top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι μετά την γέννα



Οι βασικές ανάγκες ενός νεογέννητου είναι η τροφή, ο ύπνος, η ζεστασιά και η στοργική φροντίδα. Τα μωρά σπανίως τρώνε και κοιμούνται σε τακτικές ώρες τις πρώτες βδομάδες και ο μόνος τρόπος που μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους είναι με το κλάμα. Παρότι, τελικά, θα μπουν σε ένα πρόγραμμα, είναι αναμενόμενο οι ρυθμοί των πρώτων εβδομάδων να είναι πυρετώδεις και ακανόνιστοι, γι αυτό αποφασίστε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας. Θα βοηθήσει πολύ αν καταφέρετε να κοιμάστε ή να ξεκουράζεστε όταν κοιμάται και το μωρό και τρώτε ανάμεσα στα ταΐσματά του, αντί να προσπαθήστε να προσαρμόσετε τις ανάγκες του μωρού στο δικό σας πρόγραμμα. Τις πρώτες εβδομάδες δε διαμορφώνεται κάποιο πρότυπο που θα διαρκέσει για όλη τη βρεφική ηλικία του μωρού, μην ανησυχείτε, λοιπόν, μήπως δε μπει σε σταθερό πρόγραμμα.


Η καθημερινή ρουτίνα πρέπει να είναι ευέλικτη και ρεαλιστική και θα αλλάζει όσο μεγαλώνει το μωρό.

Μην προσπαθείτε να διατηρείτε αυστηρά ένα πρόγραμμα ταΐσματος. Αντίθετα, αφήστε το μωρό να τρώει όποτε πεινάει. Έτσι θα μπείτε και εσείς ομαλά στη ρουτίνα του θηλασμού. Τελικά, το μωρό θα μπει σε μια σειρά.

Μην προσπαθείτε να κρατάτε το μωρό ξύπνιο στη διάρκεια της ημέρας για να κοιμάται τη νύχτα- πρέπει να κοιμάται όποτε θέλει. Όσο μεγαλώνει, θα αρχίσουν να διαμορφώνονται οι σταθερές συνήθειές του.


Πηγή: www.kmyrillas.gr


104 views0 comments
bottom of page