top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Εγκυμοσύνη Και Κάπνισμα


Όταν καπνίζετε, το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα δηλητηριώδη αέρια εισέρχονται στους πνεύμονες σας. Αυτό σημαίνει ότι:


το μωρό σας παίρνει λιγότερο οξυγόνο και έτσι δεν μπορεί να μεγαλώσει σωστά, και

η νικοτίνη κάνει την καρδιά του μωρού σας να χτυπάει πιο γρήγορα. Εισπνέοντας τον καπνό άλλων, αυξάνονται οι πιθανότητες το μωρό σας να πάσχει από κρίσεις άσθματος, παθήσεις του θώρακος, βήχα και κρύωμα και να χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

να γεννηθεί το μωρό νωρίτερα και με μικρότερο βάρος (Small For Dates)


Εάν κόψετε το κάπνισμα τώρα:


  • Μεγαλώνουν οι πιθανότητες μιας γερής εγκυμοσύνης και ενός γερού μωρού

  • Η γέννα σας θα είναι ευκολότερη

  • Το μωρό σας θα αντιμετωπίσει καλύτερα τυχόν επιπλοκές στην γέννα

  • Είναι λιγότερο πιθανόν, το μωρό σας να γεννηθεί πρόωρα και να πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα αναπνοής, τροφής και υγείας, τα οποία συνδέονται με την πρόωρη γέννα

  • Είναι λιγότερο πιθανό το μωρό σας να γεννηθεί με λιγότερο βάρος του κανονικού και να έχει περαιτέρω προβλήματα στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματος. Τα μωρά που έχουν μητέρες που καπνίζουν, είναι, κατά μέσο όρο, 300 γραμμάρια ελαφρύτερα από άλλα μωρά. Αυτά τα μωρά έχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον τοκετό και είναι επιρρεπή σε μολύνσεις

  • Θα είναι καλύτερο και για το μωρό σας αργότερα. Τα παιδιά που έχουν γονείς που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από παθήσεις που χρειάζονται νοσοκομειακή παρακολούθηση (όπως το άσθμα)


Θα μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού στην κούνια

Όσο νωρίτερα το κόψετε, τόσο το καλύτερο. Ακόμα, όμως, κι αν σταματήσετε μόλις τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι χρήσιμο. Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας σας καπνίζει, αυτό μπορεί να επηρεάσει και εσάς και το μωρό σας πριν και μετά τον τοκετό. Ίσως να μπορείτε να δοκιμάσετε να το κόψετε μαζί.

Η προστασία του εμβρύου και του νέου μωρού από τον καπνό του τσιγάρου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το μωρό σας για να έχει ένα σωστό ξεκίνημα στη ζωή.


Σχεδιάζοντας το Πρόγραμμα


Κόψτε το τελείως – δεν είναι ποτέ αργά


Επιλέξτε την μέρα. Θα ήταν ευκολότερες οι πρώτες μέρες εάν δουλεύατε ή εάν βρισκόσασταν στο σπίτι; Όταν είστε απασχολημένη ή ήρεμη; Κόψτε το τελείως την ημέρα που θα έχετε επιλέξει.

Την προηγουμένη, ετοιμάστε τα πάντα, ξαναμελετήστε το πρόγραμμα σας. Πετάξτε όλα τα τσιγάρα.

Ζητήστε βοήθεια. Ζητήστε κατανόηση και υποστήριξη από τους φίλους σας. Ζητήστε συμβουλή από τον γιατρό σας. Όσοι χρησιμοποιούν τις επαγγελματικές συμβουλές που τους έχουν δοθεί, είναι πιθανότερο να καταφέρουν να κόψουν το τσιγάρο.

Μπορεί να σας βοηθήσει να:


Αλλάξετε τις συνήθειες που συνδέονται με το κάπνισμα

Να προσμένετε δυσκολίες – να είστε έτοιμη να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις χωρίς να καπνίσετε

Συνεχίστε μια μέρα τη φορά και επιβραβεύετε καθημερινά τον εαυτό σας που έχει επιτύχει.


Πηγή: www.drchandakas.gr

106 views0 comments
bottom of page