top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία του κόλπου;

Updated: Nov 20, 2022



Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιμένετε το σώμα σας να περάσει από πολλές εμφανείς αλλαγές, όπως μεγαλύτερο στήθος και κοιλιά που μεγαλώνει. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι και ο κόλπος σας περνάει από αλλαγές. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία του κόλπου, ακόμη και μετά τον τοκετό.


Υγεία του κόλπου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για τον κόλπο σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποτρέψετε πιθανές επιπλοκές. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους ο κόλπος σας επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη:


Αυξημένη κολπική έκκριση

Η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων είναι μια από τις πιο εμφανείς κολπικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η αύξηση του όγκου του αίματος και της ροής του αίματος μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυξημένες κολπικές εκκρίσεις.


Το έκκριμα εγκυμοσύνης πρέπει να είναι λεπτό, λευκό και γαλακτώδες. Μπορεί να γίνει πιο βαρύ καθώς πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού. Δεν πρέπει να μυρίζει άσχημα, αλλά μπορεί να έχει μια ήπια μυρωδιά που είναι πιο αισθητή από πριν. Εάν η κολπική έκκριση σας ενοχλεί, δοκιμάστε να φοράτε σερβιετάκια.


Αυξημένος κίνδυνος κολπικών λοιμώξεων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυξημένη κολπική έκκριση υποδηλώνει μόλυνση. Οι κολπικές λοιμώξεις είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εν μέρει χάρη στις ορμονικές αλλαγές που αλλάζουν την ισορροπία του pH του κόλπου σας. Οι κοινές κολπικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:


Μολύνσεις ζυμομυκήτων: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι κολπικές εκκρίσεις περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, “το γεύμα των ζυμομυκήτων“. Μια μόλυνση ζύμης δεν θα βλάψει το αγέννητο μωρό σας, αλλά θα κάνει τη ζωή σας άβολη. Τα συμπτώματα μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες περιλαμβάνουν κολπικό κνησμό, κολπικές εκκρίσεις που θυμίζουν τυρί κότατζ, μυρίζουν μαγιά και προκαλούν κολπικό κάψιμο.

Βακτηριακή κολπίτιδα (BV): Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, το 10 έως 30 τοις εκατό των εγκύων γυναικών θα πάθουν βακτηριακή κολπίτιδα. Η κατάσταση προκαλείται από μια ανισορροπία καλών και κακών κολπικών βακτηρίων. Το κύριο σύμπτωμα της BV είναι μια γκρίζα έκκριση με μυρωδιά ψαριού. Η μη θεραπευμένη BV συνδέεται με πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και αποβολή.

Τριχομονάδα: Αυτή η μόλυνση μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως να σπάσει πολύ γρήγορα το νερό σας και πρόωρο τοκετό. Τα συμπτώματα της τριχομονάσης περιλαμβάνουν μια δύσοσμη, κιτρινοπράσινη έκκριση, κνησμό και ερυθρότητα του κόλπου και πόνο κατά την ούρηση και το σεξ.


Αυξημένο οίδημα του κόλπου

Για να υποστηρίξετε το μωρό σας που μεγαλώνει, η ροή του αίματος σας αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν είναι ασυνήθιστο τα χείλη και ο κόλπος σας να φαίνονται πρησμένα και να αισθάνεστε πιο γεμάτες εκεί . Το πρήξιμο και η αυξημένη ροή αίματος μπορεί επίσης να αυξήσουν τη λίμπιντο σας και να σας κάνουν να αισθάνεστε εύκολα διεγερμένες. Οι ορμονικές αλλαγές και η αυξημένη ροή αίματος μπορεί επίσης να κάνουν τον κόλπο και τα χείλη σας να σκουρύνουν και να αποκτήσουν μια μπλε απόχρωση.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, το οίδημα του κόλπου προκαλείται από μόλυνση. Εάν το οίδημα του κόλπου συνοδεύεται από ερυθρότητα, κάψιμο και κνησμό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.


Κιρσοί του αιδοίου

Τα πόδια σας δεν είναι το μόνο μέρος που μπορεί να εμφανιστούν οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να συμβούν στο αιδοίο και τις κολπικές περιοχές σας. Οι κιρσοί του αιδοίου προκαλούνται από την αύξηση του όγκου του αίματος και τη μείωση του πόσο γρήγορα ρέει το αίμα σας από τα κάτω άκρα σας.


Οι κιρσοί του αιδοίου μπορεί να προκαλέσουν πίεση, πληρότητα και δυσφορία στον αιδοίο και στον κόλπο σας. Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων εφαρμόζοντας μια κρύα κομπρέσα, σηκώνοντας τους γοφούς σας όταν ξαπλώνετε και φορώντας ένα ρούχο συμπίεσης. Οι περισσότερες ευρυαγγείες του αιδοίου εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε αρκετές εβδομάδες από τον τοκετό.


Κολπική αιμορραγία

Η κολπική αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο δεν είναι ασυνήθιστη. Μπορεί να οφείλεται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην επένδυση της μήτρας σας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από αυξημένο όγκο αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κολπική αιμορραγία είναι σημάδι αποβολής, ειδικά εάν συνοδεύεται από σοβαρές κράμπες που θυμίζουν εμμηνόρροια και τη διέλευση ιστού από τον κόλπο σας.


Η κολπική αιμορραγία κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο είναι ανησυχητική. Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν η κολπική αιμορραγία σας προκαλείται από:

  • αποκόλληση πλακούντα (όταν ο πλακούντας αποκολλάται από την επένδυση της μήτρας)

  • πρόωρο άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας

  • πρόωρο τοκετό

  • ρήξη μήτρας

Όταν αρχίζει ο τοκετός, μπορεί να εμφανίσετε κολπικές εκκρίσεις αναμεμειγμένες με ροζ βλεννογόνους. Αυτό είναι φυσιολογικό και ονομάζεται αιματηρή παράσταση.


Υγεία του κόλπου μετά τον τοκετό

Ανεξάρτητα από το σενάριο που περνά ο κόλπος σας κατά τη διάρκεια της γέννας, θα υπάρξει κάποιο πρήξιμο, μώλωπες και πόνος στη συνέχεια. Μπορεί να πονέσει η ούρηση ή η κίνηση του εντέρου. Για τις περισσότερες γυναίκες, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος εάν ο κόλπος σας σκίστηκε κατά τη γέννηση ή εάν το δέρμα μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού σας κόπηκε για να βοηθήσει το μωρό σας να βγει έξω.


Η κολπική αιμορραγία είναι κοινή για δύο έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η βαριά αιμορραγία που είναι ανοιχτό κόκκινο και μπορεί να περιλαμβάνει θρόμβους αίματος είναι φυσιολογική για τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό. Μετά από αυτό, η αιμορραγία θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά. Ακόμα κι έτσι, μπορεί να εμφανίσετε κολπική αιμορραγία για έως και έξι εβδομάδες.


Ο κόλπος σας πιθανότατα θα αισθάνεται φαρδύς και ελαστικός μετά τον τοκετό. Συνήθως ανακτά μεγάλο μέρος της ελαστικότητάς του μέσα σε έξι εβδομάδες. Οι ασκήσεις Kegel και άλλες ασκήσεις πυελικού εδάφους που εκτελούνται κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη βοηθούν στην αύξηση του κολπικού τόνου και στη μείωση του κινδύνου πρόπτωσης οργάνων στον κόλπο.


Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ξηρότητα. Τα λιπαντικά με βάση το νερό και οι φυσικές ενυδατικές κρέμες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κολπικής ξηρότητας, όπως το επώδυνο σεξ, ο κνησμός του κόλπου και το κάψιμο του κόλπου.


Πηγή: www.testpap.com

907 views0 comments
bottom of page