top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο στήθος στην εγκυμοσύνη



Ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ο πόνος στο στήθος και στις θηλές. Στην πραγματικότητα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας πονάει και πρήζεται και ότι οι θηλές σας είναι υπερευαίσθητες πριν καν χάσετε την περίοδο σας.


Ο πόνος στο στήθος και στη θηλή μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, αλλά είναι πιθανό να είναι πιο έντονος στην αρχή της εγκυμοσύνης από ό,τι θα ήταν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε και ανυπομονείτε για ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, προσπαθήστε να υπομείνετε τον πόνο.


Αιτίες


Το στήθος μπορεί να πονέσει στην αρχή της εγκυμοσύνης για διάφορους λόγους, αλλά μία από τις κύριες αιτίες είναι η αλλαγή των επιπέδων των ορμονών (όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η προλακτίνη).


Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης (APA), οι αλλαγές στο στήθος της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν μόλις μία έως δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Το 17% των γυναικών που ρωτήθηκαν σε μια δημοσκόπηση της APA είπε ότι οι αλλαγές στο στήθος τους ήταν το πρώτο σημάδι ότι ήταν έγκυες.


Ξεκινώντας από την αρχή και συνεχίζοντας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας προετοιμάζεται να θηλάσει. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα: η ροή του αίματος στο στήθος αυξάνεται, αρχίζουν να δημιουργούνται φρέσκα στρώματα λίπους και οι γαλακτοφόροι πόροι αρχίζουν να διαστέλλονται.


Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, καθώς και το τέντωμα των γαλακτοφόρων σας καθώς γεμίζουν με γάλα, θα κάνουν τις θηλές σας μεγαλύτερες και πιο εμφανείς. Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν το μωρό σας να δει τις θηλές πιο εύκολα όταν έρθει η ώρα να θηλάσει. (αν επιλέξετε να θηλάσετε).


Συμβουλές για να μειώσετε την ενόχληση


Ο πόνος στο στήθος είναι τόσο παγκόσμιο πρόβλημα μεταξύ των εγκύων που δεν υπάρχει έλλειψη συμβουλών για τη θεραπεία τους. Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν σας προσφέρουν ανακούφιση, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.


Δοκιμάστε ένα νέο σουτιέν


Ένα σουτιέν με μπανέλα από κάτω δεν πρόκειται να βολέψει καθώς το στήθος σας μεγαλώνει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Κάθε σουτιέν που φοράτε θα πρέπει να προσφέρει καλή υποστήριξη, αλλά εδώ είναι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που η APA συμβουλεύει να αναζητήσετε σε ένα σουτιέν για εγκυμοσύνη.


Κλείσιμο πίσω αντί για μπροστινό κλείσιμο (που θα σας δώσει τη δυνατότητα προσαρμογής όπως απαιτείται)

Βαθιά ταινία κάτω από τα cups

Φαρδιοί ιμάντες ώμου

Δώστε προσοχή στο πώς ταιριάζει το σουτιέν σας καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας. Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε ένα νούμερο (ή δύο) καθώς το στήθος σας μεγαλώνει.

Μπορεί να είχατε ένα σουτιέν που σας εφάρμοζε τέλεια στο παρελθόν, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αγοράσετε ένα άλλο όταν ψωνίζετε για ένα σουτιέν εγκυμοσύνης.


Φορέστε αθλητικό σουτιέν


Σκεφτείτε να αλλάξετε το κανονικό σουτιέν με ένα αθλητικό σουτιέν, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να κρατά το στήθος κοντά στο θωρακικό τοίχωμα και να ελαχιστοποιεί την κίνηση. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το στήθος σας να αναπηδά ή να κουνιέται, έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει εάν αυτές οι κινήσεις επιδεινώσουν τον πόνο τους.


Μπορεί να νιώσετε κάποια ενόχληση όταν φορέσετε για πρώτη φορά αθλητικό σουτιέν επειδή το στήθος και οι θηλές σας είναι ευαίσθητα. Μόλις συνηθίσετε στην εφαρμογή, ένα αθλητικό σουτιέν μπορεί να προσφέρει μεγάλη υποστήριξη για βαριά, πονεμένα στήθη.


Κοιμηθείτε σε σουτιέν


Το να φοράτε σουτιέν στο κρεβάτι ελαχιστοποιεί την κίνηση και προστατεύει τις τρυφερές θηλές σας από το τρίψιμο στα νυχτικά ή τα σεντόνια σας. Υπάρχουν σουτιέν ειδικά σχεδιασμένα για ύπνο, αλλά μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα αθλητικό σουτιέν ή το κανονικό σας στηθόδεσμο.


Μειώστε την επαφή με το δέρμα


Μπορεί ενστικτωδώς να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε να επιτρέψετε σε οτιδήποτε να αγγίξει το στήθος σας. Για παράδειγμα, εάν η ζώνη ασφαλείας σας είναι άβολη, προσαρμόστε το λουράκι που κάνει ζιγκ-ζαγκ στον κορμό σας έτσι ώστε να περνά ανάμεσα στο στήθος σας και όχι στο πάνω μέρος ενός από αυτά.


Το ίδιο ισχύει και για την τσάντα σας: Εάν συνήθως έχετε μια τσάντα χιαστί, σκεφτείτε να μεταβείτε σε ένα σακίδιο πλάτης. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε το βάρος του κορμού σας ομοιόμορφα κατανεμημένο καθώς αρχίζει να αναδύεται το χτύπημα της κοιλιάς σας.


Εάν το να αγγίζετε το στήθος σας κατά τη διάρκεια του σεξ είναι άβολο, μην φοβάστε να μιλήσετε και ενημερώστε τον σύντροφό σας. Η ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση μπορεί να αποτρέψει τις παρεξηγήσεις εάν ο σύντροφός σας αξίξει ακούσια ένα τρυφερό σημείο.


Πηγή: www.testpap.com

155 views0 comments
bottom of page