top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Θηλασμός: Μπορώ να φάω σούσι ενώ θηλάζω;



Η κατανάλωση σούσι με μέτρο κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι απολύτως ασφαλής. Ωστόσο, όπως και στην εγκυμοσύνη, οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Εάν ακολουθείτε ορισμένες οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση σούσι, μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς να ανησυχείτε.


Τρώγοντας σούσι, ενώ θηλάζετε

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και σημαντικών βιταμινών για έναν γονέα, που θηλάζει και το μωρό του. Οι μητέρες που θηλάζουν δεν χρειάζεται να αποφεύγουν το σούσι, εφόσον προέρχεται από ασφαλή πηγή. Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγετε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη, η οποία είναι μια ουσία που είναι γνωστό, ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στον νευρικό ιστό.


Κάθε ταξίδι θηλασμού είναι διαφορετικό. Φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις περιστάσεις σας, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση σούσι, ενώ θηλάζετε.


Είναι ασφαλές για το μωρό;

Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πόσα από αυτά που τρώνε μεταβιβάζονται στο μητρικό γάλα του μωρού. Ενώ η διατροφή του θηλάζοντος γονέα μπορεί να επηρεάσει ένα μωρό, δεν χρειάζεται να είστε τόσο αυστηροί, όσο ήσασταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Είναι ασφαλές για ένα άτομο που θηλάζει να φάει σούσι, με μερικές επιφυλάξεις. Επιλέξτε ψάρια χαμηλότερα σε υδράργυρο για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης του μωρού σε αυτή την τοξίνη. Δεδομένου ότι οι περισσότερες επιλογές σούσι περιέχουν ωμό ψάρι, βεβαιωθείτε ότι τρώτε ψάρια από μια αξιόπιστη πηγή. Τα ωμά ψάρια μπορούν να φιλοξενούν βακτήρια και παράσιτα, που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε με τροφιμογενείς ασθένειες.


Τα οφέλη του σούσι κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Η κατανάλωση σούσι μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα που θηλάζουν, καθώς τα ψάρια και τα θαλασσινά, γενικά, μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ενώ τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο πρέπει να αποφεύγονται, τα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής κατά τη γαλουχία. Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D και η Β12.


Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε πολλούς τύπους πιο λιπαρών ψαριών, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και του νευρικού συστήματος του μωρού. Συνίσταται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριού κάθε εβδομάδα για βέλτιστη υγεία. Οι ποικιλίες ψαριών με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν άγριες ποικιλίες ψαριών ψυχρού νερού όπως σκουμπρί, τόνος, σολομός, σαρδέλες και ρέγγα.


Χωρίς αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα αναπτυσσόμενο μωρό μπορεί να κινδυνεύει για μειωμένη ανάπτυξη και χαμηλότερες βαθμολογίες συμπεριφοράς. Η έρευνα δείχνει, ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών και των συγκεντρώσεων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο μητρικό γάλα. Έτσι, όταν ένας γονέας που θηλάζει τρώει τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, μπορεί να ωφελήσει το μωρό που θηλάζει.


Μικροθρεπτικά συστατικά

Τα ψάρια περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των οστών στα μωρά, βοηθώντας τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο από τα τρόφιμα. Εάν ένα μωρό δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D, το σώμα του δεν μπορεί να κρατήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο που χρειάζονται για την ενίσχυση των οστών.


Η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη της ραχίτιδας, μιας κατάστασης που κάνει τα οστά αδύναμα και μαλακά. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι σημαντική και για τους ενήλικες, καθώς βοηθά στην οικοδόμηση των οστών και στη διατήρηση της υγείας των οστών.


Η κατανάλωση ψαριού θα σας δώσει επίσης βιταμίνη Β12, η οποία είναι καλή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Αυτή η θρεπτική ουσία βοηθά στη διατήρηση του αίματος και των νευρικών κυττάρων του σώματός σας υγιή και αποτρέπει την αναιμία, μια πάθηση του αίματος, που μπορεί να σας κάνει κουρασμένους και αδύναμους. Δεδομένου ότι η Β12 μεταφέρεται μέσω του μητρικού γάλακτος, είναι σημαντικό για τους θηλάζοντες γονείς να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης. Τα βρέφη των οποίων οι γονείς έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 θα εμφανίσουν και τα ίδια έλλειψη.


Ισορροπημένα γεύματα

Τα γεύματα σούσι δεν περιέχουν μόνο ψάρια, αλλά μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν ρύζι, καθώς και λαχανικά όπως αγγούρι, καρότο, αβοκάντο και μανιτάρια shiitake. Όλες αυτές οι τροφές συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή θηλασμού με άπαχη πρωτεΐνη και λαχανικά για να βοηθήσουν ένα άτομο που θηλάζει, να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.


Το σούσι συνοδεύεται επίσης συχνά από nori, ένα είδος αποξηραμένου φυκιού που είναι καλή πηγή ιωδίου. Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος παράγει ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου του βρέφους. Η λήψη επαρκούς ιωδίου είναι σημαντική για τα άτομα που είναι έγκυες ή/και θηλάζουν και τα βρέφη. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ιώδιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της ζωής.


Πηγή: www.testpap.com

206 views0 comments
bottom of page