top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Νηστεία και Εγκυμοσύνη



Πολλές έγκυες αναρωτιούνται αν η νηστεία στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται ή όχι, καθώς, η περίοδος εγκυμοσύνης είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για το σώμα της γυναίκας, όπου χρειάζεται μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστασικά.


Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κατά τη νηστεία της Σαρακοστής η διατροφή βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και (σε κάποιες περιόδους) στο ελαιόλαδο. Αντίθετα, απέχουμε από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, αβγών και γαλακτοκομικών.

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη στη νηστεία. Όμως οι ανάγκες της κάθε γυναίκας σε θρεπτικά συστατικά διαφέρουν. Για το λόγο αυτό συνιστάται να ενημερώσετε τον γιατρό σας ο οποίος θα μπορέσει να σας συμβουλέψει και, αν το κρίνει σκόπιμο, να συστήσει ενδεχομένως τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Ας δούμε δούμε λοιπόν ποια θρεπτικά συστατικά ενδέχεται να στερηθείτε και αν υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρώσετε τα συστατικά αυτά.


Πρωτεΐνες

H πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό του σώματός μας. Υπολογίζεται πως το 20% περίπου του βάρους μας αντιστοιχεί στις διάφορες πρωτεΐνες.

Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα όσπρια και τα καρύδια, δεν περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και θεωρούνται «ατελείς» πηγές πρωτεΐνης. Ακόμα και η σόγια, στην οποία εντοπίζονται όλα τα αμινοξέα, κάποια από τα βασικά ακόμα και στο φυτό αυτό περιέχονται σε πολύ χαμηλές αναλογίες. Αντίθετα το κρέας, τα αβγά και τα πουλερικά περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και θεωρούνται «πλήρεις» πηγές πρωτεΐνης.


Πηγές πρωτεΐνης εκτός από το κρέας

Το κρέας, τα αυγά και τα πουλερικά περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και θεωρούνται «πλήρεις» πηγές πρωτεΐνης. Τα όσπρια είναι φυτικές πηγές πρωτεΐνης και δεν περιέχουν τον ίδιο αριθμό αμινοξέων με το κρέας.

Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρέας στη νηστεία; Πλήρεις πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται εκτός από το κρέας και τα θαλασσινά τα οποία είναι νηστίσιμα.


Τροφές πλούσιες σε σίδηρο για την περίοδο τη νηστείας

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό την περίοδο της εγκυμοσύνης και απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο εκτός από το κρέας είναι επίσης οι:

  1. Σπανάκι

  2. Ξηροί καρποί

  3. Μπρόκολο

  4. Φακές

  5. Αρακάς

  6. Δημητριακά ολικής άλεσης


Δεδομένου ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό από τον οργανισμό, μπορείτε να συνδυάσετε τις παραπάνω τροφές με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C όπως είναι τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και τα ακτινίδια.


Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και την ανάπτυξη του εμβρύου. Το ασβέστιο βρίσκεται κατά κύριο στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία δεν επιτρέπονται την περίοδο της νηστείας. Με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε; Με ξηρούς καρπούς, ταχίνι, όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα.


Ποια θαλασσινά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη

Τα θαλασσινά που μπορεί να καταναλώνει μία έγκυος με περισσότερη ασφάλεια είναι ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, ο γαύρος και οι γαρίδες.

Απαγορεύεται η κατανάλωση ωμού ψαριού και θαλασσινών αλλά και καπνιστών ψαριών. Επίσης τα ψάρια θα πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον έως τους 63 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να αποφευχθούν δηλητηριάσεις.


Τέλος, αν η κατανάλωση ψαριού δεν είναι στις προτιμήσεις μίας εγκύου θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόσληψη ω-3 λιπαρών μέσω άλλων τροφών, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι.


196 views0 comments
bottom of page