top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Ηλικιακό όριο γονιμότητας


Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται όσο περνάει η ηλικία. Γνωρίζουμε ότι χρόνο με το χρόνο, η παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες μειώνεται και τον πιο καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα τους, η οποία φθίνει με γεωμετρική πρόοδο μετά την ηλικία των 35 ετών, με τα έως τώρα δεδομένα.


Η καλύτερη περίοδος για να μείνει μια γυναίκα έγκυος είναι μεταξύ 20 και 30 χρονών καθώς είναι σημαντικό, η σύγχρονη γυναίκα να ξέρει πώς μετά τα 35 χρόνια η γονιμότητά της παρουσιάζει εμφανή πτωτική καμπύλη και δεν δέχεται «ξεγέλασμα» από μια καλή φυσική κατάσταση ή από μια νεανική εμφάνιση. Ωστόσο, αν συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή το πάχος, φαίνεται ότι όσο αυξάνεται η ηλικία μειώνεται κατακόρυφα η γονιμότητα.


Ο ρυθμός εμφάνισής των αλλαγών ανά δεκαετία ζωής διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η ύπαρξη τυχόν διαταραχών (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ,στρες, ενδομητρίωση κτλπα ). Σε γενικές γραμμές, όμως, οι αλλαγές που μπορούμε να αναμένουμε είναι οι εξής:


- Γονιμότητα σε γυναίκες 20-29 ετών

Είναι τα πιο γόνιμα χρόνια. Η περίοδος είναι σταθεροποιημένη και η γυναίκα έχει ωορρηξία, επομένως είναι εύκολη η σύλληψη με φυσικό τρόπο. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι υψηλές (πάνω από 75% με έναν χρόνο συστηματικής προσπάθειας).


- Γονιμότητα σε γυναίκες 30-39 ετών

Οι ωοθήκες αρχίζουν σιγά-σιγά να μεγαλώνουν. Η ποιότητα των ωαρίων αρχίζει σταδιακά να φθίνει, με συνέπεια να δυσκολεύει η σύλληψη. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι λίγο χαμηλότερες κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας αυτής, απ’ ό,τι το τελευταίο μισό της προηγούμενης.


- Γονιμότητα σε γυναίκες 35+

Όταν η γυναίκα περάσει τα 35 της χρόνια, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αρχίζουν να μειώνονται αρκετά. Έτσι, μόνο το 54% των γυναικών μένουν έγκυοι με φυσικό τρόπο έπειτα από έναν χρόνο συστηματικής προσπάθειας. Μετά τα 35 έτη αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν τα ωάρια χρωμοσωμιακά προβλήματα, με επακόλουθο να αυξάνονται σταδιακά τα ποσοστά αποβολής.


- Γονιμότητα σε γυναίκες 40-49 ετών

Μετά τα 45 έτη, ο κίνδυνος να κυοφορεί μία γυναίκα μωρό με σύνδρομο Down είναι λιγότερες από 1 στις 100. Μετά τα 45 είναι επίσης πολύ λίγες οι πιθανότητες αποκτήσεως παιδιού, καθώς οι περισσότερες γυναίκες πλησιάζουν (ή ήδη έχουν μπει) στην περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση.


- Γονιμότητα Ανεξαρτήτως ηλικίας

Όποια κι αν είναι η ηλικία της γυναίκας, η ακολούθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να διαφυλάξει τη γονιμότητά της και να παρατείνει την ικανότητα τεκνοποίησής σας.


129 views0 comments
bottom of page