top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας


15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.


Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν.


Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του Γυναικολόγου Δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Έκτοτε, το μωρό της, η Λουίζ, πήρε το προσωνύμιο «το παιδί του σωλήνα» και ακολούθησε την πορεία της μητέρας της φέρνοντας στον κόσμο το παιδί της με την ίδια μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.


Η Λέσλι Μπράουν προσπαθούσε με τον σύζυγό της επί εννιά χρόνια να κάνουν παιδί όταν αποφάσισαν να προσπαθήσουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος, αυτό το κορυφαιο επιτευγμα του Πάτρικ Στέπτοου και του βραβευμενου με Νομπελ Ιατρικης Ρομπερτ Εντουαρντς, έδωσε και δινει ελπίδα και χαρα σε εκατομμυρια ζευγάρια ανά τον κόσμο με πρόβλημα τεκνοποίησης, να αποκτησουν το δικο τους παιδι, και να κανουν το ονειρο τους πραγματικοτητα.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 1 στα 6 ζευγαρια , αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Η υπογονιμότητα πλήττει περιπου 90 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμιως και οριζεται σαν η αποτυχια συλληψης μεσα σε 12 μηνες ελευθερων σεξουαλικων επαφων.


Ο Ιατρός κος Γεώργιος Τρ. Λαϊνάς, Junior Deputy in European Society of Human Reproduction and Embryology (www.eshre.eu), με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Γονιμότητας μας δίνει κάποιες πολύτιμες συμβουλές αναφορικά με την βελτίωση της γονιμότητας των γυναικών:


Υγιεινή διατροφή

H διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες με διαταραχή της ωορρηξίας πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, μια κατάσταση η οποία συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, που επηρεάζει την ωορρηξία. Η διατροφή δεν λύνει, προφανώς, το πρόβλημα της υπογονιμοτητας, αλλά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία των προσπαθειών για σύλληψη.


Έλεγχος του βάρους

Ένας άλλος τρόπος για να υποβοηθήσετε τη γονιμότητα είναι το να έχετε ένα ισορροπημένο βάρος. Μελέτες δείχνουν ότι ο πολύ χαμηλός ή πολύ υψηλός δείκτης μάζας σώματος επηρεάζει την ωορρηξία και την παραγωγή των ορμονών της αναπαραγωγής.


Μείωση του στρες

Παρόλο που η σχέση στρες και υπογονιμοτητας αποτελεί πάντοτε αντικείμενο πολλών μελετών και αντιπαραθέσεων, τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ότι αυτά τα δύο αλληλοσυνδέονται.

Πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία κατά του στρες καταφέρνουν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης, όπως βελτιώνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας των θεραπειών της υπογονιμότητας όταν δεν υπάρχει στρες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το στρες που συνδέεται με την υπογονιμοτητα.

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε οτιδήποτε χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα: η μουσική, η γιόγκα, το μασάζ, το γράψιμο, το διάβασμα, ο διαλογισμός, να μιλάτε στο τηλέφωνο με φίλους.

Πρέπει, ωστόσο, να αποφεύγεται η μείωση του στρες με αλκοόλ ή κάπνισμα. Αυτά είναι αντιπαραγωγικά μέτρα και επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα, στην ωορρηξία και στην παραγωγή σπέρματος στον άνδρα.


Έλεγχος της ωοθυλακιορρηξίας

Ο χρόνος της σύλληψης είναι θεμελιώδους σημασίας. Έτσι, αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, θα πρέπει να προσπαθείτε 3 ή 4 ημέρες πριν από την πιθανη ωοθυλακιορρηξία και να συνεχίζετε και 24 ώρες μετά από αυτή.


Πηγή: www.eugonia.com.gr

21 views0 comments
bottom of page