταρα παράγονται ως απόκριση σε μια μόλυνση. Όταν αυτό συμβαίνει στον κόλπο ή στον τράχηλο, τα κύτταρα μπορούν ενεργά να στοχεύσουν και να σκοτώσουν το σπέρμα.

Τα αντισώματα κατά του σπέρματος είναι αμυντικές πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση σε προηγούμενη λοίμωξη όπου το σπέρμα ήταν είτε παρόν είτε εμπλεκόμενο. Αν και λιγότερο συχνά, αυτά τα αντισώματα μπορούν επίσης να επιτεθούν και να σκοτώσουν το σπέρμα.


Φαρμακευτικές Παρενέργειες


Ορισμένα φάρμακα μπορεί να στεγνώσουν ή να μειώσουν την ποιότητα της τραχηλικής βλέννας σας. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:


  • Αντιισταμινικά ή αλλεργικά φάρμακα

  • κατασταλτικά του βήχα

  • Φάρμακα για το κρυολόγημα και τα ιγμόρεια, ειδικά εάν περιλαμβάνουν κατασταλτικό βήχα ή αντιισταμινικά

  • Μερικά βοηθήματα ύπνου

  • Ατροπίνη

  • Προπανθηλίνη



Μερικά αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για την επιληψία


Ενώ τα φάρμακα για το κρύο και την αλλεργία μπορούν να μειώσουν τις εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας (ακριβώς όπως στεγνώνουν τη βλέννα στη μύτη σας), είναι αμφίβολο αν μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα ή όχι. Συνήθως, φάρμακα όπως αυτά λαμβάνονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν είναι τίποτα ανησυχητικό.


Εάν το αντικαταθλιπτικό σας ξηραίνει την τραχηλική βλέννα σας (και πιθανότατα μειώνει τη λίμπιντο σας), συζητήστε τις επιλογές σας με τον ψυχίατρό σας. Μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε.


Βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε τον γυναικολόγο ή τον αναπαραγωγικό σας ενδοκρινολόγο κάθε φάρμακο που παίρνετε, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν σχετίζεται με τη γονιμότητά σας. Ο γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ο γιατρός γονιμότητας μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούν για να βρουν την καλύτερη λύση για τη γενική υγεία και τη γονιμότητά σας.


Ηλικία


Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να έχετε λιγότερες ημέρες τραχηλικής βλέννας. Η ποιότητα της βλέννας και η ποσότητα της μπορεί επίσης να επηρεαστούν.


Στα 20 σας, μπορεί να είχατε έως και πέντε ημέρες ποιοτικής αυχενικής βλέννας. Στα 30 και τα 40 σας, μπορεί να έχετε μόνο μία ή δύο ημέρες. Μερικές φορές, η βλέννα του τραχήλου της μήτρας παραμένει στο πιο υδαρές στάδιο και δεν γίνεται ποτέ σαν το ωμό ασπράδι αυγού. Φυσικά, όλα αυτά θα διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.


Όσο περισσότερες ημέρες υψηλής ποιότητας τραχηλικής βλέννας έχετε, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Τούτου λεχθέντος, είναι ακόμα δυνατό να μείνετε έγκυος όταν έχετε μόλις μία ή δύο ημέρες γόνιμης τραχηλικής βλέννας.


Ανεξάρτητα από το αν έχετε έναν καλό αριθμό ημερών αυχενικής βλέννας ή όχι, εάν είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε για έξι μήνες να μείνετε έγκυος χωρίς επιτυχία, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για αξιολόγηση γονιμότητας.


Το να είσαι λιποβαρής


Η ορμόνη οιστρογόνο είναι υπεύθυνη για την αύξηση της βλέννας του τραχήλου της μήτρας που προηγείται της ωορρηξίας. Εάν είστε λιποβαρείς, εάν ασκείστε υπερβολικά ή εάν είστε επαγγελματίας αθλητής, τα επίπεδα οιστρογόνων σας μπορεί να είναι χαμηλά. Αυτό μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε λιγότερο γόνιμη τραχηλική βλέννα αλλά και σε προβλήματα με την ωορρηξία.


Η αύξηση βάρους ή η μείωση της ρουτίνας άσκησής σας μπορεί να σας βοηθήσει.


Ορμονική Ανισορροπία


Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη τραχηλικής βλέννας. Εάν δεν έχετε ωορρηξία, μπορεί να μην έχετε γόνιμη τραχηλική βλέννα. Είναι επίσης πιθανό να έχετε υπερβολική ποσότητα γόνιμης τραχηλικής βλέννας και να μην έχετε ωορρηξία (που ονομάζεται ανωορρηξία), ανάλογα με το τι προκαλεί τα προβλήματα με την ωορρηξία.


Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ανωορρηξίας. Μερικά μόνο παραδείγματα περιλαμβάνουν ανισορροπία του θυρεοειδούς, υπερπρολακτιναιμία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και πρωτοπαθή ανεπάρκεια ωοθηκών. Η θεραπεία θα ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.


Θεραπείες


Όταν διαγνωστεί, η θεραπεία της θεραπείας της βλέννας του τραχήλου της μήτρας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις υποκείμενες αιτίες και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν (συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του καπνίσματος και της χρήσης φαρμάκων). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:


Αντιμετώπιση οποιασδήποτε κολπικής ή τραχηλικής λοίμωξης με αντιβιοτικό ή αντιμυκητιασικό

Συνταγογράφηση μιας βραχυπρόθεσμης θεραπείας Αιθινυλοιστραδιόλης, ενός συνθετικού οιστρογόνου, το οποίο τείνει να βελτιώσει την παραγωγή και την ποιότητα της τραχηλικής βλέννας

Η λήψη φαρμάκων για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή που περιέχει γουαϊφενεσίνη, ένα αποχρεμπτικό που είναι γνωστό ότι λεπταίνει τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας, αν και είναι αμφίβολο εάν βελτιώνει τη γονιμότητα

Χρήση λιπαντικού φιλικού προς τη γονιμότητα εάν δεν υπάρχει ένδειξη λοίμωξης ή αντισπερματοζωατικών αντισωμάτων

Προχωρώντας σε ενδομήτρια σπερματέγχυση, παράκαμψη του τραχήλου της μήτρας

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μπορεί να διερευνηθεί εάν αυτές οι προσπάθειες θεραπείας αποτύχουν και η υπογονιμότητα επιμένει. Ενώ μερικοί άνθρωποι θα προτείνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού ή η κατανάλωση λιγότερων γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να βελτιώνουν την ποιότητα ή την παραγωγή της τραχηλικής βλέννας.


Πηγή: www.testpap.com

843 views0 comments
bottom of page