top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Η υγιεινή διατροφή πριν την εγκυμοσύνη κάνει υγιή μωρά!


Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό, «Είσαι αυτό που τρως». Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αλήθεια με την κυριολεκτική έννοια , όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει την υγεία μας. Γνωρίζετε όμως ότι αυτό που τρώτε, ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη, επηρεάζει την υγεία του μωρού σας όσο μεγαλώνει στη μήτρα σας και μετά τη γέννησή του; Αναρωτιέστε πώς; Λοιπόν, διαβάστε…


Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος; Τότε τώρα είναι η ώρα να βελτιώσετε τη διατροφή σας!


Όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, το έμβρυο αρχίζει να μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, όπως μία κλωτσιά από ή η πρωινή ναυτία, δεν είναι εμφανή σε αυτό το στάδιο, οπότε πιθανότατα δεν θα ξέρατε καν ότι είστε έγκυος. Ωστόσο, τα κύτταρα του εμβρύου (που ξεκίνησαν ως ένα μόνο σπέρμα και ωάριο) αναπαράγονται γρήγορα. Προκειμένου να αναπαραχθούν, τα κύτταρα απαιτούν θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν μπορούν να παρασχεθούν απλώς με την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής στην εγκυμοσύνη ή με την κατανάλωση περισσότερων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται από το αναπτυσσόμενο έμβρυό σας λαμβάνονται από τα διατροφικά σας καταστήματα, τα οποία χρειάζονται χρόνο για να συσσωρευτούν.


Εάν έχετε διατηρήσει μια υγιεινή δίαιτα πριν την εγκυμοσύνη, θα έχετε συνήθως αρκετά αποθέματα ενέργειας και μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ. ασβέστιο, σίδηρο) για να υποστηρίξετε το αναπτυσσόμενο έμβρυό σας. Αλλά αυτές οι σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ανεπαρκείς εάν έχετε διατροφικά προβλήματα (π.χ. έλλειψη σιδήρου) πριν μείνετε έγκυος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου σας στη μήτρα, καθώς και την υγεία του μωρού σας μετά τη γέννηση.


Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει μια υγιεινή ισορροπία από όλες τις ομάδες τροφίμων και τη σωστή ποσότητα από:


Ενέργεια (θερμίδες) για το μέγεθος και το σχήμα του σώματός σας και τα επίπεδα άσκησης


Ασβέστιο για την ανάπτυξη επαρκών αποθεμάτων για την υποστήριξη των δοντιών και των οστών του μωρού που μεγαλώνει


Άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για την εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τις σωστές ποσότητες και εάν πρέπει να λαμβάνετε συμπλήρωμα ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να είναι επιβλαβές η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων βιταμινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • Σίδερο

  • Ιώδιο

  • Ψευδάργυρος

  • Μαγνήσιο

  • Σελήνιο

  • Φολικό οξύ

  • Βιταμίνη Α

  • Βιταμίνη Β12

  • Βιταμίνη C

  • Βιταμίνη Κ



Πώς μπορεί η διατροφή μου πριν την εγκυμοσύνη να επηρεάσει το μωρό μου;


Μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης ενός μωρού συμβαίνουν πριν από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, όταν δεν συνειδητοποιείτε καν ότι είστε έγκυος. Για παράδειγμα, στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της εγκυμοσύνης αναπτύσσεται ο νευρικός σωλήνας του μωρού σας – αυτός είναι ο σωλήνας που σχηματίζει τη σπονδυλική στήλη και ελέγχει το νευρικό σύστημα. Οι ανωμαλίες στον νευρικό σωλήνα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του μωρού σας και να προκαλέσουν καταστάσεις όπως δισχιδής ράχη και νοητική υστέρηση.


Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το έμβρυο παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τρώτε τη σωστή ποσότητα ενέργειας (θερμίδες) ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του σώματός σας και την ποσότητα της άσκησης που κάνετε. Τρώτε τη σωστή ποσότητα εάν έχετε υγιή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ = 20-24,9 kg/m2). Ωστόσο, είναι επίσης απαραίτητο να προσθέσετε ένα συμπλήρωμα του μικροθρεπτικού φυλλικού οξέος στη διατροφή σας πριν την εγκυμοσύνη για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Η αύξηση της κατανάλωσης φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη δεν θα σας βοηθήσει. Πρέπει να δημιουργήσετε αυτά τα αποθέματα τουλάχιστον 1 μήνα πριν μείνετε έγκυος.


Σιγουρευτείτε :

  • Έχετε λάβει καθημερινά συμπληρώματα φυλλικού οξέος για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες

  • Έχετε πάρει οποιαδήποτε άλλα συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών που συνέστησε ο γιατρός σας

Βιταμίνες και μέταλλα εγκυμοσύνης


Οι ελλείψεις σε άλλα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) και μακροθρεπτικά συστατικά (ενέργεια) μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού σας πριν συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος και αρχίσετε να σκέφτεστε τη διατροφή της εγκυμοσύνης σας. Τα αποθέματα ενέργειας και μικροθρεπτικών συστατικών χρειάζονται χρόνο για να συσσωρευτούν – γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η διατήρηση μιας καλής διατροφής πριν μείνετε έγκυος. Εάν έχετε έλλειψη ασβεστίου, μπορεί να επηρεάσει τα οστά και τα δόντια του αναπτυσσόμενου μωρού σας.


Εάν είστε υποσιτισμένοι (με έλλειψη ενέργειας επειδή δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες) πριν από την εγκυμοσύνη, το μωρό σας μπορεί να μην μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να γεννηθεί πολύ μικρό (με βάρος λιγότερο από 2,5 κιλά). Τα μωρά χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας σε όλη τους τη ζωή, για παράδειγμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, η νοητική τους ανάπτυξη είναι μειωμένη και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στην ενήλικη ζωή.


Πηγή: www.testpap.com

92 views0 comments
bottom of page