top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Υπογονιμότητα: Ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που την προκαλεί;



Η γονιμότητα της γυναίκας αλλάζει καθώς αυτή μεγαλώνει. Για τα κορίτσια, η αναπαραγωγική τους ικανότητα ξεκινά με την έναρξη της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως και σταματά κατά την εμμηνόπαυση.


Γενικά, η επίπτωση της ηλικίας στη γονιμότητα της γυναίκας είναι καθοριστικής σημασίας. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν η γονιμότητα μειώνεται δραστικά 5 έως 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.


Γυναικεία υπογονιμότητα και γήρανση ωαρίων

Στη σημερινή κοινωνία, η σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα γίνεται πιο συχνή επειδή, για διάφορους λόγους, πολλές γυναίκες περιμένουν μέχρι τα 30 για να δημιουργήσουν οικογένεια. Παρόλο που είναι πιο υγιείς και φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους περισσότερο από ποτέ, η βελτιωμένη υγεία στη μετέπειτα ζωή δεν αντισταθμίζει τη φυσική μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γονιμότητα μειώνεται καθώς μεγαλώνει η γυναίκα λόγω της φυσιολογικής μείωσης του αριθμού των ωαρίων της στις ωοθήκες.. Αυτή η μείωση μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότερες γυναίκες.


Ωορρηξία και εμμηνορροϊκός κύκλος

Κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών, οι γυναίκες έχουν τακτικές μηνιαίες περιόδους επειδή έχουν ωορρηξία κάθε μήνα. Τα ωάρια ωριμάζουν μέσα σε σφαίρες γεμάτες με υγρό που ονομάζονται «θυλάκια». Στην αρχή κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου, όταν μια γυναίκα έχει περίοδο, μια ορμόνη που παράγεται στην υπόφυση, η οποία βρίσκεται στον εγκέφαλο, διεγείρει μια ομάδα ωοθυλακίων ώστε να αναπτυχθούν πιο γρήγορα και στις δύο ωοθήκες. Η ορμόνη της υπόφυσης που διεγείρει τις ωοθήκες ονομάζεται ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH). Κανονικά, μόνο ένα από αυτά τα ωοθυλάκια θα ωριμάσει και θα απελευθερώσει ένα ωάριο (ωορρηξία). Το υπόλοιπο σταδιακά θα σταματήσει να αναπτύσσεται και θα εκφυλιστεί.


Οι κύκλοι μιας γυναίκας θα παραμείνουν κανονικοί, 26 έως 35 ημέρες, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 30 έως τις αρχές των 40 ετών. Με την πάροδο του χρόνου, θα υπάρξουν ακανόνιστοι και πιο αραιοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι οι οποίοι κάποιοι στιγμή θα σταματήσουν.


Γονιμότητα μετά τα 40

Τα καλύτερα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας είναι στα 20 της. Η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά στη δεκαετία του '30, ιδιαίτερα μετά τα 35. Κάθε μήνα που προσπαθεί, μια υγιής, γόνιμη γυναίκα 30 ετών έχει 20% πιθανότητα να μείνει έγκυος. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 γόνιμες γυναίκες 30 ετών που προσπαθούν να μείνουν έγκυες σε 1 κύκλο, οι 20 θα έχουν επιτυχία και οι άλλες 80 θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, η πιθανότητα μιας γυναίκας είναι μικρότερη από 5% ανά κύκλο, επομένως λιγότερες από 5 στις 100 γυναίκες αναμένεται να μείνουν έγκυες κάθε μήνα.


Οι γυναίκες δεν παραμένουν γόνιμες μέχρι την εμμηνόπαυση. Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι τα 51, αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη κάπου στα μέσα της δεκαετίας των 40. Αυτά τα ποσοστά ισχύουν για τη φυσική σύλληψη καθώς και για τη σύλληψη με χρήση θεραπείας γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).


Αν και οι ιστορίες στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να κάνουν τις γυναίκες και τους συντρόφους τους να πιστέψουν ότι θα μπορέσουν με θεραπείες γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση να μείνουν έγκυες, η ηλικία μιας γυναίκας επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας. Όπως αναφέρθηκε, η απώλεια της γυναικείας γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία συμβαίνει επειδή τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των ωαρίων σταδιακά μειώνονται.


132 views0 comments
bottom of page