top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Γιατί μπορεί να καθυστερεί η περίοδος;


Οι διαταραχές της περιόδου μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες που πρέπει να εξεταστούν με τη σειρά.


Συνήθως, ως καθυστέρηση ορίζεται η πάροδος τουλάχιστον 5 ημερών από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της περιόδου.


1. Ηλικία: Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, η ανωριμότητα του γεννητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις της περιόδου ή σε ασταθή διάρκεια κύκλου, ο οποίος τελικά ομαλοποιείται συνήθως μέχρι τα 17 έτη. Στην 4η δεκαετία της ζωής- και συνήθως μετά τα 45 – μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές της περιόδου καθώς οδεύουμε προς την εμμηνόπαυση (κλιμακτήριος). Σπάνια, η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε παύση της περιόδου πριν την ηλικία των 45 ετών (πρόωρη εμμηνόπαυση), ή πριν την ηλικία των 40 ετών (πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια).


2. Εγκυμοσύνη: Συνήθως είναι η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό μίας σεξουαλικά ενεργής γυναίκας. Οι ειδικοί επιμένουν ότι ακόμη κι αν το θεωρείτε απίθανο, επιβάλλεται να το διερευνήσετε με ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο ή μία εξέταση αίματος (χοριακή γοναδοτροπίνη) ακόμη και από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης.


3. Το στρες: Το στρες επιβαρύνει τον οργανισμό και ενδέχεται να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ορμονικές διαταραχές. Το στρες επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των ωοθηκών και τις καθιστά μικρο-πολυκυστικές ή πολυκυστικές. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην περίοδό σας μεγαλύτερη των 5-7 ημερών, πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω από το γυναικολόγο.


4. Το σωματικό βάρος: Είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι το αυξημένο σωματικό βάρος, ειδικά αν έχει αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, επηρεάζει την έμμηνο ρύση. Αντίστοιχη επίπτωση έχουν και οι εξαντλητικές δίαιτες καθώς και η συχνή αυξομείωση βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ενδέχεται να επέλθει ακόμη και μακρόχρονη διακοπή της περιόδου. Ο έλεγχος του βάρους είναι επιβεβλημένος, σε συνεργασία πάντα με το θεράποντα ιατρό, προκειμένου να γίνει με τον ενδεικνυόμενο τρόπο και να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα καθώς οι επί μακρόν διαταραχές βάρους μπορεί να επιφέρουν ακόμη και προβλήματα γονιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωστό σωματικό βάρος είναι πολύ σημαντική παράμετρος και στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, όπου υπάρχει μία ορμονική διαταραχή που οδηγεί σε κύκλους 35-60 ημερών, λόγω ανωοθυλακιορρηξίας (έλλειψης ωορρηξίας).


5. Ιώσεις, κρυολογήματα ή άλλες ασθένειες: Σε περιπτώσεις ασθένειας μπορεί να υπάρξει διαταραχή της περιόδου η οποία όμως είναι κατά κανόνα παροδική και η κανονικότητα της εμμήνου ρύσης αποκαθίσταται όταν θεραπευτεί η αιτία που την προκάλεσε.


6. Η έναρξη ή μεταβολή φαρμακευτικής αγωγής: Η έναρξη ή η μεταβολή υπάρχουσας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση. Εάν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο θεράπων ιατρός προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.


7.Η αιφνίδια αλλαγή στον τρόπο ζωής: Σε κάποιες περιπτώσεις, οι σημαντικές αλλαγές του καθημερινού τρόπου ζωής, όπως π.χ. το ωράριο εργασίας, η ρουτίνα ύπνου, η αλλαγή τόπου κατοικίας και η μετακόμιση σε περιοχή με εντελώς διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, η ριζική αλλαγή διατροφικών συνηθειών κτλ., έχουν ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση του οργανισμού, δηλαδή του λεγόμενου «βιολογικού ρολογιού». Αυτό κατ’ επέκταση επηρεάζει και την κανονικότητα της περιόδου η οποία όμως θα επανέλθει μόλις ο οργανισμός προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.


Πηγή: www.drchandakas.gr



24 views0 comments
bottom of page