top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Πώς να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις




Περίπου το 75-80% των γυναικών αντιμετωπίζει ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τις γνωστές εξάψεις.


Αυτή η αίσθηση της ξαφνικής ζέστης που έρχεται και φεύγει αρχίζει κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, την περίοδο δηλαδή πριν από την οριστική εμμηνόπαυση (η οποία συμβαίνει όταν για ένα χρόνο η γυναίκα δεν έχει καθόλου περίοδο).


Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εξάψεις συχνά συνδέονται με την κακή ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του ύπνου, του άγχους, της κατάθλιψης και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας όπως για παράδειγμα, το να ξεχνάει κανείς συχνά, να έχει δυσκολία συγκέντρωσης κ.α.


Τι είναι οι εξάψεις


Είναι η αίσθηση της έντονης θερμότητας, που δεν προκαλείται από εξωτερικές πηγές. Μπορεί να παρουσιαστούν ξαφνικά ή να νιώσετε κάποια συμπτώματα πριν.


Συγκεκριμένα, μπορεί να αισθανθείτε:


  • Μούδιασμα στα δάχτυλά σας

  • Την καρδιά σας χτυπά ταχύτερα από το συνηθισμένο

  • Το δέρμα σας να γίνεται ξαφνικά ζεστό

  • Το πρόσωπό σας ή / και το στήθος γίνονται κόκκινα

  • Εφίδρωση ειδικά στο άνω μέρος του σώματος

  • Μια έξαψη διαρκεί γενικά λιγότερο από πέντε λεπτά και η εφίδρωση που τη συνοδεύει συνήθως ξεκινάει ένα λεπτό μετά από τη στιγμή που θα νιώσετε τους παλμούς της καρδιάς σας. Μπορεί να ακολουθείται στη συνέχεια από αίσθημα ψύχρας και μερικές γυναίκες μπορεί επίσης να αισθάνονται άγχος.


Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις


  • Κρατήστε μια δροσερή θερμοκρασία στο σπίτι και στο χώρο εργασίας σας.

  • Φορέστε χαλαρά ρούχα και φροντίστε κάποια από αυτά να αφαιρούνται εύκολα.

  • Επιλέξτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

  • Πιείτε άφθονο δροσερό νερό.

Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα ζεστά ροφήματα και τα πικάντικα τρόφιμα.

Κάντε γυμναστική καθημερινά για να σταθεροποιήσετε τις ορμόνες και τα επίπεδα ινσουλίνης. Παρόλο που μπορεί να παρουσιαστούν εξάψεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις εξάψεις και να σας ανακουφίσει από την αϋπνία.

Αποφύγετε τους περιορισμένους χώρους και τα περιβάλλοντα με ζέστη και υγρασία.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο για τα συμπτώματά σας. Καταγράψτε τι κάνατε, τι φάγατε, τι ήπιατε κάθε φορά πριν νιώσετε την έξαψη. Μετά από μερικές εβδομάδες, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε ένα μοτίβο που να επαναλαμβάνεται και να βοηθηθείτε αποφεύγοντας κάποιες ενέργειες.


Τι να κάνετε για τις vυχτερινές εφιδρώσεις


  • Φορέστε ελαφριές πιτζάμες.

  • Χρησιμοποιήστε ελαφρά σκεπάσματα

  • Κάντε ένα σύντομο ντους, αν ξυπνήσετε από αυτή την αιτία

  • Επιλογές φαρμακευτικής αγωγής


Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες που πάσχει από πολύ έντονες εξάψεις χρειάζεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Τα οιστρογόνα μειώνουν τις εξάψεις κατά 80% έως 90% και θεωρούνται ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.

Τα αντικαταθλιπτικά συνιστώνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τις εξάψεις σε γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν οιστρογόνα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.


Εναλλακτικές θεραπείες


Ο βελονισμός σε κάποιες περιπτώσεις ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν βελονισμό είχαν σημαντικά λιγότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και των εξάψεων. Για την αντιμετώπιση του άγχους ίσως βοηθούν οι τεχνικές χαλάρωσης, η γιόγκα και ο διαλογισμός και γενικώς οι τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς που κάνουν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, μια ουσία που μπορεί να μειώσει την ένταση των εξάψεων κατά 30-40%, σύμφωνα με μελέτες.

Το άγχος είναι μια συνηθισμένη αιτία πρόκλησης εξάψεων για πολλές γυναίκες.


Πηγή: https://ppsathas.com/

78 views0 comments
bottom of page