top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Διαβήτης 2 και εγκυμοσύνη: Μπορεί η κύηση να ενέχει κινδύνους;



Όταν οι άνθρωποι τρώνε, τα τρόφιμα διασπώνται στον πεπτικό σωλήνα στα πιο απλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης (ένα είδος ζάχαρης). Η γλυκόζη είναι ένα απαραίτητο καύσιμο για σχεδόν κάθε διαδικασία στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του εγκεφάλου.


Για να χρησιμοποιήσει το σώμα τη γλυκόζη ως ενέργεια, χρειάζεται μια ορμόνη γνωστή ως ινσουλίνη, που παράγεται από ένα όργανο που ονομάζεται πάγκρεας. Στον διαβήτη, η παροχή ινσουλίνης ενός ατόμου είναι ανεπαρκής, καθιστώντας αδύνατο για το σώμα να πάρει και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που χρειάζεται από τη γλυκόζη.


Επίδραση του Διαβήτη στην Εγκυμοσύνη

Δεδομένου ότι ολόκληρο το σώμα τροφοδοτείται από γλυκόζη, η ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος. Ο ανεπαρκής έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τόσο για μια έγκυο όσο και για το μωρό τους.


Πολυϋδράμνιο: Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερβολική ποσότητα αμνιακού υγρού.


Υπέρταση: Γνωστή πιο συχνά ως υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της ενδομήτριας ανάπτυξης (IUGR), θνησιγένεια και μπορεί να απαιτεί πρόωρο τοκετό, κάτι που εγκυμονεί τους δικούς του κινδύνους για το μωρό.


Ενδομήτριος Περιορισμός Ανάπτυξης (IUGR): Το IUGR τείνει να εμφανίζεται λόγω υπέρτασης, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα που έχουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από αγγειακή νόσο, συνήθως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλές ιατρικές επιπλοκές για τα μωρά μετά τη γέννηση. Το χαμηλό βάρος γέννησης είναι επίσης μια κύρια αιτία βρεφικής θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Γεννητικές ανωμαλίες: Τα βρέφη που γεννιούνται από άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν συγγενείς ανωμαλίες, όπως καρδιακά ελαττώματα και ελαττώματα του νευρικού σωλήνα.


Αποβολή: Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αποβολή.


Μακροσωμία (ή υπερβολικό βάρος γέννησης): Όταν ένα νεογνό ζυγίζει πάνω από το μέσο όρο ονομάζεται μακροσωμία. Τα μεγάλα βρέφη διατρέχουν κίνδυνο για επιπλοκές στον τοκετό όπως δυστοκία στον ώμο και μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη να γεννηθούν με καισαρική τομή.


Πρόωρος τοκετός: Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Τα βρέφη που γεννήθηκαν πριν από την ηλικία κύησης των 37 εβδομάδων διατρέχουν κίνδυνο για δυσκολία στη σίτιση και στην αναπνοή, μακροχρόνια ιατρικά προβλήματα και θάνατο.


Θνησιμότητα: Ενώ τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας, ο καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα ουσιαστικά εξαλείφει αυτόν τον κίνδυνο.


Διαχείριση

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη πριν ακόμη μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια σύλληψης. επίπεδα χοληστερόλης και σας αξιολογεί για τυχόν καρδιακά, νεφρά ή ηπατικά προβλήματα.


Όσο καλύτερα ελέγχετε το σάκχαρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για μια υγιή, φυσιολογική εγκυμοσύνη. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Επιπλέον, οι ανάγκες ενός ατόμου σε ινσουλίνη αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στις μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα σας.


Η προγεννητική φροντίδα είναι απαραίτητη για κάθε έγκυο, αλλά εάν έχετε διαβήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιπλέον, θα χρειαστείτε βοήθεια για τη διαχείριση της παρακολούθησης του σακχάρου στο αίμα σας και του φαρμακευτικού σχήματος.


www.testpap.com

52 views0 comments
bottom of page