top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Πώς η κορτιζόλη επηρεάζει την πιθανότητα εγκυμοσύνης


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αυξημένα επίπεδα της λεγόμενης ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης κατά τη διάρκεια μιας in vitro εγκυμοσύνης κατά ένα τρίτο.


Η κορτιζόλη μετρήθηκε στα μαλλιά των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη. Αυτή η μέθοδος είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της ορμονικής λειτουργίας σε σύγκριση με τη μέτρηση της κορτιζόλης στο σάλιο, το αίμα και τα ούρα, στην οποία τα επίπεδα ορμονών μετρώνται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.


Αυτή η μελέτη παρέχει, για πρώτη φορά, ισχυρές ενδείξεις ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης παίζουν σημαντικό ρόλο στα αναπαραγωγικά αποτελέσματα. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η κορτιζόλη επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η πρόσληψη καφεΐνης.


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παρεμβάσεις για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν ένα παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.


Χρόνιο στρες και γονιμότητα

Στη μελέτη συμμετείχαν 135 γυναίκες με μέση ηλικία τα 34,5 έτη από την κλινική γονιμότητας του Νότιγχαμ. Από αυτές, το 60% μπόρεσε να μείνει έγκυος μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Από τους συμμετέχοντες, 88 παρείχαν επίσης δείγματα μαλλιών για μέτρηση κορτιζόλης με τον ίδιο τρόπο.


Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν μια συσχέτιση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μετρήσεων της κορτιζόλης του σάλιου και της έναρξης της εγκυμοσύνης. Αυτή η σχέση υπήρχε ακόμη και όταν ελέγχονταν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ο αριθμός γονιμοποιημένων ωαρίων. και εμφυτεύεται στη μήτρα.


Η Kavita Vedala, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham που ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι έχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με τον ρόλο του χρόνιου στρες στη γονιμότητα και σε άλλες ασθένειες.


Συνοψίζοντας

Τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης in vitro κατά ένα τρίτο. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά 135 γυναικών.


Πηγή: www.testpap.com

34 views0 comments
bottom of page