top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Σημάδια ότι ο τοκετός έχει αρχίσει!



Υπάρχουν πολλά σημάδια ότι μπορεί να ξεκινήσει ο τοκετός, όπως:

  • συσπάσεις ή σφίξεις

  • μια «μάζα», όταν το βύσμα της βλέννας από τον τράχηλό σας (είσοδος στη μήτρα σας) απομακρύνεται

  • οσφυαλγία

  • μια τάση να πάτε στην τουαλέτα, η οποία προκαλείται από το ότι το κεφάλι του μωρού σας πιέζει το έντερό σας

  • τα νερά σπάνε

  • Το πρώιμο (λανθάνον) στάδιο του τοκετού μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο

Λανθάνουσα φάση του τοκετού


Η έναρξη του τοκετού ονομάζεται λανθάνουσα φάση. Τότε είναι που ο τράχηλός σας γίνεται μαλακός και λεπτός και αρχίζει να ανοίγει για να γεννηθεί το μωρό σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει ώρες ή μερικές φορές ημέρες.


Πιθανότατα θα σας συμβουλεύσουν να μείνετε στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν πάτε στο νοσοκομείο ή στο μαιευτήριο, μπορεί να σας προτείνουν να επιστρέψετε στο σπίτι.


Μάθετε περισσότερα για τα στάδια του τοκετού και τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της λανθάνουσας φάσης. Καλέστε τον μαιευτήρα σας εάν δεν είστε σίγουροι ή ανησυχείτε για οτιδήποτε.


Πώς είναι η αίσθηση των συσπάσεων


Όταν έχετε σύσπαση, η μήτρα σας σφίγγεται και μετά χαλαρώνει. Για μερικούς ανθρώπους, οι συσπάσεις μπορεί να είναι σαν ακραίοι πόνοι περιόδου.


Μπορεί να είχατε συσπάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ιδιαίτερα προς το τέλος.


Οι συσπάσεις σας τείνουν να γίνονται μεγαλύτερες, ισχυρότερες και συχνότερες καθώς προχωρά ο τοκετός σας. Κατά τη διάρκεια μιας σύσπασης, οι μύες σφίγγονται και ο πόνος αυξάνεται. Εάν βάλετε το χέρι σας στην κοιλιά σας, θα νιώσετε ότι όταν οι μύες χαλαρώνουν, ο πόνος εξασθενεί και θα νιώσετε τη σκληρότητα να χαλαρώνει.


Οι συσπάσεις σπρώχνουν το μωρό σας προς τα κάτω και ανοίγουν την είσοδο στη μήτρα σας (τον τράχηλο), έτοιμο να περάσει το μωρό σας. Ο μαιευτήρας σας πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να μείνετε στο σπίτι μέχρι να γίνουν συχνές οι συσπάσεις σας.


Καλέστε το μαιευτήρα σας ή τη μαιευτική σας μονάδα για καθοδήγηση όταν οι συσπάσεις σας είναι σε κανονικό μοτίβο και:


  • διαρκούν τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα

  • έρχονται κάθε 5 λεπτά ή

  • νομίζετε ότι είστε σε τοκετό

Η οσφυαλγία εμφανίζεται συχνά κατά τον τοκετό

Μπορεί να έχετε οσφυαλγία ή βαρύ, πόνο.

Μια μάζα βλέννας μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη του τοκετού


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει μία μάζα βλέννας στον τράχηλό σας. Αυτή η βλέννα απομακρύνεται λίγο πριν από την έναρξη του τοκετού ή κατά τον πρώιμο τοκετό και μπορεί να περάσει έξω από τον κόλπο σας. Αυτή η κολλώδης, σαν ζελέ ροζ βλέννα ονομάζεται παράσταση.


Μπορεί να βγει σε 1 σταγόνα ή σε πολλά κομμάτια. Είναι ροζ γιατί περιέχει μικρή ποσότητα αίματος.


Εάν χάνετε περισσότερο αίμα, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε τηλεφωνήστε αμέσως στο νοσοκομείο ή τη μαία σας.


Μια παράσταση δείχνει ότι ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να ανοίγει. Ο τοκετός μπορεί να ακολουθήσει γρήγορα ή μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Μερικές φορές δεν υπάρχει βλέννα.


Τι γίνεται όταν σπάσουν τα νερά μου

Είναι πιθανό τα νερά σας να σπάσουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί πριν ξεκινήσει ο τοκετός.


Το μωρό σας αναπτύσσεται και μεγαλώνει μέσα σε μια σακούλα υγρού που ονομάζεται αμνιακός σάκος. Όταν έρθει η ώρα να γεννηθεί το μωρό σας, ο σάκος συνήθως σπάει και το αμνιακό υγρό αποστραγγίζεται από τον κόλπο σας. Αυτό σπάει τα νερά σου. Μερικές φορές όταν είστε σε τοκετό, μια μαία ή γιατρός μπορεί να σας προτείνει να σας σπάσει τα νερά.


Εάν τα νερά σας σπάσουν φυσικά, μπορεί να αισθανθείτε μια αργή ροή ή μια ξαφνική αναπνοή νερού που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Για να προετοιμαστείτε για αυτό, θα μπορούσατε να έχετε μια σερβιέτα (αλλά όχι ένα ταμπόν) βολική αν βγαίνετε έξω και να βάλετε ένα προστατευτικό σεντόνι στο κρεβάτι σας.


Το αμνιακό υγρό είναι διαυγές και χλωμό στο χρώμα . Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε το αμνιακό υγρό από τα ούρα. Όταν τα νερά σας σπάσουν, το νερό μπορεί να είναι λίγο αιματοβαμμένο για αρχή.


Ενημερώστε αμέσως τη μαία σας εάν:

  • τα νερά έχει μυρωδιά ή χρώμα

  • χάνεις αίμα

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε επείγουσα προσοχή.

Εάν τα νερά σας σπάσουν πριν ξεκινήσει ο τοκετός, καλέστε τη μαία σας. Χρησιμοποιήστε σερβιέτα (όχι ταμπόν) ώστε η μαία σας να μπορεί να ελέγξει το χρώμα των νερών.


Πηγή: www.testpap.com



295 views0 comments
bottom of page