top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Μπορώ να κολλήσω χλαμύδια από δημόσια πισίνα;


Είναι πάρα πολύ σπάνιο να κολλήσει κανείς χλαμύδια σε δημόσια πισίνα, καθώς τα χλαμύδια είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, δηλαδή μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά μόνο μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, του πρωκτού ή του στοματικού σεξ με ένα μολυσμένο άτομο.

Προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, το οποίο συνήθως μολύνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων.


Τα χλαμύδια δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από το ανθρώπινο σώμα για μεγάλες περιόδους. Απαιτεί ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, όπως οι βλεννογόνοι των γεννητικών οργάνων, για να ευδοκιμήσει και να προκαλέσει μόλυνση. Ενώ είναι θεωρητικά δυνατό να υπάρχουν βακτήρια σε μια πισίνα εάν ένα μολυσμένο άτομο με χλαμύδια μολύνει άμεσα το νερό, ο κίνδυνος μετάδοσης με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά χαμηλός.


Τούτου λεχθέντος, είναι ακόμα σημαντικό να εφαρμόζουμε ασφαλείς σεξουαλικές συμπεριφορές για την πρόληψη της εξάπλωσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) όπως τα χλαμύδια. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μεθόδων φραγμού όπως τα προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, την τακτική εξέταση και την άσκηση ανοιχτής επικοινωνίας με τους σεξουαλικούς συντρόφους.


Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική σας υγεία ή πιθανή έκθεση στα χλαμύδια, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να παρέχει ακριβείς πληροφορίες, να πραγματοποιήσει τις κατάλληλες εξετάσεις και να προσφέρει τις κατάλληλες συμβουλές ή θεραπεία εάν είναι απαραίτητο.


Ενώ οι πιθανότητες να προσβληθείτε από χλαμύδια από μια πισίνα είναι εξαιρετικά χαμηλές, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν ανταλλαγή σωματικών υγρών. Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με τη μετάδοση των χλαμυδίων:


Σεξουαλική επαφή: Τα χλαμύδια μεταδίδονται κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων όπως κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ. Η άμεση επαφή με μολυσμένες περιοχές των γεννητικών οργάνων ή σωματικά υγρά (σπέρμα ή κολπικό υγρό) είναι ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης.


Σεξ χωρίς προστασία: Η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες χωρίς τη χρήση μεθόδων φραγμού, όπως τα προφυλακτικά, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από χλαμύδια. Τα προφυλακτικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά και με συνέπεια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.


Κάθετη μετάδοση: Τα χλαμύδια μπορούν να μεταδοθούν από μια μολυσμένη μητέρα στο νεογνό της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να υποβάλλονται σε εξετάσεις ρουτίνας και να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία εάν διαγνωστούν με χλαμύδια για την πρόληψη επιπλοκών στο νεογνό.


Κοινή χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών: Η κοινή χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών χωρίς τον κατάλληλο καθαρισμό ή η χρήση προφυλακτικών σε παιχνίδια που δεν μπορούν να αποστειρωθούν μπορεί ενδεχομένως να μεταδώσει χλαμύδια και άλλα ΣΜΝ.


Ασυμπτωματική λοίμωξη: Πολλά άτομα με χλαμύδια δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτα συμπτώματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν σε σεξουαλικούς συντρόφους. Η τακτική εξέταση, ιδιαίτερα για σεξουαλικά ενεργά άτομα, είναι σημαντική για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι πισίνες δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για μόλυνση από χλαμύδια, μπορεί να είναι πιθανή πηγή άλλων λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς που ευδοκιμούν στο νερό. Η σωστή υγιεινή, όπως το ντους πριν και μετά το κολύμπι, η αποφυγή κατάποσης του νερού της πισίνας και η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων χλωρίου ή απολυμαντικού στην πισίνα, μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου άλλων υδατογενών ασθενειών.


Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι γυναίκες σε περίπτωση λοίμωξης από χλαμύδια είναι η έκκριση μη φυσιολογικών κολπικών υγρών και το αίσθημα καύσου (κάψιμο και πόνος) κατά την ούρηση. Εάν η λοίμωξη εντοπίζεται στην περιοχή του πρωκτού, τότε είναι πιθανό να εκδηλωθεί πόνος τοπικά στο σημείο, έκκριση υγρών ή και αιμορραγία.


Εάν παρουσιάζετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, κλείστε αμέσως ραντεβού με τον Γυναικόλογό σας για να σας παρέχει ακριβείς πληροφορίες, να εισηγηθεί τις κατάλληλες εξετάσεις και να προσφέρει κατάλληλες συμβουλές ή θεραπεία ανάλογα με την περίπτωσή σας.


Πηγή: www.testpap.com

24 views0 comments
bottom of page