top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Πότε πρέπει να καλέσεις τον Γυναικολόγο σου όταν είσαι έγκυος



Κάποια συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικά και αυτά θα στα αναφέρει και ο Γυναικολόγος σου. Υπάρχουν όμως και συμπτώματα που είναι ανησυχητικά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα, και μόλις τα νιώσετε θα πρέπει να καλέσετε τον Γιατρό σας.


Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά:


Αιμορραγία

Εάν εμφανίσεις οποιαδήποτε αιμορραγία ή κάποιες κηλίδες αίματος, κάλεσε αμέσως τον γιατρό ή την μαία σου. Αν δεις αίμα καθαρό και έντονο κόκκινο (όπως αν κοβόταν το χέρι μας από ένα ξυράφι) αυτό είναι ΕΠΕΙΓΟΝ και πρέπει να τρέξεις χωρίς καθυστέρηση στο μαιευτήριο γιατί μπορεί να υπάρχει πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα οπότε κινδυνεύει το μωρό.


Έντονος Πόνος

Ο έντονος, μονόπλευρος πόνος ή ο έντονος πόνος που δεν υποχωρεί με την κίνηση χρειάζεται άμεση προσοχή. Μικρά πονάκια μπορεί να περιμένουν μέχρι το πρωί.


Συχνές Συσπάσεις

Συσπάσεις που εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν διάρκεια τουλάχιστον 35″, ξεκινούν από το πίσω μέρος της μέσης, επεκτείνονται στα πλάγια και καταλήγουν στην κοιλιά (η οποία σφίγγει και πετρώνει ειδικά στην περιοχή του ομφαλού) και εμφανίζονται κάθε 10 λεπτά για τις πολυτόκες και κάθε 5 λεπτά για τις πρωτοτόκες είναι λόγος για να καλέσεις αμέσως την μαία ή τον γιατρό σου!


Σπάσιμο νερών (ρήξη θυλακίου)

Αν αισθανθείς ότι βράχηκες σαν να σου έφυγαν ούρα ενώ παράλληλα έχεις ρυθμικές συστολές με διάρκεια τότε καλείς την μαία ή τον γιατρό σου, αν ΔΕΝ έχεις συστολές, τότε μπορείς να χαλαρώσεις και σε 2 περίπου ώρες να πας στο μαιευτήριο.


Μεγάλη μείωση στις κινήσεις μωρού

Τα έμβρυα κοιμούνται και ξυπνούν, επομένως δεν πρέπει να περιμένεις συνεχή κίνηση, ωστόσο, μια σημαντική μείωση ή και απουσία στις κινήσεις του μωρού σου θα πρέπει να αναφέρεται αμέσως.


Ξαφνικός/δυνατός πονοκέφαλος

Εάν έχεις ξαφνικούς ή έντονους πονοκεφάλους που είναι εκτός πλαισίου για εσένα, κάλεσε τον γιατρό ή την μαία σου εντός 24 ωρών.


Πρήξιμο

Κάποιο πρήξιμο είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη, οτιδήποτε όμως είναι ξαφνικό ή δεν υποχωρεί μετά από μια νύχτα ανάπαυσης πρέπει να το αναφέρεις στον γιατρό σου.


Πάντα πρέπει να είσαι ψύχραιμη και να μην πανικοβάλλεσαι με το παραμικρό αλλά μη διστάσεις να καλέσεις τον γιατρό ή την μαία σου -ότι ώρα και αν είναι- αν συμβαίνει κάτι που σε ανησυχεί ιδιαίτερα. Οτιδήποτε δεν είναι επείγον μπορεί να περιμένει μέχρι το πρωί ή την επόμενη τακτική επίσκεψη στον γιατρό σου!



164 views0 comments
bottom of page