top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Δίδυμη κύηση



Τι ονομάζεται πολύδυμη κύηση;


Μια κύηση με δύο (δίδυμη), τρία (τρίδυμη) ή περισσότερα έμβρυα, ονομάζεται πολύδυμη κύηση.

Πως προκύπτει μια πολύδυμη κύηση;


Αν σε ένα κύκλο απελευθερωθούν περισσότερα από ένα ωάρια, και το καθένα από αυτά γονιμοποιηθεί από σπερματοζωάριο, τότε μπορεί να εμφυτευτούν περισσότερα από ένα έμβρυα στη μήτρα. Αυτός ο τύπος εγκυμοσύνης ονομάζεται διζυγωτική δίδυμος κύηση.


Μια δίδυμος κύηση μπορεί επίσης να προέλθει από τη διαίρεση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου. Αυτός ο τύπος εγκυμοσύνης ονομάζεται μονοζυγωτική δίδυμος κύηση και τα έμβρυα είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους.


Τα μονοζυγωτικά δίδυμα είναι πολύ πιο σπάνια από τα διζυγωτικά δίδυμα.


Ποια είναι η αιτιολογία των δίδυμων κυήσεων;


Η χρήση φαρμάκων για την πρόκληση ωορρηξίας μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση περισσότερων του ενός ωαρίων με αποτέλεσμα κ κυήσεις με δυο ή περισσότερα έμβρυα. Επίσης η εφαρμογή μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) μπορεί να οδηγήσει σε πολύδυμες κυήσεις όταν γίνεται μεταφορά περισσότερων του ενός εμβρύων.


Γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών είναι πιο πιθανό σε κάποιο κύκλο να απελευθερώσουν περισσότερα από ένα ωάρια, συγκριτικά με νεώτερες γυναίκες και γιαυτό είναι πιο πιθανό να έχουν πολύδυμη κύηση.


Μπορώ να ασκούμε κατά τη διάρκεια μιας πολύδυμης κύησης;


Η σωματική δραστηριότητα της μητέρας κατά τη διάρκεια μιας πολύδυμης εγκυμοσύνης είναι σημαντική για την υγεία της, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι κουραστικές ασκήσεις. Είναι προτιμότερες ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η yoga για εγκύους. Ο χρόνος άσκησης δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά την ημέρα.


Αν προκύψουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υπάρξει σύσταση για διακοπή της άσκησης.


Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών στις πολύδυμες κυήσεις;


Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος σε πολύδυμες συγκριτικά με μονήρεις κυήσεις και αυξάνει όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβρύων. Θα απαιτηθούν συχνότερες επισκέψεις στο γυναικολόγο και αν υπάρχει υποψία για προβλήματα στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερο ειδικές εξετάσεις όπως βιοφυσικό προφίλ, καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας, doppler κ.α.


Ποιες είναι οι πιο συχνές επιπλοκές των δίδυμων κυήσεων;


Η πιο συχνή επιπλοκή των πολύδυμων κυήσεων είναι ο πρόωρος τοκετός. Περισσότερα από τα μισά δίδυμα θα γεννηθούν πρόωρα. Μωρά που γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τόσο άμεσων, όσο και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, όπως αναπνευστικών προβλημάτων, προβλημάτων σίτισης και ρύθμισής της θερμοκρασίας. Άλλα προβλήματα όπως μαθησιακές δυσκολίες ή διαταραχές συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στην παιδική ηλικία. Πολύ πρόωρα μωρά (πριν τις 32 εβδομάδες) μπορεί να πεθάνουν ή να έχουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και με την καλύτερη φροντίδα.


Πρόωρα μωρά δίδυμων κυήσεων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από μονήρη πρόωρα μωρά της ίδιας ηλικίας κύησης για σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική παράλυση. Μωρά που γεννιούνται με προβλήματα που σχετίζονται με την προωρότητα μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα εφόρου ζωής.


Τι είναι η χοριονικότητα και η αμνιονικότητα;


Με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος, νωρίς στην εγκυμοσύνη, μπορεί να διακριθεί σε μια δίδυμο κύηση, αν κάθε έμβρυο έχει το δικό του πλακούντα (χοριονικότητα) και το δικό του αμνιακό σάκο (αμνιονικότητα).


Υπάρχουν 3 τύποι διδύμων:


1. Διχοριακά, διαμνιακά δίδυμα, όπου κάθε έμβρυο έχει το δικό του πλακούντα και το δικό του αμνιακό σάκο. Τα δίδυμα αυτά μπορεί να είναι είτε μονοζυγωτικά είτε διζυγωτικά.


2. Μονοχοριακά διαμνιακά δίδυμα, όπου τα 2 έμβρυα έχουν κοινό πλακούντα και διαφορετικό αμνιακό σάκο. Πρόκειται για μονοζυγωτικά δίδυμα.


3. Μονοχοριακά μονοαμνιακά δίδυμα, όπου τα δυο έμβρυα έχουν κοινό πλακούντα και αμνιακό σάκο. Πρόκειται για μονοζυγωτικά δίδυμα.


Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τα μονοχοριακά δίδυμα;


Τα μονοχοριακά δίδυμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τα δίδυμα με διαφορετικούς πλακούντες. Ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε μονοχοριακά διαμνιακά έμβρυα είναι το σύνδρομο μετάγγισης μεταξύ διδύμων (twin–twin transfusion syndrome - TTTS). Στο σύνδρομο αυτό δεν υπάρχει ισορροπία στη ροή του αίματος μεταξύ των δυο εμβρύων. Το ένα από τα δίδυμα έμβρυα γίνεται δότης αίματος στο άλλο. Το έμβρυο δότης έχει πολύ λίγο αίμα και το έμβρυο λήπτης πάρα πολύ. Όσο πιο νωρίς εμφανιστεί το σύνδρομο στην εγκυμοσύνη, τόσο πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στα έμβρυα.


Οι μονοχοριακές μονοαμνιακές κυήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά εμφανίζουν αυξημένους κινδύνους. Τα πιο συχνά προβλήματα αφορούν επιπλοκές από τον ομφάλιο λώρο.


Μπορεί η πολύδυμη κύηση να επηρεάσει τον κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας;


Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται μετά τις 20 εβδομάδες της κύησης ή σπανιότερα και μετά τον τοκετό. Η προεκλαμψία είναι ποιο συχνή στις πολύδυμες κυήσεις. Επίσης τείνει να εμφανίζεται νωρίτερα και να είναι πιο σοβαρή συγκριτικά με τις μονήρεις κυήσεις.


Η προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πολλά όργανα, περισσότερο συχνά στους νεφρούς, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στα μάτια. Η προεκλαμψία που επιδεινώνεται και προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, ονομάζεται εκλαμψία. Η εμφάνιση προεκλαμψίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να απαιτήσει τον τοκετό τον εμβρύων ακόμη και αν αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.


Μπορεί η πολύδυμη κύηση να επηρεάσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη της κύησης;


Οι γυναίκες με πολύδυμες κυήσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη της κύησης. Η παρουσία διαβήτη κύησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Τα νεογνά μπορεί να εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα και επεισόδια υπογλυκαιμίας. Η δίαιτα, η άσκηση και σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτής της επιπλοκής.


Μπορεί η πολύδυμη κύηση να επηρεάσει την ανάπτυξη των εμβρύων;


Οι πολύδυμες κυήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν θέματα με την ανάπτυξη των εμβρύων συγκρινόμενες με τις μονήρεις κυήσεις.


Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι εξίσου ακριβείς στις πολύδυμες κυήσεις;


Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου που χρησιμοποιούν δείγμα από το αίμα της μητέρας (μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (Non Invasive Prenatal Testing or Screening, NIPT/NIPS) δεν είναι τόσο ευαίσθητες στις πολύδυμες κυήσεις.


Οι επεμβατικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου (βιοψία τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση) είναι πιο δύσκολο να γίνουν σε πολύδυμες κυήσεις επειδή πρέπει να εξεταστούν όλα τα έμβρυα. Υπάρχει μικρός κίνδυνος απώλειας ενός ή και όλων των εμβρύων.


Μπορεί μια πολύδυμη κύηση να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης;


Η πολύδυμη κύηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης. Αν αισθάνεστε έντονα συναισθήματα θλίψης, άγχους ή απελπισίας που σας εμποδίζουν να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ενημερώστε το μαιευτήρα σας για να σας κατευθύνει.


Μπορώ να θηλάσω αν έχω πολύδυμη κύηση;


Μπορείτε αλλά είναι πιθανό να χρειαστείτε βοήθεια από ειδικούς. Η παραγωγή γάλακτος μπορεί να αυξηθεί στην κατάλληλη ποσότητα ώστε να καλύψει τα νεογνά. Θα πρέπει να τρώτε υγιεινά και να πίνετε άφθονα υγρά.


Πηγή: www.obstetric.gr

86 views0 comments
bottom of page